+1
-0
+1

Mobilieji telefonai – tai nauja pažangi ryšio technologija. Mobiliojo ryšio technologijos sparčiai plinta visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Šiuo metu pas mus veikia dviejų tipų mobilusis ryšys: analoginis – NMT ir skaitmeninis – GSM . Daug didesnę dalį abonentų turi skaitmeninio GSM ryšio paslaugų tiekėjai..
Nuo pat 1980-ųjų, kai mobilieji telefonai ėmė plisti, susirūpinimą jų įtaka sveikatai išreiškė ne vienas medicinos specialistas. Nors tokias prielaidas aiškiai įrodančių duomenų nėra, kalbos netyla, o paskutiniu metu vis dažniau prabylama apie bevielio tinklo bangų įtaką žmonėms. Kas mėnesį ar kelis nuolatos pasirodo straipsnių ir įvairių žmonių nuomonių, palaikančių vieną ar kitą poziciją. Tačiau tikslaus atsakymo į klausimą vis dar nėra. Todėl ar tai mitas, ar tikrovė? Ką teigia mokslininkai, tyrinėjantis mobiliųjų telefonų kenksmingumą sveikatai?
 

Kas rašoma užsienyje

Prieš

Autoritetingas Didžiosios Britanijos neurochirurgas bei tyrėjas Vini Khurana teigia, kad esama ryšio tarp mobiliojo telefono ir piktybinių auglių atsiradimo. Profesorius, prieš darydamas išvadas, apžvelgė daugiau nei 100 tyrimų, nagrinėjusių mobiliųjų telefonų poveikį, duomenis.
Daktaras Vini Khurana jau senokai garsėja savo kova prieš mobiliuosius telefonus. Jis yra paskelbęs daugiau nei 30 straipsnių, kuriuose nagrinėja ryšį tarp mobiliųjų technologijų ir įvairių vėžio formų paplitimo. Viename iš paskutiniųjų straipsnių V. Khurana teigia, kad tikėtina, jog mobilieji telefonai kenkia kur kas labiau nei rūkymas ar asbesto dulkės. Jis ragina valdžią ir mobiliuosius telefonus gaminančias kompanijas imtis visų įmanomų priemonių, kad būtų sumažinta telefonų skleidžiama radiacija, rašo D. Britanijos laikraštis „Independent“. Toks jo teiginys sulaukė didelio žmonių susidomėjimo ir mobiliųjų telefonų šalininkų kritikos.

Daktaro Khuranos tyrime apžvelgiami ir kitų Europos šalių mokslininkų pasiekimai nagrinėjant šią sritį. Štai Suomijoje atlikta analizė rodo, kad 10 metų ir ilgiau aktyviai mobiliuoju ryšiu besinaudojantys žmonės augliais skundžiasi 40 proc. dažniau nei laidinį ryšį tebenaudojantys žmonės.

Švedijoje atlikto panašaus tyrimo rezultatai stebina dar labiau – nustatyta, jog ilgai naudojant mobilųjį telefoną auglių rizika padidėja net 400 proc.

Panaši nuomonė buvo išspausdinta ir Didžiosios Britanijos medicinos žurnale „Occupational Health Medicine”. Jame taip pat teigiama, kad ilgą laiką naudojamas belaidis ryšys didina riziką susirgti vėžiu. Ankstesnių tyrimų metu to nepastebėta, nes daugelis tirtų pacientų mobiliaisiais telefonais naudojosi mažiau nei 10 metų. Vėžinės ląstelės gali vystytis ilgiau nei kelis dešimtmečius.

Abejonės

Tuo tarpu Mobiliųjų operatorių asociacija teigia, jog V. Khuranos tyrimas tėra vieno mokslininko požiūris, o ne išsami analizė, ir teigia, jog jos kertasi su Pasaulinės sveikatos organizacijos bei kitų nepriklausomų ekspertų išvadomis.

Labiau gilinantis apie mobiliojo ryšio kenksmingumą, rasta duomenų, kad Klyvlendo (JAV) klinikoje buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, jog kišenėje laikomas ir pokalbio režimu veikiantis mobilusis telefonas gali pabloginti spermos kokybę.

Nedidelės apimties tyrimo metu mokslininkų komanda paėmė 32 vyrų spermos mėginius . Kiekvienas mėginys buvo patalpintas į mažus kūgio formos mėgintuvėlius ir vėliau jie buvo sugrupuoti į dvi grupes – testo ir kontrolinę. Kontrolinė grupė nebuvo veikiama mobiliojo telefono skleidžiamais spinduliais, o testo grupės mėgintuvėliai buvo patalpinti 2,5 cm nuotoliu nuo 850MHz dažnio mobiliojo telefono, kuris pokalbio režimu veikė 1 valandą.

Mokslininkai nustatė smarkų laisvųjų radikalų bei oksiduojančių medžiagų kiekio padidėjimą bei antioksidantų kiekio sumažėjimą. „Vidutinis laisvųjų radikalų kiekio padidėjimas visuose mėginiuose buvo apie 85 proc. Laisvieji radikalai yra vienas lemiamų veiksnių, sukeliančių įvairias ligas, įskaitant vėžį“, – teigia tyrimo vadovas.
Tačiau mokslininkai taip pat pripažįsta, jog tyrimas turi kai kurių esminių apribojimų. Vienas jų – nedidelė tyrimo imtis. Taip pat tyrimas buvo atliekamas laboratorijoje, kur nebuvo įvertintas natūralus žmogaus kūno (odos, kaulų ir audinių sluoksnių) užtikrinamas apsaugos laipsnis.

Įrodymai – ir Rytuose

Rusų informacinė laida „Sveikata“ pateikė apie atliktus dviejų nepriklausomų eksperimentų duomenis.
Pirmajam eksperimentui pasirinkti vištų kiaušiniai, iš kurių turi išsiristi viščiukai. Kiaušiniai padalinti į dvi grupes. Vieni vystysis inkubatoriuje, kaip ir įprasta, o kiti – inkubatoriuje šalia mobiliojo telefono.

Kitas eksperimentas buvo atliekamas su baltosiomis pelėmis. Gyvūnų švitinimas vyko du mėnesius, po valandą per dieną, t.y. 80 seansų. Žinoma, ne po ištisą valandą, o dalimis, nes telefonu žmonės taip pat kalba tarpais.

Mokslininkai pateikė duomenis, kad pirmajame eksperimente su vištų kiaušiniais, inkubatoriuje, kuriame nebuvo mobilaus telefono, žuvo 13 embrionų, tai – normali situacija šiai viščiukų rūšiai. O eksperimentiniame inkubatoriuje, kuriame buvo mobilusis telefonas, žuvo 23 viščiukai.

Taigi pirmoji išvada, kurią padarė tyrėjai: mobilusis telefonas žudo augantį audinį. Tai reiškia, jog belaidžiai telefonai gali būti labai pavojingi nėščioms moterims, bei mažiems vaikams, kurių organizmas dar tik formuojasi ir auga.

Antrasis eksperimentas parodė, jog 2 mėnesiai su mobiliuoju telefonu visiškai nualino pelių imuninę sistemą. Todėl ji prarado savo funkciją – apsaugoti organizmą nuo ligų.
Taigi abu eksperimentai parodė, kad mobilusis telefonas yra pavojingas gyvam organizmui.

Mitas tai ar tikrovė, reikia spręsti patiems

Kadangi pagrįstų įrodymų apie mobiliojo telefono žalą kol kas nėra, vartotojas turėtų susimąstyti pats, kas jam svarbiau – rizikuoti, tačiau naudotis mobiliųjų telefonų teikiamais patogumais ir laisve, ar viso to atsisakyti.
Kol mobiliojo ryšio telefonų įtaka sveikatai nėra iki galo įrodyta, reikėtų stengtis visais įmanomais būdais apsisaugoti nuo galimo elektromagnetinės radiacijos poveikio.

Pokalbių trukmė turėtų būti kiek įmanoma trumpesnė, nes tai mažina simptomų ir ligų vystymosi riziką.
Mobilieji telefonai turėtų būti laikomi kuo toliau nuo kūno, mažiausiai 20–50 centimetrų atstumu. Todėl nederėtų jų nešioti švarko ar kelnių kišenėse, prie diržo –spinduliuojami elektromagnetiniai spinduliai gali neigiamai veikti sveikatą.

Gydytoja Rūta Nutautienė
 
Mitas ar tikrovė. Mobilieji telefonai kenkia sveikatai