Maisto saldikliai

Saldiklis tai neturinti cukraus medžiaga, kuri vartojama maisto produktų
saldinimui. Saldikliai maisto gamyboje naudojami ir norint sumažinti patiekalų
kaloringumą, kas ypač aktualu nutukusiems ar sergantiems cukriniu diabetu
žmonėms. Be to, maistas, pagamintas naudojant saldiklius yra pigesnis, nes
saldikliai yra pigesni nei cukrus.

Sacharinas (E 954) –
yra beveik 500 kartų saldesnis už cukrų, naudojamas jau daugiau nei šimtą
metų. Tačiau dėl kartoko prieskonio visiškai pakeisti cukraus negali. Nors
mokslininkai iki šiol neturi vieningos nuomonės apie sacharino poveikį sveikatai,
tyrimai parodė, kad jis pasisavinamas lėtai, mažina cukraus kiekį kraujyje,
nesikaupia nei kraujyje, nei audiniuose ir pasišalina iš organizmo su šlapimu.

Ciklamatas (E 952) –
saldesnis už cukrų 30 kartų ir neturi kartaus prieskonio. Šiuo metu
vieningos nuomonės apie šio saldiklio toksiškumą nėra, tačiau jo
nerekomenduojama vartoti vaikams bei nėščioms moterims.

Aspartamas (E 951) –
saldesnis už cukrų 180 kartų ir mažiausiai žalingas žmogaus organizmui,
tačiau ilgai ir didelėmis dozėmis vartojant gali sukelti nervų sistemos
sutrikimus.

Acesulfamas K (E 950) –
saldesnis už cukrų 150-200 kartų ir maiste esančiais kiekiais organizmui
nekenksmingas.

Taumatinas (E 957) –
saldesnis už cukrų 2000 – 3000 kartų, bet nepatvarus šildant bei rūgščioje
terpėje