Medikai skambina pavojaus varpais – Lietuvoje kasdien vėžio diagnozę išgirsta beveik 50 žmonių, maždaug 70 tūkst. žmonių šiuo metu Lietuvoje serga onkologinėmis ligomis, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) prognozės artimiausiems dešimtmečiams nėra optimistinės.

Vasario 4-ąją minėdami Tarptautinę kovos su vėžiu dieną medikai ragina paskelbti onkologiją prioritetine sveikatos apsaugos sritimi Lietuvoje, kaip tai jau yra padaryta daugelyje Europos valstybių.

Pasak Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos instituto (OI) direktoriaus prof. Konstantino Povilo Valucko, būtina Lietuvoje daugiau dėmesio skirti profilaktinėms patikros programoms, reikėtų atkurti onkologinių pacientų stebėsenos sistemą. "Tik anksti diagnozavus ligą ir laiku pastebėjus jos atsinaujinimą galime iš esmės padėti pacientams", – pažymėjo profesorius.

Instituto direktorius teigė, jog šiuo metu daug vilčių dedama į naujas technologijas. Pasak jo, molekuliniu lygiu nustatę tam tikrus pokyčius medikai jau gali ne tik prognozuoti ligos eigą, bet ir parinkti tinkamiausią gydymą kiekvienam pacientui.

"Pasaulio praktika rodo, jog gydymo rezultatai tiesiogiai priklauso nuo turimos modernios diagnostikos ir gydymo aparatūros, technologijų diegimo į klinikinę praktiką, šiuolaikinių gydymo metodų taikymo. Daugelyje Europos šalių, taip pat Japonijoje bei Jungtinėse Valstijose įkurti šalių nacionaliniai vėžio institutai, koordinuojantys mokslo tyrimus šioje srityje, vykdantys piktybinių navikų prevencijos ir profilaktikos programas ir užtikrinantys sėkmingą gautų rezultatų diegimą gydant sergančiuosius onkologinėmis ligomis", – teigė K. P. Valuckas.

Profesoriaus teigimu, nacionalinio vėžio instituto reikėtų ir Lietuvoje. "Nepaprastai didėjantis sergamumas onkologinėmis ligomis ir akivaizdus poreikis tobulinti onkologinės pagalbos sistemą perša mintį, jog ir Lietuvos Vyriausybė turėtų skirti onkologijai prioritetinį dėmesį", – sakė K. P. Valuckas.

VU Onkologijos instituto duomenimis, Lietuvoje kasmet nustatoma apie 17 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Beveik 20 proc. Lietuvos gyventojų mirčių sudaro mirtys nuo vėžio.

Tarp vyrų susirgimų vėžiu Lietuvoje šiuo metu pirmą vietą užima priešinės liaukos vėžys, tarp moterų – krūties vėžys. Didelį susirūpinimą medikams kelia didėjantis sergamumas storosios žarnos vėžiu. Daugiausia pacientų nužudo piktybiniai plaučių navikai, nuo jų kiek atsilieka storosios žarnos ir skrandžio vėžys.

Anot ekspertų, Lietuvoje situacija yra panaši kaip ir kitose išsivysčiusiose pasaulio šalyse. PSO duomenimis, praėjusiais metais 12 mln. žmonių sužinojo sergantys vėžiu. Apie 20 mln. žmonių Žemės rutulyje šiandien serga onkologinėmis ligomis.

Prognozuojama, kad 2020 metais vėžiu sirgs 27 mln. žmonių, o 2010 metais onkologinės ligos užims pirmąją vietą statistinėje mirtingumo nuo ligų lentelėje.

 

Medicine.lt