Naujausi diagnostikos ir tyrimų metodai – revoliucija medicinos pasaulyje

Sugebėti „pagauti“ ligą prieš jai prasidedant ar pačios ankstyviausios jos stadijos yra kiekvieno gydytojo tikslas ir kiekvieno žmogaus noras. Kad pavyktų tai padaryti, mokslininkai laboratorijose kiekvieną dieną vykdo daugybę bandymų ir eksperimentų, pristato unikalius medicinos prietaisų prototipus ir naujausius tyrimų modelius. Šį kartą – svarbiausios aktualijos apie naujausius diagnostikos ir tyrimų metodus.

Kova su vėžiu vyksta kiekvieną dieną tiek sergančiųjų palatose, tiek medicinos specialistų laboratorijose ir kabinetuose. Kaip nugalėti šią baisią ligą? Kaip rasti būdą jai susilpninti, sustabdyti? Pirmasis ir svarbiausias žingsnis – kuo ankstesnė jos diagnozė. Šveicarijos mokslininkai iš Lozanos politechnikos instituto (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne), siekdami supaprastinti diagnozės metodus, jau baigia kurti naują nedidelį paprastai naudojamą ir itin jautrų prietaisą, galėsiantį diagnozuoti vėžį ankstyvos stadijos vos iš kraujo lašo.

Šis prietaisais kraujyje galės aptikti proteiną HSP70 – jo koncentracija padidėja jau ankstyvosiose įvairių vėžio formų (prostatos, stemplės, storosios žarnos, plaučių, smegenų vėžys) stadijose.

Lašas kraujo

Naujasis prietaisas veiks labai paprastai – pakaks vieną žmogaus kraujo lašą patalpinti į šį daugybę mikrokanalų turintį lustą. Tuose mikrokanaluose yra daugybė nanodalelių, kurių paviršius padengtas antikūnais, sugebančiais kraujui pratekant pagauti ir sujungti minėtą proteiną.

Tada lustas apšviečiamas balta šviesa: jei ant nanodalelių yra proteinų šviesos – spindėjimas pasikeičia. Tai registruojama spektometru. Mokslininkai tikisi, kad toks paprastas, greitas ir neinvazinis vėžio diagnostikos metodas ateityje gali pakeisti iki šiol taikomus cheminius būdus. Tikimasi, kad rinkoje prietaisas pasirodys jau kitais metais.

Kasos vėžio diagnozė

Dar vieną diagnostinį testą sukūrė ir visuomenei pristatė JAV mokslininkai. Jie teigia, kad šis testas padės anksčiau diagnozuoti kasos vėžį ir taip leis greičiau imtis priemonių su juo kovoti. Šiuo metu viena didžiausių problemų gydant kasos vėžį yra ta, kad šio tipo vėžys paprastai diagnozuojamas per vėlai: tradicinis kraujo tyrimas, radiologiniai tyrimai ar endoskopija ankstyvai diagnostikai yra netinkami.

Pagrindinis kasos vėžio gydymo būdas yra operacija, tačiau daugiau nei 80 proc. visų pacientų diagnozuojama jau per daug išsivysčiusi, metastazuojanti ir jau neoperuojama jo stadija.

Metabolinė analizė

Kalbėdami apie naująjį testą mokslininkai teigia, kad jis, sukurtas metabolinės analizės principu, yra saugus ir paprastai atliekamas. Tyrime dalyvavo trijų grupių žmonės: sveiki, sergantys lėtiniu kasos uždegimu ir sergantys kasos vėžiu (iš viso – 168 žmonės). Atsitiktinės atrankos būdu jie buvo suskirstyti į dvi grupes – eksperimentinę ir kontrolinę.

Specialistai naudojo dujų chromatografijos ir masių spektometrijos metodus, taip matuodami įvairių metabolitų kiekį kraujyje. Išanalizavus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad sergančiųjų kasos vėžių kraujyje rasta 18 įvairių metabolitų, nerastų sveikų tiriamųjų kraujyje. Mokslininkų išvadose rašoma, kad eksperimentinėje grupėje naujojo metodo jautrumas buvo 86 proc., specifiškumas – 88,1 proc. o kontrolinėje – atitinkamai 71,4 ir 78,1 proc. Padaryta išvada, kad kraujo serumo metabolitų vertinimas yra saugus, nesudėtingas ir tikslus metodas, tinkamas naudoti kasos vėžio diagnostikai.

Jaunasis išradėjas

Prieš beveik pusmetį revoliucinį kasos vėžio diagnostikos testą pristatė ir 15-metis moksleivis iš JAV Džekas Andraka (Jack Andraka). Paauglio sukurtas testas veikia tuo pačiu principu, kaip ir diabeto testas su dviem juostelėmis, t.y. ant jo užlašinus kraujo. Naujasis testas matuoja mezotelino – ankstyvųjų kasos vėžio stadijų indikatoriaus