Ne tik OMEGA 3, bet ir nepaprastai skanu!

Gražioji ir skanioji lašiša! Kad ir kokią ją pasirinktumėte – šviežią, šaltai
ar karštai rūkytą – visada galėsite pagaminti lengvų, skanių ir estetiškų
patiekalų. Šeimininkei lašiša – tikras išsigelbėjimas ir kai namus netikėtai
užgriūva svečiai, ir kai nėra laiko ilgai triūsti prie viryklės. Na, o apie
lašišose esančias mūsų organizmui nepaprastai vertingas omega 3 riebalų rūgštis,
geležį ir vitaminą B12, kurių ypač trūksta baigiantis pavasariui, žinome visi.

Jau viduramžiais lašišos buvo populiarus maistas Europoje, Škotijos ir
Australijos pakrantėse. Jas valgydavo šviežias, džiovindavo ir rūkydavo žiemai.
Beje, tada tai buvo varguolių maistas – prabangiu produktu šios žuvys tapo
vėliau.

Sakoma, kad skaniausios yra laukinės lašišos. Tačiau užaugintų žuvininkystės
ūkiuose kaina labiau prieinama, todėl jų ir parduodama daugiau. Laukinės lašišos
gaudomos nuo vasario iki rugpjūčio, o žuvininkystės ūkiuose jų įmanoma
nusipirkti ištisus metus.

Lašišas galima laikyti ir suvyniotas šaldytuve, nors geriausia vartoti iškart,
kai jos dar šviežios. Pirkdami šviežią lašišą patikrinkite, ar ji nebuvo
užšaldyta – mėsa turi būti minkšta, vienalytė, be dėmių ir nevandeninga.

Rūkomos lašišos su bukų, beržų, ąžuolų, uosių, kadagių ir šalavijų dūmų
aromatais. Geriausias skonis – neseniai rūkytų žuvų. Ilgai laikyti šaldytuve
rūkytų lašišų negalima.

Nepamirškite ir konservuotų. Tai nepamainomos atsargos, kurioms šaldytuve visada
rasite vietos. Su konservuotomis lašišomis galima pagaminti daugybę salotų, žuvų
kotletų, suflė ir sriubų. Nenupilkite konservuose esančių sulčių – žuvis
susmulkinkite kartu su jomis.

Lašišomis įdaryti kiaušiniai

Reikės: 5 kiaušinių, 1 agurko, 1 greipfruto, 200 g lašišų, majonezo, 1 svogūno,
maltų juodųjų pipirų, raudonųjų ikrų papuošti.

Kietai išvirkite 5 kiaušinius, atvėsinkite, perpjaukite per pusę, išimkite
trynius ir susmulkinkite šakute. Nuo greipfruto minkštimo nulupkite plėveles ir
padalykite į smulkius gabaliukus. Agurką ir lašišų filė supjaustykite smulkiais
kubeliais. Visus produktus sumaišykite su pipirais ir majonezu, sudėkite į
kiaušinių baltymų puseles. Papuoškite raudonaisiais ikrais.

Orkaitėje keptos lašišos su sūrio ir žalumynų plutele

Reikės: 500 g lašišų filė, druskos ir baltųjų pipirų.

Apvolioti: 2 riekelių skrudinto batono, 1-2 sutrintų česnako skiltelių, 3
šaukštų parmezano ar kito stipresnio skonio sūrio, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų
sukapotų krapų.

Lašišų filė supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą
orkaitės skardą (odele į apačią). Kepkite iš anksto įkaitintoje 225 °C
temperatūros orkaitėje 5 minutes. Nuo paskrudinto batono nupjaukite plutas ir
riekeles sutrinkite su česnakais, tarkuotu sūriu ir sviestu. Pridėkite kapotų
krapų ir išmaišykite. Žuvį Išimkite iš orkaitės, apverskite ir uždėkite
paruoštos masės. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje, kol įgaus dailų atspalvį.