Kas naujo grožio chirurgijoje, paklausiau plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialisto dr. Vytauto Jankūno.

„Silikono implantai – populiarus produktas, tačiau jų rinkoje – nieko naujo. Firmos keičiasi, produktai lieka tie patys”, – sakė gydytojas.

Anot specialisto, firmų implantai, nepriklausomai nuo reklamos, mažai skiriasi, nors, tarkime, kiekvienas plastikos chirurgas turi savo mėgstamiausius, panašiai kaip medžiotojas renkasi šautuvą, geriausiai limpantį prie peties.

Ar gali būti, kad moterys, kurių prigimtis gimdo norą būti gražioms, išmoko labiau save mylėti tokias, kokios yra, su trūkumėliais, užuot gulusios po grožio peiliu? Plastikos chirurgo nuomone, moterų, norinčių pasididinti krūtis, nemažėja, tik šiuo metu jos dažniau ateina konsultuotis, o operaciją atideda dėl sunkmečio.

Ar gali būti, jog tokias operacijas dažniausiai renkasi mados aukos, norinčios būti panašios į geidžiamą socialinę grupę: televizijos žvaigždes ir verslo pasaulio liūtes?

„Natūralu norėti būti gražiai. Juolab kad implantus galima pasirinkti ir natūraliai atrodančius. Paprastai moterys prašo didesnių krūtų, nors pasitaiko ir tokių, kurios prašo įdėti tokio dydžio implantus, kad nesimatytų, jogkrūtys padidintos! Kartais moterys didinasi mažas, bet gražios formos krūtis, nes su moterimi ir jos norais nepasiginčysi”, – sakė gydytojas.

Prieš operaciją vyksta išsamūs pokalbiai su pacientėmis, ir kai šioms patariama neskubėti, atšauna, kad jau keletą metų apie tai galvojančios. Ir dar nė viena neprisipažino, kad didinasi krūtis „dėl vyro ar profesinės karjeros”. Specialistas spėja, jog motyvas daryti operaciją gal nėra tikėjimas, kad taps labiau geidžiamos ar mylimos, bet tas, kad po jos labiau patiks pačios sau.

Implantų įdėjimo rizika minimali. Prieš operaciją pacientei išmatuojamas poodis, žiūrima, kiek riebalinio audinio, krūtis nukarusi ar maža. Implantas parenkamas pagal krūties plotį ir kūno konstituciją. Aptariama, ko moteris pageidauja. Tada, nusipaišius planą, važiuojama į operacinę.

Operacija trunka pusantros valandos. Keletą parų po to jaučiamas skausmas ir tempimas, nes pažeidžiamas raumuo. Gijimas trunka apie 3-5 savaites, tuo metu negalima sunkiai fiziškai dirbti, sportuoti ir plaukioti baseine.

Jeigu implantas susiraukšlėja ir nusitrina, vadinasi, parinktas netinkamai. Taip gali ir atsitikti dėl to, kad moteriai gimdant labai stipriai keičiasi jos kūno proporcijos.

„Implantas nėra automobilio padanga, turinti galiojimo laiką; nors juos rekomenduojama keisti kas 10 metų, bet jeigu moteriai viskas gerai, išvis nekeičiamas”, – sakė pokalbininkas.

Implantas neapsaugo krūtų nuo nutįsimo. Nedidelėskrūtys linkusios nukarti mažiau. Vien krūtų didinimu kartais nepavyksta išgauti jų tokių, kokių tikėtasi.

Kartais į plastikos chirurgus moterys kreipiasi dėl didelės krūtų asimetrijos. Bet dažniausiai ateina žindžiusios moterys, kuriųkrūtys susitraukia (kartais taip, jog lieka tik susiraukšlėjusi oda), ir sako: „Nebegaliu į save žiūrėti. Daktare, padarykite mane „savimi”, kokia buvau prieš gimdymą.”

Neprakaituok visus metus

Sutrikimas, kai be priežasties, nesergant jokia liga, gausiai prakaituojama, vadinamas hiperhidroze. Dažniausiai prakaituoja veidas, pažastys arba pėdos.

Žmonės kompleksuoja dėl gausaus prakaitavimo ir jo sukeliamo nemalonaus kvapo, kurio nenustelbia net dezodorantai ar antiperspirantai, ir nepadeda dažnas prausimasis. Tai ne tik sukelia psichologinį diskomfortą, bet gali atsirasti ir odos iššutimų, kurie gali sukelti bakterines ir grybelines infekcijas.

Pasak gydytojo, nuo varginančio padidėjusio prakaitavimo gali išgelbėti botulino toksino injekcijos. Šios rečiau švirkščiamos į delnus, dažniau į padus, o dažniausia – į pažastis. Tąkart, kai kalbėjomės, per 40 minučių buvo atliktos trys tokios procedūros.

„Galima sakyti, kad jas žmonės atlieka masiškai, ir daugiausia tie, kurie nuolat būna tarp žmonių. Botulinas sušvirkščiamas į odą, ją atšaldžius ir nuskausminus. Ir tai nereiškia, jog užblokavus pažastis, prakaituosime kitomis vietomis,” – sakė specialistas. Kol kas prakaituojančiai plikei ar veidui „nusausinti” panašių procedūrų nėra.

Vakarų ekspresas