Didžioji dauguma, t. y. beveik trys ketvirtadaliai, Lietuvos gyventojų nepritaria valstybės vykdomai sveikatos apsaugos taupymo politikai, kai kompensuojami tik pigiausi vaistai, o už brangesnius pacientams tenka primokėti gerokai daugiau nei iki šiol. Vykdomai sveikatos apsaugos taupymo politikai pritaria tik 2,8 proc. šalies gyventojų. Tai paaiškėjo atlikus visuomenės nuomonės apklausą, kurią atliko rinkos tyrimų kompanija „RAIT”, o inicijavo Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija (IFPA).

„Mes nuolat vykdome įvairius Lietuvos pacientų poreikių ir nuomonių tyrimus. Pastaroji apklausa dar kartą įrodė, kad šalyje įgyvendinamas Vaistų prieinamumo gerinimo ir kainų mažinimo planas yra gražus tik „ant popieriaus”. Tačiau tarptautinis tyrimas parodė, kad Lietuvoje valstybė dengia mažiausiai iš visų Rytų ir Centrinės Europos šalių – vidutiniškai tik 45 proc. kompensuojamųjų vaistų kainos. Tokia taupymo sistema užkerta kelią pacientams gauti naujesnius ir inovatyvius vaistus. Manome, kad tai ir lėmė, kad dauguma gyventojų nepritaria tokiai taupymo politikai, kuri yra neefektyvi ir jiems nepalanki”, – teigia Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė Jolanta Dičkutė.

Taip pat atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei pusė šalies gyventojų mano, jog valstybė turėtų visiškai kompensuoti vaistus visiems pacientams. Penktadalis apklaustųjų tvirtino, kad valstybė turėtų kompensuoti visus vaistus, nepriklausomai nuo jų kainos, vienoda dalimi, pavyzdžiui, 50 proc. ir pan.

„Dabartinė tvarka, kuomet taupoma pacientų kokybiško gydymo sąskaita, yra ne tik neigiamai vertinama Lietuvos gyventojų, bet ir šalyje dar labiau nusmukdys sveikatos apsaugos lygį. Deja, jis jau ir šiuo metu, vertinant tarptautiniame kontekste, yra itin žemas. Minėta taupymo politika, mažinant lėšas kompensuojamiems vaistams bei ribojant pacientų galimybes įsigyti naujus inovatyvius vaistus įtvirtino Lietuvą labiausiai atsiliekančių Europos valstybių sąraše”, – teigia J. Dičkutė.

Šiemet sudarytame Europos šalių ir Kanados sveikatos apsaugos kokybės indekse „Euro-Canada Health Consumer Index 2010” Lietuva, lyginant su 2009 metais, nukrito iš 29 į 31 vietą, į priekį praleisdama net Albaniją. Prasčiausiai, pagal šį indeksą, mūsų šalyje buvo įvertintas vaistų prieinamumas.

Pasak IFPA direktorės, per penkerius pastaruosius metus Lietuvoje iš specialaus Rezervinio inovatyvių vaistų sąrašo beveik nė vienas vaistas nebuvo perkeltas į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Minėtos apklausos metu buvo apklausta 1025 respondentų, kurių amžius siekė nuo 15 iki 74 metų. Apklausa buvo vykdoma 2010 m. rugsėjo mėnesį.

Apie Inovatyvios farmacijos pramonės asociaciją

IFPA vienija inovatyvios farmacijos kompanijų atstovybes Lietuvoje. Inovatyvios farmacijos kompanijos – tai bendrovės, kuriančios naujus, patentinius vaistus bei pripažįstančios Vaistų rinkodaros etikos kodeksą. Asociacija įkurta 1997 m. spalio mėnesį, o jos tikslas yra diegti etinio elgesio ir rinkodaros praktikos principus Lietuvos vaistų rinkoje, padėti vystyti organizuotą farmacijos preparatų rinką Lietuvoje bei prisidėti prie šalies gyventojų sveikatos gerinimo. Asociacija vienija 17 užsienio farmacijos įmonių ir nuo 2004 metų yra Europos farmacijos kompanijų ir asociacijų federacijos – EFPIA – narė.

Kontaktinis (-iai) asmuo (-enys):
Jolanta Dičkutė,
Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė,
Mob. +370 611 43971