+7
-3
+4
Morkos, jų nauda organizmui

Morkos, jų
nauda organizmui

Morka
– pigi daržovė, tačiau dėl jos mažo kaloringumo, ji laikoma grožio ir jaunystės
paslaptimi. Morkoje yra vitamino C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug
karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, šis vitaminas yra būtinas geram
regėjimui palaikyti. Morkų sultys stiprina organizmą, padeda gerinti imuninę
sistema ir greitina medžiagų apykaitą.

Morkų sulčių nauda

·        
Morkų sulčių
privalumas – jos turi antioksidanto beta karotino, alfa karotino, kurie apsaugo
odą ir ją maitina.

·        
Morkų sultys su
pienu padeda atsikratyti bronchinės astmos priepuolių.

·        
Morkų sultys tarsi
šarmas, kuris valo ir atnaujina kraują.

·        
Šios sultys mažina
skrandžio sulčių rūgštingumą, todėl pagerinsite skrandžio veiklą.

·        
Morkų sultys
efektyviai mažina vidurių užkietėjimą ir valo organizmą.

·        
Reguliariai geriant
morkų sultis per pusę sumažinsite riziką susirgti vėžiu.

·        
Sergantiems
diabetu, morkų sultys puikus maisto papildas, nes jose rastas augalinis
hormonas tokokininas, kuris veikia kaip insulinas.

·        
Sultys gerina
širdies raumens veiklą, todėl tai viena iš geriausių profilaktikos priemonių
norint išvengti infarkto.

·        
Reguliariai
vartojamos, šios sultys padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

·        
Morkų sultys mažina
riziką sirgti širdies ligomis, padeda sunormalizuoti kraujospūdį.

·        
Liaudies medicinoje
tarkuotų morkų kompresais gydomi nušalimai, žaizdos bei opos.

·        
Morkų sultys
smegenims veikia tarsi automobiliams degalai, tai mūsų organizmo varomoji jėga.
Svarbiausia morkų sulčių savybė, kad jas galima maišyti su kitomis sultimis,
jei skonis pabodęs. Venkite dėti cukraus, jį keiskite medumi.

Morkas
valgyti patariama sergant mažakraujystei, sumažėjus apetitui. Sergant
mažakraujystei reikėtų kiekvieną dieną, prieš pusryčius suvalgyti po 100 g
tarkuotų morkų, galima gardinti augaliniu aliejumi ar grietine.

Morkose
daug kalio druskų, todėl šią daržovę patartina valgyti sergant kraujagyslių,
bei širdies ligoms. Morkos mažina cholesterolio kiekį, todėl norint jį
sumažinti bent 10 – 20 procentų, reikėtų valgyti po 2 morkas per dieną.

Morkose
gausu karotino, kuris geriau organizme įsisavina su riebalais, todėl morkas
valgykite pagardintas aliejumi, majonezu ar grietine. Taip karotino
pasisavinsite iki 50 procentų daugiau nei įprasta. Nepamirškite, kad
sutarkuotas morkas reikia valgyti iškarto, dėl to, kad veikiamas deguonies
karotinas suyra. Daugiausia šios naudingos medžiagos turi tamsesnės spalvos
morkos.

Kalbant
apie morkas, kaip apie maisto produktą, retai susimąstome, kad morkų lapai taip
pat puikus energijos šaltinis. Juose gausu seleno, kuris stabdo vėžinių
ląstelių susidarymą. Todėl dėkite morkų lapus į salotas, sriubas. Galite ruošti
net morkų lapų arbatą, užpildami vieną valgomąjį šaukštą lapų stikline
verdančio vandens.

Morkos
reikalingos ir tiem, kurie dažnai serga infekcinėmis ligomis, kadangi morkos
stiprina imuninę sistemą, ligoms tapsite atsparesni. Valgykite tarkuotas morkas
kelis kartus per dieną. Sergant inkstų ar skrandžio ligomis patariama valgyti
išvirtas ir susmulkintas morkas.

Sergant
šlapimo pūslės akmenlige rekomenduojama gerti morkų sultis. Jos skatina šlapimo
išsiskyrimą ir tirpdo akmenis. Užteks prieš pusryčius išgerti vieną stiklinę
šviežių morkų sulčių.

Jei
norite sustiprinti širdį, užpilkite stiklinę morkų sėklų, stikline morkų
sulčių, įpilkite 200 g spirito ir viską gerai išmaišykite. Gautą mišinį
palikite savaitei pastovėti. Gautą gėrimą gerkite vakare po 3-4 šaukštus.

Morkos – akims

Jei
regėjimas labai nusilpęs, žinoma morkos neatstatys iš pagrindų jūsų regėjimo,
tačiau daržovėje esantys vitaminai, padeda palaikyti sveiką regėjimą, neleidžia
jam silpti. Vitaminas A esantis morkoje, skatina rožinio akies pigmento, kuris
vadinamas rodopsinu, susidarymą. Rodopsinas būtinas akims esant blankiai
šviesai, nes jis padidina jautrios šviesai tinklainės dalies efektyvumą, todėl
A vitamino trūkumas organizme gali sukelti naktinį aklumą, tai reiškia, kad
prieblandoje matysite labai prastai.

Morkos – odai ir plaukams

Odai
kenkia prasta mityba, sutrikusi medžiagų apykaita ir stresas. Todėl organizmą
būtina maitinti vitaminų turinčiomis morkų sultimis. Kiekviena moteris nori
dailios odos spalvos, todėl morkų sultys ne tik stiprina organizmą, bet ir
keičia odos atspalvį. Kadangi morkų sudėtyje yra karotino, kuris suteikia
persikinį atspalvį, kodėl gi morkų sulčių stiklinės neiškeitus į kelias minutes
kenksmingo soliariumo lempų?

Odą
skaistina ir išorinis morkų naudojimas. Sutarkuokite keletą morkų, įlašinkite
kelis lašus migdolų ar kokosų aliejaus ir tepkite ant veido. Palaikę 15 minučių
nuprauskite veidą. Po kelių procedūrų pastebėsite sveikesnę veido oda ir
spalvą, sukuriančią įdegio efektą.

Tarkuotų
morkų kaukė odai. Jums reikės tarkuotą morką sumaišyti su kiaušinio tryniu,
viską sumaišius tyrelę tepti ant odos. Atsipalaiduokite ir kaukę laikykite 20
minučių. Po to veidą nuplaukite šiltu vandeniu. Tokią veido odos procedūrą
darykite kelis kartus per savaitę.

Kūno
šveitimą darykite morkų pagalba. Sutarkuokite pusę stiklinės morkų ir
sumaišykite su puse stiklinės kavos tirščių, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus
avižų. Gauta mase, trinkite visą kūną, ypač kelius ir alkūnes, šios vietos
sausėja labiausiai. Šis šveitiklis suteiks odai gyvybingumo, atstatys odos
ląsteles.

Smulkiai
sutarkuokite tris morkas, įmuškite vieną kiaušinio trynį, įberkite šaukštelį
bulvių krakmolo ir kelis lašus augalinio aliejaus. Viską sumaišę gausite kauke,
kuria tepkite visą kūną, palaikykite 20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.
Taip darydami kelis kartus per savaite, palaikysite odos drėgmę ir
sustangrinsite ją.

Tarkuotos
morkos stiprina plaukus. Sutarkuokite kelias vidutinio dydžio morkas ir gauta
košele įtrinkite galvos odą. Kaukę laikykite apie 20 minučių, po to gerai
išskalaukite. Tai sustabdys plaukų slinkimą, stiprint plaukų šaknis. Pirmą
mėnesį kaukę patartina vartoti prieš kiekvieną galvos trinkimą, vėliau plaukus
stiprinkite kartą per mėnesį.

Sveika ir skanu

Morkų
gėrimas. Jums reikės 200 g morkų, pusės citrinos sulčių, 2 stiklinės kefyro, 1
valgomojo šaukšto medaus. Smulkiai sutarkuotas morkas sumaišykite su kefyru,
paskaninkite citrinų sultimis ir medumi. Šis gėrimas ne tik gerins virškinimą,
bet ir suteiks jėgų visai dienai.

Jei
atsibodo gerti vien morkų sultis, galima rasti išeitį!
Daugiau morkų įtraukite į savo maisto ruošimą. Vienas iš
paprastesnių morkų blynelių su avižiniais dribsniais receptų. Jums reikės 2
kiaušinių, 1 stiklinės avižinių dribsnių ir pusės stiklinės pieno. Įdarui
apkepkite 2 sutarkuotas morkas ir 1 smulkiai pjaustytą svogūną. Tešlos
paruošimas: sumaišykite plaktus kiaušinius su dribsniais ir užpilkite pienu.
Turėtumėte gauti grietinės tirštumo tešlą. Blynelius kepkite trimis
sluoksniais, pirmasis – tešlos, antrasis – morkų įdaras, trečiasis  – tešlos. Paragaukite, tikrai sveika ir skanu.