JAV mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kokiu būdu ŽIV virusas plinta žmogaus organizme: tai paaiškėjo pirmą kartą nufilmavus ŽIV viruso perdavimo iš užkrėstų ląstelių į sveikas procesą.

Tikimasi, kad šis atradimas padės sukurti vakciną nuo daugiau nei 25 milijonus žmonių iki šiol pražudžiusio viruso. Užfiksuoti ŽIV viruso plitimą pavyko po to, kai mokslininkai sugebėjo sukurti molekulinį ŽIV kloną ir į jo genetinį kodą įterpė baltymą, kuris mėlynoje šviesoje ima švytėti žaliai. Tai leido stebėti nufilmuotas ląsteles skaitmeniniame vaizdo įraše ir sekti, kaip ŽIV virusu užkrėsti limfocitai sąveikauja su sveikais.

Tyrėjai pastebėjo, kad užkrėstai ląstelei prisiartinus prie sveikosios tarp jų nutiesiamas tiltas – virusinė sinapsė. Po to sveikojoje ląstelėje pasirodė žaliai švytinčios virusinės dalelės. Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad ŽIV viruso baltymai į sveikas ląsteles patenka per virusinę sinapsę. Specialistų manymu šis atradimas padės sukurti naujus vaistus nuo AIDS ir ŽIV.
 

iMed