Ar melanoma atsiranda tik dėl saulės poveikio, ar gali būti dar kitų priežasčių? Taip pat norėčiau sužinoti, kokie pirmieji jos požymiai?
Jolita

Įrodyta, kad melanomai (piktybiniam odos navikui) susiformuoti didžiausią reikšmę turi ilgalaikis saulės poveikis odai. Susirgti ja labiau rizikuoja tie žmonės, kurių oda lengvai ir greitai nudega saulėje.

Tas ypač būdinga turintiems labai šviesią, strazdanotą odą. Pernelyg ilgas laikas, praleistas saulėje vaikystėje ar paauglystėje, padidina riziką ateityje susirgti melanoma.

Melanoma gali susirgti ir tie, kurie didesnę laiko dalį praleidžia gyvendami ir dirbdami patalpose, bet 1 ar 2 kartus per metus atostogauja intensyviai degindamiesi saulėje.
Dažniausiai melanoma išsivysto sveikoje, be apgamų odoje, o mažiau negu trečdalis – iš odos apgamų, dažniau įgimtų. Paprastai pirmieji požymiai, kuriuos galima pastebėti, yra atsiradusi tamsi, netaisyklingos formos dėmelė ten, kur anksčiau buvo visai švari oda, arba padidėjęs apgamas ar patamsėjusi jo spalva.

Daugumos sveikų apgamų spalva rusva, vienoda, krašto kontūras lygus, paviršius švelnus. Melanomai būdinga netaisyklinga forma: apgamo paviršiaus spalva tampa netolygi, atsiranda ir kitos spalvos intarpų. Neretai darinio krašto briauna parausta. Reikia pažymėti, kad odos melanomai būdingas spartus naviko augimas.

Negydant, navikas skverbiasi į odą gilyn, darinio paviršius tampa gruoblėtas, navikas pradeda kilti ir į aukštį, tampa mazgo pavidalo, gali išopėti. Vėliau ligos metastazių gali atsirasti sritiniuose limfmazgiuose, kitose tolimose nuo pirminio židinio odos vietose bei vidaus organuose. Niežėjimas ir kraujavimas melanomos atveju yra vėlesni simptomai, jie gali pasitaikyti ir esant gėrybiniam apgamui. Bet koks neįprastas ženklas odoje, atsiradęs ir neišnykstantis per 1,5-2 mėnesius, turi būti parodytas gydytojui.

Lietuvos sveikata