
Naudojama sergant hipertonine liga; rečiau – esant aterosklerozei,
cholecistitui su nepakankamu tulžies pūslės ištuštinimu, tulžies pūslės
akmenligei, nesant paūmėjimui; sergant vidurių užkietėjimu, ypač derinyje su
nutukimu.
Dieta susideda iš produktų, kuriuose yra daug magnio. Pašalinta valgomoji druska,
mėsos ir žuvies ekstraktai, apribotas laisvi skysčio kiekis. Dieta skiriama
trijų nuoseklių valgiaraščių (po 3-4 dienas), kurių kiekvienas turi 0,8 – 1,2 g
magnio.
1 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: grikių košė su keptomis kviečių arba avižų sėlenomis – 150 g,
arbata su citrina.
2-ieji pusryčiai: trintos morkos – 100 g su 5 g augalinio aliejaus.
Pietūs: barščiai su gleivėtu sėlenų nuoviru – 250 g, kvietinė košė su
džiovintais abrikosais – 150 g, erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Popiečiai: abrikosų sultys – 100 g.
Vakarienė: Varškės suflė – 150 g, arbata su citrina.
Prieš miegą: erškėtuogių nuoviras – 100 g.
2 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: pieniška avižinė košė – 250 g, arbata su citrina.
2-ieji pusryčiai: 50 g išmirkytų slyvų.
Pietūs: kopūstinė su gleivėtu sėlenų nuoviru – 250 g, virta mėsa su troškintais
burokėliais, su augaliniu aliejumi – 50 / 160 / 10 g, obuolys – 100 g.
Popiečiai: morkų ir obuolių salotos – 100 g, erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Vakarienė: grikiai su varške – 250 g, arbata.
Prieš miegą: morkų sultys – 100 g.
Visai dienai: duona su sėlenomis – 125 g.
3 valgiaraštis
1-ieji pusryčiai: trintos morkos – 150 g, pieniška kvietinė košė – 250 g, arbata
su citrina.
2- ieji pusryčiai: išmirkyti džiovinti abrikosai – 100 g, kviečių sėlenų
nuoviras – 100 g.
Pietūs: avižinė sriuba su daržovėmis ir gleivėtu sėlenų nuoviru – 250 g, virta
vištiena – 85 g, kopūstų kotletai – 200 g, erškėtuogių nuoviras – 200 g.
Popiečiai: švieži obuoliai – 100 g.
Vakarienė: varškės suflė – 150 g, morkų-obuolių kotletai – 200 g, arbata.
Prieš miegą: pomidorų sultys – 100 g.
Visai dienai: duona su sėlenomis – 250 g, cukrus – 30 g.