Maistingoji trijulė: pienas, varškė ir sviestas

Pasak medikų, vaikystėje išugdytas įprotis kasdien išgerti stiklinę pieno
– sveikatos formulė visam gyvenimui. Palyginkime, kuo vertingas pienas, varškė
ir sūris.

Karvės pienas

Visų gyvūnų pieno sudėtis labai panaši, tik šiek tiek skiriasi, priklausomai nuo
rūšies ir klimato. Antai už poliarinio rato gyvenančių baltųjų meškų, ruonių
piene yra daugiau riebalų, o šiltų kraštų gyvūnų piene vyrauja angliavandeniai.
Gyvūnų pienas, kaip ir motinos, savo sudėtimi artimas kraujo sudėčiai. Tačiau
vienur tie patys globulinai ir albuminai yra alfa, o kitur – beta. Tai viena
priežasčių, kodėl kūdikio organizmas karvės pieną ir iš jo gaminamus mišinius
pasiiima šiek tiek prasčiau.

Tačiau karvės pienas augančiam organizmui vis tiek yra nepaprastai svarbus, nes
jame aptinkama daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų organizmo ląstelėms
atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra lengvai organizmo paimamų baltymų,
riebalų, labai svarbių amino rūgščių, kurios skatina augimą ir vystymąsi,
angliavandenių, imuninių medžiagų bei kt. Karvės pienas taip pat yra beveik visų
mineralinių medžiagų, ypač kaulams ir dantims reikalingo kalcio, šaltinis.

Kai kurie vaikai negali gerti pieno, nes jų organizmas stokoja fermento
laktazės, reikalingo virškinti pieno cukrų (laktozę). Todėl išgėrus pieno
pradeda pūsti, raižyti vidurius. Tačiau šie vaikai gali vartoti rūgščių ir virtų
pieno produktų: kefyro, rūgpienio, jogurto, nes tokiuose produktuose sumažėja
laktozės poveikis. Tinka ir virto pieno patiekalai, pvz., pieniška sriuba. Jei
organizme trūksta fermento laktazės, galima gerti pieno be laktozės. Toks labai
tinka ir po virusinio viduriavimo, vėmimo, kai paprastas pienas maždaug mėnesį
nepatartinas. O mažyliams, kurie yra alergiški karvės pienui, reikėtų pirkti
specialų pieno mišinį.

Patarimai

1.Mažam vaikui kasdien duokite 300-400 ml pieno, darželinukui ir mokinukui (iki
7-10 m.) – apie 500-600 ml. Aišku, būtina valgyti ir pieno produktų (pieniškos
sriubos, varškės, sviesto ir pan.).

2.Šiltas pienas, išgertas vakare, padeda geriau nutekėti tulžiai. Tačiau
neverskite tokio gerti, jei vaikas mėgsta vėsų ar kambario temperatūros, nes šio
vertingo maisto produkto pieno gali visai atsisakyti.

3.Parduotuvėje pirkto pieno pasterizuoti (užkaitinti) nereikia. Savos švariai
laikomos karvutės šviežiai pamelžto pieno galima neužvirti (jame mažai
bakterijų). Tačiau tada išlieka salmoneliozės pavojus. Ne savo karvės pienas
tikrai turi būti pasterizuojamas.

4.Pieną laikykite šaldytuve, nes šiame produkte labai greitai dauginasi
bakterijos, jis rūgsta.

5.Mažam vaikui pirkite vidutinio riebumo pieną (1,5-2,5 proc.), nes labai riebus
gali laisvinti vidurius.

6.Kai kurie vaikai pienu pagardintą ar užgeriamą maistą, pvz., košę, valgo
mieliau. Tačiau kai pieno geria per daug, jo riebalai „suriša" kai kurias
naudingas maisto medžiagas ir organizmas jų nepasiima.

Varškė

Šiame produkte taip pat esti būtinų mineralinių medžiagų, o kalcio ir fosforo
santykis toks, kaip motinos piene, todėl šie mikroelementai yra gerai organizmo
paimami. Varškė taip pat turi vit. PP, B12. Joje yra labai daug biologiškai
aktyvių baltymų, jų perteklius gali apkrauti nebrandžius vaiko inkstukus, nes
baltymo kazeino molekulės yra didelės ir mažo vaiko organizmui jas sunkiau
perdirbti. Todėl vaikui varškės valgyti daug ir dažnai nepatartina.

Geriau rinktis natūralią, be priedų ir pagardinti namie.

Varškės sūrelis, kremas turi daug vertingų medžiagų, yra maistingas, todėl
vaikas greitai pasisotina. Bet šis produktas labai saldus, turi daug įvairių
priedų (stabilizatorių, antioksidantų, dažiklių, kvapų ir kt.), kurie gali
dirginti vaiko organizmą, gali išberti, skaudėti pilvą. Be to, kuo daugiau
priedų, tuo organizmas maistą sunkiau virškina ir pasiima. Todėl reikėtų
neleisti vaikui sūrelių valgyti be saiko.

Fermentinis sūris, kuris taip pat gaminamas iš varškės, yra labai koncentruotas
(mažai vandens), daugiausia kalcio turintis pieno produktas, kuriame yra maždaug
trečdalis baltymų, trečdalis riebalų ir trečdalis vandens. Vaikui nekenkia, bet
reikia valgyti rečiau, nes rauginant sūrį naudojami įvairūs grybeliai, kurie
dirgina nebrandžią vaiko virškinimo sistemą. Todėl mažam vaikui geriau valgyti
paprasto varškės sūrio.

Patarimai

1.Kūdikiams iki 1 m. varškės neduokite, o vyresnį porą kartų per savaitę
valgydinkite liesesne (ne riebesne nei 9 proc.). Pradėkite nuo 1-2 šaukštukų ir
pamažu kiekį didinkite. Varškės galite įmaišyti į karštą kruopų košę.

2.Mažyliui geriau tinka virti varškės patiekalai (varškėtukai, sklindžiai su
varške ir pan.)

3.Saldų skanėstą iš varškės ir uogienės (džemo ar šaldytų uogų) vaikui pirkite
ne parduotuvėje, o pasigaminkite namie. O kad masė būtų vientisesnė, sutrinkite
trintuvu.

4.Pirkite mažesnę varškės pakuotę, kad pradarytos nereikėtų ilgai laikyti
šaldytuve.

5.Jei varškės pakuotė ar indelis yra pažeistas, jo geriau nepirkti ir vaikui
neduoti. Fermentinio sūrio paragauti gali tik jau gerai kramtantis mažylis.

Sviestas

Sviestą organizmas įsisavina 97 proc., o neriebiąsias medžiagas (baltymus ir
angliavandenius) – 94 proc., tad yra vertingas mitybos požiūriu. Šiame pieno
produkte yra vit. A , E, C ir B grupės vitaminų. Sviesto riebalai susideda iš
sočiųjų, nesočiųjų, ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Svarbiausios jų –
polinesočiosios, nes organizmas pats jų nesintetina, todėl turi nuolat gauti su
maistu.

Vaikui reikia valgyti sviestuko, nes jo riebalai būtini statybinei ląstelių
veiklai, deguonies apykaitai organizme. Šio pieno produkto siūloma valgyti
norint stiprinti regą, nes jis turi akių ląstelėms reikiamų medžiagų. Svieste
yra cholesterolio, kuris vaikui naudingas, nes aktyvina lytinių hormonų veiklą.
Tai ypač svarbu organizmui augant ir bręstant. Jei jo nevalgytų, organizmui būtų
nuostolis, nes būtų blogiau pasiimami riebaluose tirpūs vitaminai, o
cholesterolio stoka sulėtintų lytinę brandą.

Sviestas gaminamas iš raugintos, pasterizuotos ir šviežios grietinėlės. Į kai
kurias rūšis dedama augalinių riebalų, toks sviestas turi daugiau nesočiųjų
rūgščių, kurios produktui leidžia ne taip greit sugesti, jas lengviau pasiima
organizmas.

Patarimai

1. Pirmą kartą sviesto kūdikiui duokite kartu su daržovių ar kruopų koše
(dubenėliui košės – 0,5 šaukštelio sviesto).

2. Stenkitės, kad sviesto nors šiek tiek būtų kasdieniame vaiko racione.

3. Svieste baltymų yra labai nedaug, tad retai sukelia alergiją. Jei auginate
alergišką mažylį, sviestą pirkite natūralų, be jokių priedų, nes jie gali
įjautrinti organizmą.

4. Sviestą su augaliniais aliejais tepti lengva, todėl malonu gaminti
sumuštinius. Tačiau vaikui iki 6-7 m. verčiau duoti tikro sviesto.

5. Pasenę riebalai labai kenkia sveikatai, todėl vaikui duodami sviesto visada
pažiūrėkite, ar šaldytuve buvusio sviesto galiojimo laikas nepasibaigęs.

6. Jei ruošiatės ką nors kepti, reikia žinoti, kad svieste esančios sočiosios
rūgštys gali pakenkti sveikatai (atsiras dirginamasis, vėžį sukeliantis
poveikis). Todėl nei vaikui, nei suaugusiajam nieko negalima kepti svieste