Maistas bėgant nuo gripo

Atvėsus orams kiekviena mama žino: atėjo gripo ir peršalimo ligų „aukso
amžius“. Kaip pakoreguoti vaiko valgiaraštį, kad mažylis būtų ne tik sotesnis,
bet ir atsparesnis virusams bei peršalimo ligoms?

• Visų pirma nepamirškite, jog vaikams būtina kasdien gauti pakankamai kalcio.
Lengviausiai jis pasisavinamas iš riebių pieno produktų. O jei šie produktai bus
dar ir rauginti – taps puikia virškinamojo trakto ligų profilaktika. Todėl
pasirūpinkite, kad bent kartą per dieną mažylis gautų porciją jogurto ar kefyro.
Šie gėrimai ne tik stiprina augančius kaulus ir dantukus kalcio atsargomis, bet
ir gerina virškinamojo trakto veiklą, kas labai svarbu saugant imunitetą ar jau
susirgus.

• Taip pat būtina vitamino C dozė. Šis vitaminas – vienas pagrindinių natūralaus
imuniteto stiprintojų. Jo gausu šviežiuose vaisiuose, daržovėse, sultyse. Jei
vaikui peršti gerklę – gali būti, kad jis ne itin noriai gers apelsinų sultis ar
kramsnos žalių daržovių salotas. Tokiu atveju duokite jam atsigerti naminio
spanguolių kisieliaus, gaminkite šiltas, labai smulkiai pjaustytų daržovių
sriubas su raugintais kopūstais, gardinkite jo mėgstamus blynus pertrintomis
uogomis.

• Ypač svarbių maistingųjų medžiagų bei B grupės vitaminų gausu grūduose ir
juodoje duonoje. Tad nepamirškite pusryčiams ar vakarienei išvirti gardžios
košės. Nebijokite jos saldinti – saldus maistas palengvina gerklės skausmą. Jei
vaikas nealergiškas – košę galite pagardinti medumi ar su cukrumi pertrintomis
uogomis. Tai padarys ją dar sveikesnę ir maistingesnę.

• Česnakas – vienas populiariausių natūraliųjų antibiotikų. Deja, vaikai
nedažnai jį mėgsta. Tokiu atveju teks griebtis gudrybės: pamaloninkite mažylį
juodos ar baltos duonos skrebučiais, įtrintais česnaku. Česnaku įtrintais
džiūvėsėlių kubeliais gardinkite sultinį, salotas, pertrinto česnako
užbarstykite ant iškeptos picos, su pomidorų padažu pagamintų makaronų.

• Omega-3 rūgščių šaltiniai taip pat vieni svarbiausių imuninės sistemos sargų.
Kur jų yra? Be abejo, patikimiausi lobynai – žuvų taukai ir riebi žuvis, taip
pat sėmenų, graikinių riešutų, kviečių gemalų, sojų aliejai, riešutai.

• Lengvai pasisavinamų baltymų, kurie taip pat daro didelę įtaką vaiko
imunitetui, geriausia gauti iš neriebios mėsos, vištienos, kalakuto krūtinėlės,
žuvies. Virtas kiaušinis – dar vienas puikus vaikiškas maistingas produktas,
kuriame, be kitų maistingųjų medžiagų, esama ir šiek tiek vitamino D, taip pat
ypač svarbaus gripo profilaktikai. Pasiūlykite vaikui ne tik vištų, bet ir dar
maistingesnių mažučių putpelių kiaušinių.

• Net ir mūsų močiutės žinojo, kad patikimiausias maistas nuo peršalimo ligų –
šilta sriuba. Be abejo, „gripo“ valgiaraščio sriubų lyderio pozicijos tenka
vištienos sultiniui. Tačiau ne mažiau maistingos ir kitokios sriubos su
daržovėmis, pupelėmis, žirniais. Net ir paprasta pieniška makaronų sriuba padės
sušilti, numalšins gerklės skausmus. Vyresniems vaikams, ypač jei jie mėgsta
aštresnius patiekalus, retkarčiais galite pagaminti ir čili troškinį – jis
puikiai padeda įveikti užsikimšusią nosį, akimirksniu ir pamaitina, ir sušildo.

• Tiek sergant, tiek saugantis ligos būtina gerti daugiau skysčių. Jei vaikas
sveikas – neskubėkite jam girdyti vaistažolių arbatų. Užteks ir paprastos jo
mėgstamos arbatos. Ją plikydama galite įmesti imbiero gabalėlį, džiovintų
erškėtuogių ar papuošti stiklinę citrinos skiltele.