Mažos moterų gudrybės virtuvėje

Šakutes ir peilius sumerkite į vandenį, kuriame virė bulvės, ir pavirkite 10
minučių. Efektą pamatysite pati.

Užstringančius virtuvinius stalčius rekomenduojama patrinti muilu arba parafinu
(žvake). Paskui jie darinėsis lengvai ir negirgždės.

Kepimui geriausiai tinka vidinė jautienos dalis (išpjova) arba šoninės dalys –
plonas ir storas kraštas.

Jeigu norite virti sriubą, geriausiai rinktis jautienos šoninės, uodeginės arba
mentės dalį.

Kieta jautiena bus minkšta ir lengvai pervirs, jeigu vakare gabalą iš visų pusių
ištrinsite sausomis garstyčiomis ir palaikysite per naktį. Prieš gamindama mėsą
nuplaukite po šaltu vandeniu.

Kad mėsa greičiau išsitroškintų, į padažą, kuriame ji troškinasi, reikia įpilti
1 – 2 stalinius šaukštus acto (acto kiekis priklauso nuo mėsos kiekio).

Kai mėsą kepate orkaitėje, ją reikėtų šlakstyti tik karštu sultiniu arba karštu
vandeniu. Šlakstant šaltu vandeniu, mėsa kietėja.

Kai kepate šnicelius arba muštinius, prieš tai pašalinkite visas gyslas – kitaip
jos susisuka ir mėsa tampa beformė ir kieta.

Prieš pašildydama mėsą, kurią pagaminote išvakarėse, pašlakstykite ją šaltu
vandeniu, į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir pašildykite ant nedidelės
ugnies. Tuomet mėsos skonis bus kaip ką tik iškeptos.

Plėvelę nuo kepenų pašalinsite lengvai, jeigu kepenis minutei panardinsite į
karštą vandenį. Jaučio kepenis prieš gaminimą (kepimą) rekomenduojama pamirkyti
piene – tuomet jos bus minkštesnės ir skanesnės.

Keptos žąsies, anties, paršelio odelė bus traški, jeigu baigiant kepti nuliesite
ją šaltu vandeniu.

Kad produktai geriau iškeptų, reikia naudoti riebalų mišinius. Gyvulinių riebalų
mišiniai (jaučio ir kiaulės riebalai) tinka mėsos ir paukštienos kepimui.

Augalinių ir gyvulinių riebalų mišiniai tinka žuvies, daržovių, miltiniams
patiekalams.

Jeigu į keptuvę įbersite šiek tiek druskos, kepant riebalai taškysis mažiau.

Kad mėsos ar paukštienos sultinys būtų stiprus, nuplautą mėsą užpilkite šaltu
vandeniu ir dėkite virti. Tai daroma tam, kad visos maisto medžiagos iš mėsos
pereitų į sultinį.

Jeigu norite išvirti skanią mėsą, dėkite ją į verdantį vandenį – visos maisto
medžiagos pasiliks mėsoje.

Jeigu virsite šaldytą žuvį, ją būtinai dėkite į šaltą vandenį.

Menkės kvapą panaikinsite, jeigu kelias minutes ją palaikysite maistinėje acto
rūgštyje.

Žuvis valysis lengvai, jeigu ją patrinsite actu ir paliksite kelioms minutėms.

Kepta žuvis bus ypatingai skani, jeigu prieš kepdama ją pamirkysite piene, o
paskui apvoliosite miltuose ir kepsite verdančiame augaliniame aliejuje.

Kad kepant riebalai netikštų, keptuvę galite uždengti apverstu kiaurasamčiu.

Kad kepant žuvis nesuirtų, ją reikia pasūdyti ir palaikyti 10 – 15 minučių, kad
druska įsigertų. Stiprų žuvies kvapą panaikinsite, jeigu kepant į augalinį
aliejų įdėsite 1 žalią bulvę (nuluptą ir supjaustytą riekelėmis).

Kad indai nesmirdėtų žuvimi, juos patrinkite kempinėle, suvilgyta actu.

Jeigu ant žuvies ar paukštienos netyčia išsipylė tulžis, tą vietą patrinkite
druska ir nuplaukite šaltu vandeniu – kartumas dings.