Pasaulio onkologai gali džiaugtis nors ir nedidele, bet svarbia pergale – mažėjančiu mirtingumu nuo krūties vėžio. Kita vertus, specialistai prognozuoja, kad visu pajėgumu nuožmi onkologinė moterų liga smogs po dešimties metų.

Pasak Barselonos universiteto profesoriaus Alberto Bytės (Albert Biete), atlikusio ir Europos terapeutų radiologų ir onkologų draugijos (ESTRO) suvažiavime pristačiusio išsamią krūties vėžio studiją, Europoje kiekvienais metais nustatoma apie 350 tūkst. naujų krūties vėžio atvejų tarp 24-96 metų amžiaus moterų.

Šiuo metu moterų mirštamumas nuo onkologinių ligų siekia apie 17 proc., tačiau tik 10 proc. krūties navikų yra piktybiniai. Onkologų bendruomenę teigiamai nuteikia faktas, kad keturis dešimtmečius nuo 1950 metų didėjęs mirtingumas nuo krūties vėžio 1990-aisiais stabilizavosi ir pradėjo netgi mažėti.

"Gera naujiena, kad mirtingumas nuo vėžio mažėja", – spaudos konferencijoje sakė onkologijos profesorius.

A. Bytės teigimu, pagrindiniai krūties vėžio rizikos veiksniai lieka nepakitę: vėžys gresia vyresnėms nei 50 metų, pirmojo kūdikio susilaukusioms per 30 metų moterims, svarbus yra paveldėjimas šeimoje bei socioekonominis statusas. Tiesa, tokie vėžio rizikos rodikliai kaip nutukimas, rūkymas, laktacija, sportas, tarp medikų jau vertinami kontraversiškai.

Kalbėdamas apie krūties vėžio prevenciją profesorius A. Bytė atkreipia dėmesį į tris pagrindinius dalykus – svorį, dietą ir sportą bei ragina moteris save apsičiupinėti kartą per mėnesį, nepatingėti atlikti mamografiją, ekografiją, magnetinį rezonansą.

"Tai nebrangūs dalykai, bet daugelis žmonių juos pamiršta. Pakaktų vos 20 minučių per dieną, bet neprisiverčia", – sakė A. Bytė.

Be to, moksliniais tyrimais įrodyta, kad moterims, turinčioms 10-15 kilogramų antsvorį, rizika susirgti krūties vėžiu padidėja 40 proc., o turinčioms per 30 kilogramų antsvorį – net 80 proc.

Medikai krūties vėžio, kaip ir kitų onkologijos ligų gydymą, sieja su radioterapija. Tai esą pigiau, veiksmingiau nei gydymas vaistais. Vidutiniškai onkologinių ligų gydymas radioterapija kainuoja apie 5 tūkst. eurų.

"Dabar krūties vėžys gal ir nėra, bet po 10 metų bus pagrindinė problema", – įspėjo onkologijos profesorius A. Bytė.

Lietuvoje kasmet krūties vėžiu suserga 1300 moterų. Šiuo metu Lietuvoje gyvena per 10 tūkst. moterų, kurioms buvo nustatytas krūties vėžys ir taikytas gydymas. Dar apie 5-6 tūkst. moterų serga krūties vėžiu to net nežinodamos.

Medik