+0
-1
-1

Morka už tai, kad joje yra daugybė naudingųjų medžiagų, dažnai vadinama miniatiūrine vaistinėle. Maža to, termiškai apdorotos morkos maistinės savybės sustiprėja. Taigi, belieka tik išsirinkti, ką pagaminti – užkepėlę ar saldainius, džemą ar sriubą.

Kad morka būtų kuo naudingesnė, ją būtina pagardinti grietine arba aliejumi, mat organizmas karotiną pasisavina tik tuo atveju, jei šis į skrandį patenka su riebalais

Kad morka būtų kuo naudingesnė, ją būtina pagardinti grietine arba aliejumi, mat organizmas karotiną pasisavina tik tuo atveju, jei šis į skrandį patenka su riebalais

Mini vaistinėlė

Pagrindinis morkos turtas, kaip žinia, yra karotinas, ypač naudingas regėjimui ir imuninei sistemai. Tiesa, kad morka būtų kuo naudingesnė, ją būtina pagardinti grietine arba aliejumi, mat organizmas karotiną pasisavina tik tuo atveju, jei šis į skrandį patenka su riebalais.

Be karotino, morkoje gausu ir kitų naudingųjų medžiagų: vitamino B, PP, E, C, jodo, kalio, fosforo, vario ir kitų mikroelementų. Ląsteliena, kurios taip pat yra šioje daržovėje, padeda iš organizmo pašalinti toksinus ir šlakus.

Tiems, kurie nori turėti sveikus dantis ir dantenas, rekomenduojama kuo dažniau graužti morkų: jos nuo emalio nuvalo maisto likučius, padeda įveikti ėduonį ir dantenų uždegimus sukeliančias bakterijas.

Jeigu peršalote, skalaukite gerklę šviežiai spaustomis morkų sultimis. Sultys, sumaišytos su medumi, padeda malšinti kosulį, su pienu – bronchų astmos priepuolį.

Šviežių morkų rekomenduojama valgyti sergantiesiems kepenų, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Liaudies medicinoje šviežių morkų tyrelę patariama dėti ant žaizdų, o žiemą, kad veido oda nešerpetotų, galima pasidaryti kaukę iš tarkuotų morkų ir kiaušinio trynio.

Morkų reikėtų atsargiai vartoti sergantiesiems plonųjų žarnų uždegimu, paūmėjus skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligei.

Renkam, saugom, gaminam

Pirkdami morkas, rinkitės nedidelius ryškiai oranžinius vaisius. Daugiausia vitaminų sukaupia apie 150 g sveriančios morkos. Kuo morka didesnė, tuo daugiau ji sukaupusi nitratų.

Oranžinės spalvos intensyvumas proporcingas naudai – kuo morka ryškesnė, tuo joje daugiau karotino, reiškia ir vitamino A.

Sultingiausios morkos – neilgos, storos, tamsiai oranžinės. Jos tinkamos marinavimui, salotoms, daržovių ragu, sultims spausti. O štai šviesiai oranžinės, plonos ir ilgos labiau tinka kotletams ir užkelėlėms, nes jose mažiau sulčių.

Kad morkos prarastų kuo mažiau vitaminų, virkite jas uždarame inde.

Morkas šaldytuve galima laikyti polietileniniame maišelyje. Norėdami, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios, morkas reikia nuplauti, trumpam pamerkti į kalio permanganato tirpalą, po to išdžiovinti ir sudėti į stiklainį, šį uždaryti dangteliu.

Jeigu morkas laikote medinėje dėžėje, pabarstykite jas svogūnų lukštais. Svogūnas turi baktericidinių savybių, todėl lukštai stabdys šakniavaisių puvimą.

Verta žinoti:

Termiškai nepadorotose morkose yra daugiau vitaminų. Tačiau tyrimai parodė, kad valgant morkas žalias, organizmas pasisavina tik 3 proc. karotino. Vartojant sultis ar tyrę – 21 proc. Iš virtų morkų pasisavinama 27 proc. karotino, o pagardinus jas aliejumi – 39 proc.

Morka - miniatiūrinė gamtos vaistinėlė