Ne kavai ir riebalams

Saikas valgant – svarbiausia sveikatos sąlyga, kurios laikytis labai svarbu
visiems pagyvenusiems ir ligotiems žmonėms. „Jeigu žmonės pradės patys rūpintis
sveikata, bus lengviau gydytojams, o valstybė sutaupys ne vieną milijoną litų“,
– sako ilgus metus Panevėžio rajono poliklinikoje vaikų gydytoju dirbęs
gydytojas Antanas Bložė.

Sveiką mitybą propaguojantis gydytojas ragina žmones atkreipti dėmesį į tai,
kokį maistą jie vartoja kasdien. Pats gydytojas savo kailiu išbandė įvairių
maisto produktų poveikį organizmui ir dabar gali pasidalyti savo patirtimi.

A.Bložė pabrėžė, kad, norint suvokti, kaip koks produktas veikia organizmą,
reikia stebėti pojūčius. Tai iš pradžių būna sunkiau, o vėliau – gana paprasta.

Gydytojas atkreipė dėmesį, kad labai svarbu nepersivalgyti. Saikas valgant –
viena svarbiausių geros sveikatos sąlygų, kurios laikytis labai svarbu
pagyvenusiems žmonėms, taip pat tiems, kurių silpnesnė virškinimo sistema.

„Kiekvieno žmogaus organizmas individualus, todėl ir ligos pasireiškia
skirtingame amžiuje. Pvz., jeigu žmogaus virškinimo sistema gerai veikia, jis ir
valgydamas riebų maistą širdies ir kraujagyslių negalavimus pajus tik sulaukęs
šešiasdešimties. O jei virškinama prasčiau, širdį diegti pradėti gali
keturiasdešimtmečiui ir jaunesniam. Taigi jam ir sveika mityba reikia
susirūpinti anksčiau“, – sakė gydytojas.

Vaikams reikia pakankamai sviesto

Anot gydytojo, subalansuota mityba itin svarbi augančiam vaikui. „Deja, patirtis
rodo, kad vaikai valgo prastą maistą. Dažnai mityboje vyrauja rafinuoti
produktai (bandelės, sausainiai ir pan.), todėl vaikai būna nervingi, dirglūs,
išbalę arba nutukę – jiems stinga B grupės vitaminų. Jeigu jie valgytų juodą
duoną, apteptą sviestu, jų sveikata tikrai pagerėtų. Sviestas – A vitamino,
kuris dalyvauja augimo procese, stiprina imunitetą, šaltinis. Kai jo stinga,
vaikai šaukštais gali valgyti sviestą. Šio vitamino dar daug yra morkose,
kiaušinio trynyje“, – sakė pašnekovas.

Gydytojas prisiminė, kaip prieš 8–10 metų buvo pradėjęs vartoti išpopuliarėjusį
margariną. Po kokio mėnesio susirgo bronchitu. „Supratau priežastį – margarine
nėra tiek daug A vitamino. Tad patariu vartoti sviestą, ypač vaikams. Jei vaikai
dažnai serga pūlinga angina, duokite jiems pakankamai sviesto. Jau kelių mėnesių
kūdikiui galima duoti kruopelytę natūralaus sviesto. Juk nuo seno bronchitą,
plaučių uždegimą, net tuberkuliozę žmonės gydydavosi vartodami šuns, meškos,
kiškio taukus, kuriuose yra gausu A vitamino“, – sakė A.Bložė.

Jis atkreipė dėmesį, kad, perkopus trisdešimtmetį, sviesto vartoti reikia vis
mažiau. Jį reikėtų pakeisti augaliniais riebalais – aliejumi.

Kiauliena apsunkina organizmą

A.Bložė tvirtino neskatinantis vegetarizmo. Mėsos organizmui reikia, ypač
vaikams.

Tik gydytojas nerekomenduoja valgyti kiaulienos, kurią organizmas gana sunkiai
pasisavina, geriau – triušieną, žvėrieną, avieną, jautieną, veršieną,
paukštieną.

Iki soties galima valgyti vaisių, daržovių (saikingiau vartoti raudonuosius
burokėlius, nes jie tirština kraują), šviežios ar šaldytos žuvies, įvairių
košių, kurias galima paskaninti saulėgrąžomis, lęšiais, soja, sėlenomis, kuriose
gausu B grupės vitaminų ir seleno.

Gydytojas sakė nieko blogo nepastebėjo ir valgydamas bulves. Tik suvalgius jų
daugiau, sunkiau virškinamas krakmolas.

Organizmui naudingi varškė, kefyras, liesas pienas. Riebūs pieno produktai
(grietinė, sviestas, fermentinis sūris) – tik jaunimui. A.Bložė nerekomenduoja
valgyti saldumynų, majonezo, daug kiaušinio trynių, margarino, pataria riboti
druską ir cukrų.

Keptuvę – iš virtuvės

Gydytojas siūlo atsisakyti rūkytų, sūdytų ir keptų produktų. „Keptuvę iš
virtuvės reikėtų išmesti. Kepinant susidaro kancerogeninės medžiagos,
skatinančios vėžio vystymąsi. Todėl reikia vengti kepsnių, apskrudintų blynų,
šašlykų ir pan. Net organizmui nepakeičiamą juodą duoną siūlau valgyti be
plutos. Patarčiau atsisakyti ir mikrobangų krosnelės, kurioje paruoštas maistas
sunkiai virškinamas“, – aiškino gydytojas.

A.Bložė negali nudžiuginti ir kavos bei šokolado mėgėjų: „Ar žinote, kaip
gaminama kava ir šokoladas? Kavos pupelės vidus, kaip ir kitų augalų sėklos –
baltas. Kavai ir šokoladui pagaminti pupeles padegina. O viskas, kas deginta,
skrudinta, turi kancerogeninių medžiagų“.

Net kofeino turinčios arbatos nevartojantis gydytojas šokolado ir kitokių
saldumynų mėgėjams siūlo valgyti medų, o vietoj kavos ir arbatos mėgautis
įvairių žolelių arbata. Tik, įspėja, nesigaminti jos stiprios. Tačiau, pasak
A.Bložės, patys geriausi gėrimai – sultys, kompotas ir vanduo. Gydytojas ypač
vertina džiovintų obuolių kompotą, kuriame gausu širdžiai reikalingo kalio.

Puikioji šermukšnių arbata

Beje, gerti įvairius gėrimus (geriau rūgštesnius nei saldžius) rekomenduoja
pusvalandį prieš valgį, o ne po valgio, kaip įprasta. Atsigėrus po valgio,
praskiedžiamos skrandžio sultys, taip apsunkinamas virškinimas. Susirgusiems
prostatos adenoma A.Bložė pataria gerti šermukšnių arbatą arba vyną (30 g prieš
miegą). Nuo žvynelinės, sako, tinka laukinių našlaičių žiedų arbata.

„Viena iš šios ligos priežasčių – apykaitos sutrikimas: stinga fermentų,
nesuskaidomi baltymai. Dėl to pasireiškia ir alergija. Vis daugiau valgome
įvežtinių ir įvairių priedų turinčių produktų, kuriems pasisavinti mūsų
organizme pristinga fermentų, tad ir tokių bėdų daugėja“, – aiškino gydytojas.

Nuo skausmų išgelbėjo mankšta

A.Bložė turi asmeninės patirties ir gydant osteochondrozę. Būdamas 35 metų,
pajuto nugaros skausmus. Pakeitęs mitybą ir pradėjęs daryti mankštą, gydytojas
jų atsikratė.

Pasak jo, nuo nugaros skausmų rekomenduojama mankšta nesudėtinga, ją galima
atlikti ir žiūrint televizorių. Mankštinami kaklo, krūtinės ir liemens
slanksteliai. Mankšta teužtrunka 15 minučių.

Atsistojus reikia kaklą neskubant ir laisvai sukti į vieną, paskui – į kitą
pusę. Tai kartoti po 3 kartus. Paskui po 3 kartus į kairę ir į dešinę pasukioti
liemenį. Vėliau neskubant pasukti tariamą lanką ant liemens (po 3 kartus į kairę
ir į dešinę). Po 3 kartus į abi puses pasisukti atsistojus ant sukamojo disko.

Visus pratimus pakartoti dar kartą. Tik kaklą dar pasukti po 3 kartus į abi
puses ratu.

Tokią mankštą reikėtų daryti kasdien. Įpratus mankštintis, ji tetrunka
pusvalandį.

A.Bložė pastebėjo, kad mankštos rezultatai pajuntami tik po metų. Sergantiesiems
osteochondroze būtina valgyti šaltienos (tik ne kiaulienos), drebučių. Kremzles
stiprinančių medžiagų yra ir košėse.