Mitų, jog Lietuvoje mokesčiai bene didžiausi pasaulyje ar bent Europoje, pasėtos sėklos kažkodėl suveši iki tikrąjį vaizdą užgožiančių brūzgynų, nors statistikai, objektyvūs ekspertai dažnai pateikia visiškai kitokius arba gana tolimus nuo piešiamų baubų objektyvios realybės skaičius bei faktus. Štai pastaruoju metu dažnokai galima išgirsti padejavimų, kad Lietuvoje itin brangiai kainuoja privalomasis sveikatos draudimas, kad nuo 2009 m. sausio 1 d. dar buvo padidintos jo įmokos. Tačiau konkretūs skaičiai to nepatvirtina, atspindi kitokį vaizdą.

Kaip žinoma, nuo 2009 m. sausio 1-osios LR Seimui pakeitus kai kurias Sveikatos draudimo įstatymo nuostatas, pavyzdžiui, už dirbančius asmenis „Sodrai“ mokamos 9 proc. (3 proc. – darbdavio ir 6 proc. – dirbančiojo) dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokos nuo asmeniui apskaičiuotų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos. Anksčiau, iki 2009 m. sausio 1 d., šios privalomojo sveikatos draudimo įmokos susiklostydavo iš kiek kitokių dalių: į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą Valstybinė mokesčių inspekcija pervesdavo 30 proc. priskaičiuoto gyventojų pajamų mokesčio, o iš „Sodrai“ tuomet mokamų įmokų į PSDF biudžetą patekdavo 3 proc. priskaičiuoto darbo užmokesčio dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Paprastai tariant, po tų įstatymo pataisų darbdavio įmoka (procentais) už draudžiamuosius privalomuoju sveikatos draudimu nesikeitė, vidutinė tokia darbuotojo įmoka irgi iš esmės nepakito.

Na, o tie, kurie privalomuoju sveikatos draudimu draudėsi savarankiškai, 2008 m. IV ketvirtį kiekvieną mėnesį turėjo sumokėti po 223 litus, o dabar kiekvieną metų mėnesį – tik po 72 litus.

Ir palyginimai su kitomis Europos šalimis rodo kitką. Lietuvoje mokamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos tikrai nėra didžiausios Europoje: jau minėti 9 procentai priskaičiuoto darbo užmokesčio dydžio – kaip ir Lenkijoje. Šie mokesčiai šiek tiek mažesni yra tik Austrijoje (7,5 proc.), Bulgarijoje (8 proc.), Vengrijoje (8,5 proc.), Makedonijoje (8,6 proc.). Didesnės nei Lietuvoje šios įmokos yra Rumunijoje (10,7 proc.), Kipre (12,6 proc.), Slovėnijoje (12,92 proc.), Estijoje (13 proc.), Čekijoje (13,5 proc.), Prancūzijoje (13,55 proc.), Vokietijoje (14,9 proc.), Bosnijoje ir Hercegovinoje (15 proc.), o Kroatijoje privalomojo sveikatos draudimo įmokos sudaro net 16 procentų darbo užmokesčio.