Mitybos Piramidė

Ši piramidė padeda žmogui susiplanuoti dienos mitybą. Kuo produktas
aukštesnėje skalės skiltyje, tuo jo mažiau reikia suvartoti per dieną. Sąvoka
„porcija“ reiškia produkto kiekį – pvz.: duonos riekė, vaisius, indelis salotų,
stiklinė pieno – o ne kopūstas ar duonos kepalėlis.

Duona, grūdai, makaronai, bulvės

Per dieną daugiausia rekomenduojama valgyti neriebius ir nesaldžius duonos,
grūdų, kruopų gaminius. Šios grupės maisto produktai teikia organizmui energiją
bei yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Naudinga tai, kad grūdų
baltymuose yra visos esminės amino rūgštys. Grūduose gausu mineralinių medžiagų,
mikroelementų (Na, K, Ca, Mg, P, Fe) bei vitaminų (B grupės, PP). Šios grupės
produktų kasdien reikia suvalgyti 6 – 11 porcijų. Vieną porciją sudaro: 1
riekutė duonos; 1/2 stiklinės makaronų, ryžių, dribsnių ar kitos košės.

Vaisiai

Vaisiuose yra gausu maistinių skaidulų, C, P, B grupės vitaminų, provitamino A –
karotino, mineralinių druskų (ypač kalio), įvairių mikroelementų. Vaisiai
stiprina atsparumą infekcijoms ir stresui. Per dieną rekomenduojama suvalgyti 2
– 4 vaisių grupės porcijas. Vieną porciją sudaro: vienas vidutinio dydžio
vaisius (obuolys ar bananas); 1/2 stiklinės susmulkintų vaisių arba uogų; 1
stiklinė grynų vaisių sulčių; 250 g. džiovintų vaisių.

Daržovės

Daržovės žmogaus organizmui be galo svarbios. Jose yra daug mineralinių
medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpstančių vitaminų, ypač vitamino C ir
karotinų, organinių rūgščių. Daržovės stimuliuoja virškinimą, skatindamos visų
virškinimo liaukų sekrecinę funkciją. Be to daržovėse gausu maistinių skaidulų.
Daržovių reikia suvartoti 3 – 5 porcijas per dieną. Vieną porciją sudaro: 1
stiklinė daržovių sulčių (pvz. morkų); 1/2 stiklinės šviežių daržovių; 1/2
stiklinės virtų daržovių; 1 stiklinė šviežių lapinių daržovių; viena vidutinio
dydžio bulvė.

Mėsa, paukštiena, žuvis, ankštinės daržovės, kiaušiniai, riešutai

Tai daugiausiai gyvulinės kilmės produktai. Juose gausu žmogaus organizmui
būtinų maisto medžiagų, baltymų, riebalų, amino rūgščių, nesočiųjų riebiųjų
rūgščių, mineralinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai
svarbių junginių. Svarbiausi yra mėsos baltymai, nes juose yra visų žmogui
būtinų amino rūgščių. Kasdien rekomenduojama suvartoti 2 – 3 šios grupės
produktų porcijas. Vieną porciją sudaro: 60-100 g. liesos mėsos; 60-100 g.
vištienos ar žuvies; vienas kiaušinis; 1/2 stiklinės virtų pupelių; 2 šaukštai
žemės riešutų.

Pienas, jogurtas, sūris

Pieno produktai yra labai maistingi ir lengvai pasisavinami. Iš šių produktų
žmogaus organizmas gauna vertingų baltymų, kalcio, fosforo, visų svarbiausių
vitaminų – A, D, B grupės, PP, C bei kitų. Tai gyvulinės kilmės produktai,
turintys gana nemažai riebalų, todėl jų nereikia valgyti dideliais kiekiais. Per
dieną rekomenduojama suvartoti 2 – 3 porcijas šios grupės maisto produktų. Vieną
porciją sudaro: viena stiklinė pieno, jogurto ar 60 g. fermentinio sūrio.

Riebalai, aliejai, saldumynai

Piramidės viršūnėje yra riebalai, aliejai, saldumynai. Šios grupės produktus
reikia valgyti saikingai, nes jie beveik neturi organizmui naudingų medžiagų ir
yra labai kaloringi.