Praėjusią savaitę (penktadienį – lapkričio 23d.) Vilniuje susirinkę sveikatos priežiūros specialistai išreiškė susirūpinimą dėl daugėjančių Lietuvoje pacientų, kurie užsikrėtę iš karto dvejomis infekcijomis – ŽIV ir tuberkulioze (TB). Kaip pažymėjo specialistų konferencijoje kalbėjęs Lietuvos AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius, docentas Saulius Čaplinskas, tai ypač grėsmingas žmogaus sveikatai infekcijų derinys, kuris neretai daugelyje pasaulio šalių baigiasi mirtimi. Abi infekcijos labai silpnina žmogaus imunitetą ir skatina ligų progresavimą. Tikimybė, kad ŽIV užsikrėtęs asmuo susirgs tuberkulioze 10 kartų didesnė nei tikimybė susirgti tuberkulioze ŽIV neužsikrėtusiam asmeniui.

Lietuvos AIDS centro prie SAM duomenimis, nuo ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje pradžios (1988m.) iki 2007 sausio 1d. nustatyta, kad tuberkulioze sirgo 46 ŽIV infekuoti asmenys, iš kurių 13 mirė. Lietuvos AIDS centro prie SAM Ambulatorinio skyriaus vedėjos, gydytojos Vilmos Uždavinienės teigimu, ŽIV užsikrėtę asmenys dažniau serga sunkiomis tuberkuliozės formomis, kada pažeidžiami ne tik plaučiai, bet ir kiti organai. Beveik trečdaliui ŽIV ir TB užsikrėtusių pacientų Lietuvoje buvo nustatyta atspari vaistams tuberkuliozė, todėl daliai iš jų gydymas nebepadėjo ir gyvybės išgelbėti nepavyko. ŽIV ir TB užsikrėtusiųjų narkotikų vartotojų išgijimo nuo minėtų infekcijų prognozė dar labiau apsunkinta, nes narkotikų vartojimas irgi slopina žmogaus imunitetą bei vaistų veiksmingumą.

Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja, daktarė Edita Davidavičienė pažymėjo, kad tuberkuliozės plitimą Lietuvoje labiausiai įtakoja socialiniai veiksniai: piktnaudžiavimas alkoholiu, bedarbystė, gydymo nutraukimas ir dažnas pacientų nenoras gydytis. Kai TB pacientai savavališkai nutraukia prieštuberkuliozinių vaistų vartojimą yra sudaromos prielaidos vystytis gydymui nepasiduodantiems tuberkuliozės sukėlėjams. O tai ypač pavojinga visuomenei. Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė Alvyda Naujokaitė pažymėjo, kad naujoje Valstybinėje tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programoje numatyta kiekvieną TB sergantį asmenį profilaktiškai tirti dėl ŽIV infekcijos. Pastaruoju metu rengiama atitinkama profilaktinio patikrinimo tvarka.

Europos ŽIV monitoringo centro duomenimis, tuberkuliozė yra pagrindinis AIDS žymintis susirgimas. Šio centro duomenimis, tarp 2004 metais užregistruotų AIDS pacientų tuberkuliozės paplitimas Rytų Europos regiono šalyse yra rekordiškai aukštas ir siekia 55,5 procentus (Europos vidurkis – 27,8 proc.). Be to, tuberkuliozė yra viena iš pagrindinių ŽIV užsikrėtusių žmonių mirties priežastis.

Svarbiausiais tuberkuliozės platintojas yra atvira plaučių tuberkulioze sergantis asmuo, kuris kalbant, kosint, čiaudint į aplinką išskiria tuberkuliozės sukėlėjus. Ši liga plinta per orą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienas žmogus, sergantis atvira tuberkuliozės forma, gali per metus užkrėsti nuo 15 iki 20 sveikų žmonių. Todėl ypač svarbu tuberkulioze sergančius žmones kuo anksčiau diagnozuoti ir gydyti. Asmenys turintys ypač susilpnėjusį imunitetą (ŽIV užsikrėtę, išsekinti sunkių nepagydomų ligų ir kt.) yra mažiau atsparūs TB sukėlėjams ir labiau rizikuoja susirgti šia liga.

Lietuvos AIDS centro prie SAM informacija
Tel. (8 5) 233 4647 (LAC ambulatorinės priežiūros skyrius)