Makaronai – geros nuotaikos šaltinis

Makaronai. Sako, kad nuo jų storėjama, tačiau pažiūrėjus į garsiąją aktorę
Sofi Loren, kurios mėgstamiausias maistas ir yra būtent makaronai, tuo
suabejotum.

Iš tiesų vertingi yra tik makaronai, pagaminti iš kietųjų kviečių miltų. Kai
kuriose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje ir Graikijoje, kur makaronai
yra vienas populiariausių maisto produktų, įstatymai draudžia juos gaminti iš
minkštų kviečių miltų. Tačiau šiandien pasaulyje daugiausiai auginama būtent
tokių kviečių. Kietųjų rūšių kviečiai sudaro tik apie 5 proc.

Todėl tam, kad nusipirktumėte “tikrų” makaronų, pirmiausia atidžiai
perskaitykite, kas parašyta ant jų pakuotės. Jeigu ant etiketės yra užrašas “A
grupė”, “1 klasė” arba “kietųjų kviečių rūšis”, reiškia tai – “tikrieji”
makaronai.

Perskaitę etiketę, nepatingėkite pavartyti rankose pačios pakuotės ir apžiūrėti
joje esančius makaronus. Jų paviršius turi būti švelnus ir jokiu būdu
nešerpetotas. Kokybiški makaronai yra aukso arba kreminės spalvos. Jeigu
makaronų paviršiuje matyti baltų dėmių, reiškia tešla blogai išmaišyta. O štai
išvydę juodų taškelių, nesibaiminkite – tai viso labo kviečių luobelių likučiai.

Dietologai rekomenduoja makaronus valgyti 1-2 kartus per savaitę. O išgyventi
dėl figūros tikrai neverta, mat makaronų porcijoje yra tik apie 250 kcal.

Aišku, šie patarimai galioja tuomet, jei perkate kokybišką produktą. Be to,
reikia nepamiršti, kad makaronai – “savarankiškas” patiekalas. Jeigu juos
valgote su kotletais arba gardinate riebiu majonezu ar padažu, kalorijų kiekis
bus kitoks.

Kokybiškuose makaronuose gausu ląstelienos, B grupės vitaminų, kalio, fosforo,
geležies ir magnio. O dar, sako italai, makaronai puikiai įveikia stresą ir yra
geros nuotaikos šaltinis.

Verta žinoti: 100 g makaronų reikia litro vandens ir 10 g druskos. Dedame
makaronus tik į verdantį vandenį, verdame ant silpnos ugnies, atvirame puode.
Svarbu makaronų nepervirti, tinkamai išvirti jie turi būti šiek tiek kieti.