+1
-0
+1

Galime pasidžiaugti, jog šiuolaikinis žmogus tarsi grįžta prie žemės ir gamtos. Šių dienų pamišimą dėl savam kaime, darže, sode užaugintų gėrybių ar miške prisirinktų uogų ir grybų, iš bičių pririnkto natūralaus medaus galime laikyti tiesiog mada, išsigalvojimu. Vis dėlto žmogui svarbi jo sveikata, jam rūpi, kad ateinančios kartos mokėtų pasirinkti gerą, sveikesnį produktą. Tikriausiai į klausimą: „kas sveikiau- cukrus ar medus?“, atsakysime „medus“, tačiau ar tikrai visada pasirenkame jį?

Vietoje ledinuko – šaukštelis medaus?

Kodėl gi ne? Jau nuo vaikystės galima diegti vaikui ir rodyti sveiką maisto grandinės kelią. Suvalgytas medaus šaukštelis vaikui bus ir kaip desertas, ir kaip vaistas, stiprinantis imunitetą bei saugantis nuo peršalimo ligų. Žinoma, pirmiausia reikia išsiaiškinti ar vaikas nealergiškas bičių produktams.

Kodėl medus sveikiau nei cukrus?

Meduje yra apie 90 proc. monosacharidų (gliukozė, fruktozė ir t.t.) – tai jau suskaidytas cukrus.

Mūsų organizmui nebereikia vargti ir skaidyti jo, o gali tiesiogiai įsisavinti medaus savybes. Saldinant arbatą, medaus įdedama mažiau nei cukraus, o saldumo pojūtis didesnis dėl gliukozės ir fruktozės.

Taip pat medus yra mažiau kaloringas nei cukrus: 100 gr medaus yra apie 300 – 320 kcal., cukruje 400 kcal. Taigi medų gali rinktis sportuojantys, dietų besilaikantys žmonės.

Kuo medus naudingas mūsų organizmui?

Meduje daug mikroelementų ir fermentų. Apie 90 proc. sudaro monosacharidai (gliukozė, fruktozė ir t.t.), o likusi dalis disacharifai (cukrus). Skaidant fermentams medų, mūsų organizme išskiriamas laisvas vandenilis ir deguonis, kurie naikina bakterijas ir virusus, todėl prisideda prie mūsų imuniteto prieš užkrečiamas ligas. Medaus pagrindinės gydomos savybės ir yra fermentuose (diastazės skaičius), ir mikroelementuose, kurie yra natūralūs ir 100 proc. įsisavinami. Vitaminų ir maisto papildų piliulėse esančius mikroelementus organizmas pasisavina tik 5-15proc.

Kokie kiti bičių produktai galėtų būti mūsų sveikos gyvensenos pagalbininkai?

Žiedadulkės – baltymų šaltinis. Bičių duona – baltymai, fermentai. Pikis (propolis) – antibakterinis produktas. Bičių pienelis – harmoninis produktas nuo 100 negalavimų. Bičių nuodai (įgėlimas) – skystina kraują, gydo sąnarių, raumenų uždegimus ir t.t.