+1
-0
+1
Maistas – vaistas. Pomidoras

Pomidorų cheminė sudėtis labai svyruoja priklausomai nuo veislės ir
auginimo sąlygų. Juose yra 5-9% sausųjų medžiagų, tarp jų 3-7% cukrų, iki 1 %
obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų Bi, B2, B3, PP, provitamino A,
geležies, sieros, jodo ir kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Vienam
žmogui metinė pomidorų norma turėtų būti ne mažesnė kaip 20-25 kg. Anksčiau buvo
manoma, kad pomidoruose yra daug rūgštynių rūgšties, kurios didelis kiekis ne
palankiai veikia medžiagų apykaitą, todėl vyresnio amžiaus žmonėms buvo
patariama jų nevalgyti. Dabar nustatyta, kad pomidoruose rūgštynių rūgšties yra
net mažiau negu bulvėse ar burokėliuose ir rekomenduojama juos valgyti įvairaus
amžiaus žmonėms.

Unikalusis antioksidantas likopenas

Pagrindinė pomidorų vertybė ta, kad juose yra ypatingas karotinoidas – likopenas.
Dar likopeno turi raudonieji greipfrutai, abrikosai, arbūzai. Bet pomidoruose
likopeno daugiau, nei kituose daržovėse.
Likopenas – tai unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų, ir visų pirma, nuo
prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio. Tie patys Harvardo mokslininkai gavo
tiesioginio ryšio tarp likopeno vartojimo ir vėžinių navikų susidarymo rizikos
mažėjimo patvirtinimus. Ryškiausiai šis ryšys pastebimas esant skydliaukės
vėžiui vyrams, plaučių ir skrandžio vėžiui. Be to, įrodyta, kad likopenas
vaidina svarbų vaidmenį kasos, tiesiosios žarnos, žarnyno, burnos ertmės, pieno
liaukų ir gimdos kaklelio vėžių profilaktikoje.
Medikai įrodė, jog pomidorai net trečdaliu sumažina kraujagyslių bei širdies
ligų tikimybę. Suomijos mokslininkai praneša, kad vidutinio amžiaus vyrams,
vartojantiems mažai likopeno, infarkto rizika padidėja tris kartus.
Likopenas yra veiksmingas antioksidantas ir dietinių produktų komponentas,
stiprinantis organizmo imuninę sistemą. Jis saugo mus nuo laisvųjų radikalų,
kurie ardo mūsų organizmo ląsteles.

Apdorojant pomidorus likopenas nesuyra

Vis dėlto, konservuojant vaisius ir daržoves, vertingųjų medžiagų ne visuomet
tik prarandama. Yra ir išimčių. Pavyzdžiui, pomidorus tam tikrais atvejais
geriau vartoti perdirbtus. Tyrimai įrodė, kad termiškai apdorotuose pomidoruose
pagrindinis karotinoidas likopenas, suteikiantis oranžinę spalvą, geriausiai
pasisavinimas. Iš kečiupo likopenas pasisavinamas daug geriau nei iš šviežių
pomidorų. Mat pomidoro odelėje, kurios mūsų organizmas nesuvirškina, yra 85–90
proc. likopeno. O apdorojus termiškai, riebaluose tirpus karotinoidas likopenas
tampa gerai pasisavinamas.

Ir sveikam, ir ligotam, ir mažam, ir suaugusiam

Norint sumažinti vėžinių navikų susidarymo riziką, mokslininkai rekomenduoja
kasdien suvalgyti iki 3 kg šviežių pomidorų. Kasdien vartoti pomidorus ar jų
produktus (sultis, pomidorų padažą) būtina sergant kraujotakos ligomis, nutukus,
kai sutrikę apykaitos procesai. Jie mažina arterinį ir vidinės akies kraujo
spaudimą, todėl naudingos esant hipertonijai ir glaukomai. Didelis kiekis
geležies padeda gydyti anemiją. Pomidorus tinka vartoti, kaip gydomąjį produktą,
praktiškai bet kokio amžiaus žmonėms.
Karotinas, skirtingai nei kiti vitaminai, gali kaupti organizme savo atsargas
metams ir daugiau į priekį. Todėl suvalgyti pomidorų per daug tiesiog neįmanoma.
Viskas bus panaudota organizmo naudai.
Dėl kalio ir magnio, kurių gausu pomidoruose, labai reikalingi nėščioms moterims.
Sudėtyje esančio didelio kiekio organinių rūgščių pagalba pomidorai žadina
apetitą, skatina virškinimo procesus, slopina neigiamos žarnyno mikrofloros
poveikį. Juose mažai purinų, todėl tai svarbus dietinis produktas aterosklerozės
profilaktikoje. Draugystė su pomidorais gera visiems – ir ligotiems, ir
sveikiems, ir vaikams, ir suaugusiems.

Pomidorai – prieš odos vėžį? Taip, įrodyta, kad penki šaukštai pomidorų
padažo patiekale padeda apsaugoti odą nuo kenksmingų UV spindulių. Likopenas
neutralizuoja žalingą aplinkos poveikį odai, kuris neretai sukelia priešlaikinį
senėjimą ar net melanomą – odos vėžį.

Be to, pomidorai pailgina jaunystę! Tokį nuostabų atradimą padarė
Australijos mokslininkai. Vien ši pomidorų savybė skatina dažniau valgyti jų
patiekalus.