Vilniaus visuomenės sveikatos centras 2007 m. lapkričio 5, 7 ir 12 d. organizuoja mokslinę praktinę konferenciją ,,Maitinimo organizavimas vaikų ugdymo įstaigose“. Renginyje kviečiamos dalyvauti bendrojo lavinimo mokyklų slaugytojos, ikimokyklinio ugdymo bei globos namų dietistės, mokyklų valgyklų atstovai, taip pat visuomenės sveikatos specialistai.

Svarbiausias dėmesys konferencijos metu bus skiriamas Vilniaus miesto vaikų mitybos įpročiams ir jų dinamikai. Priežastinis ryšys tarp netaisyklingos, nesubalansuotos mitybos ir širdies – kraujagyslių, virškinimo sistemos bei kai kurių kitų ligų yra senai įrodytas ir šių ligų augimo tempai rodo, kad būtina imtis radikalių priemonių mitybai pagerinti. Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, vaikų iki keturiolikos metų sergamumas virškinimo sistemos ligomis per pastaruosius dešimt metų išaugo net 4,5 karto (64/1000 iki 261/1000 vaikų), o suaugusiųjų sergamumas kraujotakos sistemos ligomis – 2 kartus (nuo 152 iki 307/1000 suaugusių).

2003 metais bei šiemet buvo atlikti tyrimai apie mokinių mitybą ir rezultatai nėra džiuginantys, specialistai nuolat rekomenduoja, kad maitinimas mokyklose būtų organizuotas taip, jog visi galėtų pavalgyti šilto bei pilnaverčio maisto. Deja, karšto maisto mokyklose nevalgo net 63% moksleivių, o 2003 metais nevalgė 47%. Alkį mokykloje jaučia net 55% moksleivių, o 2003 metais jautė 38% moksleivių. Dauguma moksleivių nurodė, kad karšto maisto nevalgo, nes neskanu, per ilgos eilės, per trumpos pertraukos ir per brangu. Dažniausiai valgomi menkos mitybinės vertės patiekalai – bandelės su arbata (51%) bei picos (34%). Lyginant su 2003 metais 2,5 karto padaugėjo užkandžiaujančių bufetuose „greitu“ maistu, sumažėjo geriančių pieną. Teigiamai pakito tik du rodikliai: padaugėjo kasdien pusryčiaujančių bei kasdien vartojančių vaisius ir daržoves vaikų, nors vis dar nepakankamai.

Bus atkreiptas dėmesys į mokyklose maistą gaminančių įmonių veiklą bei jų kontrolę: atlikus socialiai remtiniems vaikams skirtų pietų davinių laboratorinius tyrimus, net 82% mokyklų pietų davinių kaloringumas buvo žymiai mažesnis už nurodytus valgiaraščiuose.

Ne mažiau aktualų ir svarbų pranešimą apie šalies vaikų augimo ir brendimo rodiklių tendencijas bei mitybos įtaką vaiko augimui ir vystymuisi skaitys VU Medicinos fakulteto Anatomijos katedros vedėja Janina Tutkuvienė. Taip pat specialistai patars kaip formuoti mitybos įpročius, praneš apie dažniausiai pasitaikančias maisto alergijas.

Renginio pabaigoje vyks praktiniai užsiėmimai kaip teisingai, nepažeidžiant sveikos mitybos reikalavimų, sudaryti valgiaraštį.

Parengė:
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja
Asta Razmienė,
tel. (8 5) 264 9659
el.p. a.razmiene@vilniausvsc.lt
Atstovė ryšiams su visuomene
Roma Daškevičienė,
tel. (8 5) 264 9661, mob. 8 611 33021
el.p. r.daskeviciene@vilniausvsc.lt