Maistas, gerinantis nuotaiką ir sveikatą

Ar pastebėjote, kad nedidelis
desertas po pietų daro stebuklus? Tiesioginis vadovas nebeatrodo toks reiklus
ir pretenzingas, klientai tampa malonesni, mes pasijuntame laimingesni, o
gyvenimas tampa gerokai saldesnis visomis prasmėmis. Visa tai lemia tam tikros
medžiagos, kurios išsiskiria smegenyse, valgant vienokį ar kitokį maistą.
Taigi, ką valgyti, kad būtume sveiki, o mūsų nuotaika – visuomet pakili?

Anot vienos geriausių Australijos dietologių Dr. Rosemary Stanton, mūsų
mintys, emocijos ir nuotaikos, kaip ir nervų bei raumenų funkcijos, yra
sutelktos smegenyse. Mityba ypač stipriai veikia emocinę sveikatą. Pavyzdžiui,
kurio nors B grupės vitamino trūkumas gali sukelti atminties praradimą ir
įvairius kitus psichinius ir emocinius pakitimus. Dėl maisto gausos, taip pat
atsiradus mineralais bei vitaminais praturtintiems miltams ir grūdiniams
produktams, šių ligų žymiai sumažėjo.

Serotoninas gerina nuotaiką

Savo knygoje „Sveikos mitybos vadovas“ dietologė rašė, kad sunku nustatyti,
kas konkrečiai lemia, kad maistas pakelia nuotaiką. Smegenų neuronai
tarpusavyje bendrauja per juos pernešančias chemines medžiagas. Šios medžiagos
yra sintetinamos iš aminorūgščių, kitų maisto komponentų. Kaip žinoma, aminorūgštį
triptofiną, esantį baltymuose (mėsoje, piene, kiaušiniuose), smegenys sunaudoja
serotonino gamybai. Serotoninas reguliuoja nuotaiką, miegą, seksualumą, apetitą
ir t. t. Manoma, kad su serotonino koncentracijos organizme pokyčiais susijusios
įvairios ligos, tokios kaip depresija, migrena, nemiga, schizofrenija, nerimo
sutrikimai.

Grūdiniai ir miltų produktai
daro mus linksmesnius

Maisto produktai, kuriuose gausu angliavandenių, skatina insulino gamybą, o
šis padeda raumenų audiniams įsisavinti konkuruojančias aminorūgštis. Taigi,
triptofanas yra nukreipiamas į smegenis, kur verčiamas nuotaiką gerinančiu
serotoninu. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto
specialistai teigia, jog žmogus daugiausia turėtų rinktis sudėtinius
angliavandenius (polisacharidus), kurių daug yra grūdiniuose ir miltų
produktuose (manų kruopose, košėse, ryžiuose, duonoje, makaronuose, pusryčių
javainiuose), bulvėse.

Kofeinas ne tik gerina
nuotaiką, bet padeda senjorams greičiau galvoti

Viena žinomiausių nuotaiką keičiančių maistinių sudedamųjų dalių yra
kofeinas – kavoje, arbatoje, gazuotose gėrimuose ir šokolade esanti medžiaga,
kuri gerina nuotaiką. Pasak, dr. Rosemary Stanton, puodelis kavos nuteikia
žvaliai, o reguliariai vartojama kava gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms.
Tyrimai atskleidė, kad kava padeda jiems greičiau galvoti, gerina atminį ir
protavimo galias. Kavos vartojimas per visą gyvenimą netgi siejamas su mažesne
Alzheimerio ligos rizika.

Vanduo ir aukštos kokybės kuras

Mėlynėse, avietėse ir braškėse yra antocianidino ir antocianino šaltiniai, šios
medžiagos padeda įveikti stresą ir depresiją. Štai graikiškas jogurtas yra
puikus probiotikų šaltinis. Probiotikai gerina virškinimą, stiprina imuninę
sistemą ir pakelia nuotaiką. Jogurte esantis kalcis taip pat gali padėti
sumažinti stresą ir nerimą.

Vanduo labai svarbus mūsų kūnui tinkamai funkcionuoti – ir net mažiausias
vandens praradimas gali pakenkti mūsų fizinei ir psichinei gerovę, nes
dehidratuoja ne tik mūsų kūnas, bet ir smegenys, o tai lemia mūsų gebėjimą
susikaupti. Rekomenduojama pradėti dieną išgeriant stiklinę vandens su citrinos
griežinėliu. Vasarą į šalto vandens ąsotį galima pridėti šviežių mėtų šakelių ir
citrinų skiltelių.

Dr. Rosemary Stanton teigimu, angliavandeniai yra labiausiai organizmo
mėgiamas energijos šaltinis, kuris gerina nuotaiką ir turi būti įtraukti į
kiekvieno žmogaus racioną. Duona, grūdai, košės, manų kruopos, makaronai,
vaisiai ir krakmolingos daržovės suteikia raumenims „aukštos kokybės kurą“.
Dietologei pritaria ir virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris siūlo
priešpiečiams pasigaminti sveiką, nuotaiką gerinantį suflė iš manų ir varškės.

 

Ingredientai:

Druska, 1 žiupsnelis

AB „Kauno
Grūdai“  kvietiniai miltai „Ekstra“, 2
valgomi šaukštai

Kiaušiniai, 3
vnt. vidutinio dydžio

AB „Kauno
Grūdai“ manų kruopos „Ekstra“, 2 valgomi šaukštai

Kukurūzų
krakmolas, 1 valgomas šaukštas

Cukrus, 2
valgomi šaukštai

Citrinų sultys,
1 valgomas šaukštas

Citrinos
žievelė, 1 arbatinis šaukštelis

Liesa varškė (0,5
% riebumo), 250 g.

Trintos braškės
su cukrumi pagardinimui

Kelios braškės

Cukraus pudra

 

Paruošimo būdas:

Varškę gerai sumaišykite su smulkinta citrinos žievele ir citrinos sultimis.
Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi. Atskirai išplakite baltymus ir įdėkite
truputį druskos. Įmaišykite į varškę trynius, miltus, manus ir kukurūzų
krakmolą. Pabaigoje įmaišykite kiaušinių baltymus. Paruoštą masę pilkite į
formeles. Kepkite 190 oC laipsnių temperatūroje apie 30 minučių.
Patiekite apibarstydami suflė cukraus pudra ir pagardindami trintomis bei
sveikomis braškėmis.