+1
-1
0
Mityba pagal kraujo grupes

Mityba pagal kraujo grupes

 

Mitybos pagal kraujo grupes šalininkai teigia,
kad kiekvieno žmogaus kraujyje yra “užprogramuotas” jo imunitetas, charakteris
ir net virškinimo ypatybės. Manoma, kad kiekviena kraujo grupė pasižymi
skirtingais požymiais, nes susiformavo skirtingu istoriniu laikmečiu ir skirtingomis
aplinkybėmis. Todėl ir maitintis siūloma atsižvelgiant į kraujo grupę.
Mokslininkai šios teorijos kol kas nei paneigė, nei patvirtino. Tad kiekvienas
gali rinktis, tikėti ja ar ne. Arba tiesiog išbandyti ir įsitikinti, ar tai
veiksminga.

 

Pirmoji kraujo grupė

 Pirmosios kraujo grupės turėtojai laikomi pirmykščių medžiotojų
palikuonimis. Todėl jiems rekomenduojama valgyti daug mėsos. Manoma, kad šios
kraujo grupės žmonių skrandžio rūgštingumas paprastai būna padidėjęs, todėl jie
puikiai virškina bet kokią mėsą. O štai vaisiai, rūgščios daržovės bei cukrus
gali padidinti skrandžio rūgštingumą. Šių produktų reiktų vartoti mažiau. Taip
pat reiktų vengti acto bei marinuotų produktų, kurie dirgina skrandžio gleivinę.

Pirmos kraujo grupės žmonėms patariama valgyti mažais kiekiais, tačiau
dažnai. Rekomenduojama bent kartą per dieną vartoti liesos mėsos, paukštienos,
žuvies patiekalų. Juos užsikąsti daržovėmis (ypač žaliosiomis, lapinėmis).
Mėsos jokiu būdu nederėtų derinti su kviečių ir grūdų produktais. Jie iš vis
nerekomenduojami pirmai kraujo grupei. Juos galima pakeisti ryžiais ar
daržovėmis. Pieno ir jo gaminių šios kraujo grupės atstovai netoleruoja. Jis
gali sukelti virškinimo problemų, pilvo pūtimą, viduriavimą. Gardinant maistą
prieskoniais reiktų vengti pipirų, aštriųjų paprikų, citrinos rūgšties.

Trokštantiems sulieknėti  reiktų
vartoti brokolių, lapinių daržovių, jūros gėrybių, joduotos druskos, raudonos
mėsos, špinatų.Vengti žiedinių kopūstų, paprastųjų pupelių, lęšių, kukurūzų,
briuselinių kopūstų, baltagūžių kopūstų bei kviečių.

 

Antroji kraujo grupė

Šios kraujo grupės atstovai laikomi žemdirbių palikuonimis. Jie paprastai
pasižymi silpnoka imunine sistema, prastu virškinimu, mažu skrandžio rūgštingumu.
Mėsos produktai šiuos žmones tukina ir atima iš organizmo energiją. Todėl jiems
patariama maitintis vegetariškai. Žinoma, jei visą gyvenimą valgėte mėsą,
nereiktų jos iš karto atsisakyti. Geriau tai daryti palaipsniui arba keisti
raudoną mėsą į paukštieną ar žuvį. Beveik visų rūšių paukštiena ir žuvis
puikiai tinka antros kraujo grupės žmonėms.

Pieno produktų šios grupės žmonės netoleruoja, tačiau gana gerai virškina
javų produktus. Iš jų vengti reikėtų tik kviečių. Riboti reikėtų ir kiaušinių vartojimą.
Jų valgyti ne dažniau kaip kartą-du per savaitę. Nepamiršti į racioną įtraukti
kalcio turinčių daržovių (pavyzdžiui, brokolių). 

Daržovės turėtų būti šios kraujo grupės žmonių mitybos pagrindas. Ypač
svarbu valgyti daug imunitetą stiprinančių česnakų ir svogūnų.Vengti paprikų ir
pomidorų, nes jos trikdo šių žmonių virškinimo procesą. Kaip ir pirmosios,
antros kraujo grupės atstovams negalima vartoti acto, patariama vengti cukraus.
Tuo metu kavos (ypač pupelių) gerti jiems net patariama.

Sulieknėti norintys šios kraujo grupės žmonės turėtų vartoti daug daržovių,
augalinio aliejaus, valgyti ananasų, sojų produktų. Riebalų kaupimąsi skatina
raudona mėsa, pupelės, pienas ir jo gaminiai, kvietinė duona ir pyragai.

 

 Trečioji kraujo grupė

Iš klajoklių kildinami trečiosios kraujo grupės atstovai pasižymi stipriu
imunitetu ir geru prisitaikymu prie bet kokių pokyčių. Jų skrandis bene
geriausiai virškina bet kokius maisto produktus. Tai – vienintelė kraujo grupė,
kuri puikiai toleruoja pieno produktus, beveik visas daržovių ir vaisių (su
nedidelėmis išimtimis) rūšis, javų produktus (išskyrus miežius ir rugius).
Trečioji – vienintelė kraujo grupė, kuri gali vartoti actą bei nesibaimindama
valgyti saldumynus.

Trečiosios kraujo grupės žmonėms reiktų atsisakyti vištienos, tačiau visa
kita paukštiena bei mėsa jiems leidžiama. Taip pat patariama atsisakyti
egzotiškų jūros produktų (omarų, moliuskų, kalmarų, sepijų, krabų).  Maistą gardinti galima bet kokiais
pasirinktais prieskoniais, išskyrus pipirus. Juos galima keisti kariu,
aitriosiomis paprikomis.

Kadangi ši kraujo grupė puikiai toleruoja įvairų maistą, besiliekninantys
jos atstovai gali vartoti daugmaž tai, kas jiems patinka, tačiau riboti
suvartojamą riebalų, cukraus kiekį ir mažindama suvalgomo maisto porcijas.

 

Ketvirtoji kraujo grupė

Tai – jauniausia, vėliausiai atsiradusi kraujo grupė. Būtent todėl ji yra geriausiai
prisitaikiusi prie dabartinio gyvenimo sąlygų ir ritmo. Šiai kraujo grupei
nerekomenduojama valgyti raudonos mėsos, ar bent jau riboti jos kiekį.
Draudžiama valgyti vištieną,  rūkytus ir
sūdytus mėsos gaminius. Gerai virškinami rūgštūs pieno gaminiai (jogurtas, kefyras,
pasukos). Negalima gerti nenugriebto pieno, nes jis tirština gleives, dažniau
sergama peršalimo ligomis. Nerekomenduojami grikiai, kviečiai, kukurūzai.
Tačiau puikiai tinka sojų produktai, kiaušiniai.

Renkantis vaisius reiktų vengti bananų ir apelsinų, tačiau valgyti daugiau
grepfrutų, ananasų ir slyvų. Dauguma kitų vaisių neutralūs ir ryškaus poveikio
organizmui nedaro.

Kaip ir daugumai kitų grupių patariama vengti acto bei pipirų. Šie
produktai dirgina skrandį. Maistą gardinti reiktų česnakais, citrinos sultimis,
prieskoninėmis žolelėmis.
Iš daržovių puikiai tinka kopūstai, baklažanai, raudonieji burokėliai. Kaip ir
visoms kraujo grupėms, šiai rekomenduojama valgyti kuo daugiau žalių lapinių
daržovių.

Ketvirtosios kraujo grupės turėtojus lieknina ananasai, žuvis, nugriebto
rūgštaus pieno gaminiai, sojų produktai, žuvis ir jūros gėrybės. Tukina
pupelės, grikiai, kukurūzai, raudona mėsa, sėklos bei riešutai, kviečiai.