Mėsos marinavimo gidas

Tas pats mėsos kepsnys kasdien? Net ir didžiausiam monotonijos gerbėjui to
būtų per daug! Vienas iš būdų patiekti mėsą naujai – vis kitoks jos marinavimo
būdas. Marinatas minkština, švelnina mėsą, suteikia jai savito skonio.

Beje, sėkmingai užmarinuotą mėsą galima su visu marinatu užšaldyti, tad
prireikus greitai apsisukti virtuvėje gardus patiekalas bus jau pusiau
paruoštas.

Patys populiariausi marinatai susideda iš 3 pagrindinių dalių: riebalų
(paprastai aliejaus), rūgšties (actas, vynas ar citrusiniai vaisiai) bei
prieskonių (žolelės, prieskoniniai augalai, sėklos). Esama ir kitų mėsos
marinavimo būdų, pavyzdžiui, su pieno produktais, imbieru, kiviais, papaja ar
ananasais. Ir kiekvienas marinavimo būdas turi savų pliusų ir minusų.

Propaguojantys marinavimą rūgštimi teigia, kad rūgštis suardo baltymų junginius.
Tai suminkština mėsą, joje susilaiko daugiau vandens, tad kepsnys bus
sultingesnis. Tačiau pernelyg daug rūgšties duoda priešingą efektą. Daugiau nei
2 valandas aštrioje rūgštyje palaikius mėsą baltymų jungtys sutvirtėja, mėsa
netenka skysčių, iškepta ji bus kietesnė ir sausesnė. Kad to išvengtumėte,
nepadauginkite savo marinate laimo, citrinos sučlių ar acto.

Enzymų marinatas (kiviai, ananasai) taip pat skirtas tik trumpam laikui. Mėsa
jame laikoma ne ilgiau kaip 2 valandas, priešingu atveju ji taps pernelyg trapi,
virs koše.

Pieno produktų pagrindu pagamintas marinatas švelniausias. Tačiau jame mėsa
laikoma ilgiau. Tokiam marinatui pasigaminti geriausiai tinka natūralus jogurtas
ar kefyras.

Gaminant marinatus galima gana drąsiai eksperimentuoti. Svarbiausia sąlyga
nepatyrusiam virėjui – marinatas turėtų būti skanus pats savaime. Tad nebijokite
prieš jį pilant ant mėsos paragauti. Pavyzdžiui, aliejus, citrinų sultys,
druska, pipirai, prieskoninės žolelės ir šaukštelis medaus turėtų suteikti
nuostabų skonį. O jei dar įtarkuosite šiek tiek imbiero ar pabalinsite
šaukšteliu jogurto? Bandykite ir ragaukite!