Neatlygintinos kraujo donorystės dienos BIG prekybos centre, Ukmergės g. 369
 
Neatlygintinos kraujo donorystės dienos BIG prekybos centre, Ukmergės g. 369Akcijos tikslas surinkti saugaus kraujo Vilniaus ligoninėse gydomiems žmonėms. Ypač laukiami ir kviečiami visi, kas abejoja neatlygintinos kraujo donorystės prasme. Mes atsakysime į visus klausimus, kur ir kaip panaudojamas kraujas ir jo komponentai.
 
 
Kovo 25 d. (ketvirtadienį) nuo 15 iki 20 val. Papildomą informaciją suteiks  mob. 8 614 35 941
 
Kovo  26 d. (penktadienį) nuo 15 iki 20 val. Papildomą informaciją suteiks  mob. 8 686 64634
 
Kovo 27 d. (šeštadienį) nuo 12 iki 20 val. Papildomą informaciją suteiks mob.  8 614 29421
 
Kodėl reikia duoti kraujo?
 
Motyvai, kurie galbūt padės Jums apsispręsti ar verta išgelbėti kito žmogaus gyvybę.
Kasdien Lietuvoje, reikia kraują perpilti 100 – 120 žmonių. Kad išgelbėti žmogaus gyvybę  dažnai vieno kraujo (eritrocitų) maišelio neužtenka, todėl vieną akimirką kraujo saugyklos pilnos, kitą gali akimirksniu ištuštėti.
 
Vienai iš Lazdijų kilusiai moteriai po gimdymo išgyventi padėjo 60 donorų paaukotas kraujas. Štai, kodėl kiekvieną akimirką žmogaus gyvybei išgelbėti reikalingas donorų kraujas.
 
Lietuvoje ligonių gydymui taikoma kraujo komponentų terapija – t.y. perpilamas ne visas iš donoro paimtas kraujas, o tie jo komponentai ir preparatai, kurių tuo metu reikia ligoniui. Komponentai – tai eritrocitai, trombocitai ir šviežiai užšaldyta plazma, preparatai – albuminas, krešėjimo faktoriai (VIII krešėjimo faktorius, IX krešėjimo faktorius, protrombino kompleksas, etc.), imunoglobulinas.
 
Todėl vienas kraujo donoras gali išgelbėti net 3 žmonių gyvybes. Pažiūrėkite :
http://www.youtube.com/watch?v=Tsbr_v49pok
Kuo pačiam kraujo donorui naudinga donorystė?
 
Tu gali išgelbėti save.
 
Prieš kurį laiką medikų bendruomenei buvo pristatytas mokslinis tyrimas, kuris atskleidė įdomų faktą. Reguliariai kraujo duodantys žmonės, kurie avarijos ar sudėtingos operacijos metu stipriai nukraujuoja, išgyvena gerokai dažniau, nei žmonės nesanatys kraujo donorais.
 
Duodamas kraujo gali išgelbėti pats save. Kraujo tyrimas ir jo perdirbimas į kraujo sudėtines dalis užtrunka iki paros ir tik tada atiduodamas į ligonines. Vadinasi, patekęs į avariją, gali gauti ir savo paties dovanoto kraujo.
 
Tu gali  pasitikrinti savo sveikatą.
 
Kiekvieną kartą duodamas kraujo, žmogus užpildo donoro apklausos anketą. Pokalbio su gydytoju metu gali išaiškėti sveikatos sutrikimai, kurie svarbūs ir donorui, ir ligoniui, kuriam bus perpilamas kraujas.
 
Gydytojas patikrina bendrą donoro sveikatos būklę. Kartais paaiškėja, kad jei žmogus ir neturėjo nusiskundimų, tačiau jo sveikatos būklė nėra gera ir jam būtina kuo skubiau gydytis. Tuomet žmogui patariama kreiptis pas medikus. Todėl kiekvieną kartą duodamas kraujo žmogua pasitikrina savo sveikatą.
 
Nemokami tyrimai.
 
Donorų kraujas ištiriamas keliose laboratorijose, kur  atliekami sudėtingi ir brangūs tyrimai. Vieno donoro kraujo ištyrimas kainuoja apie 200 litų.
 
Galbūt verta  išskirti tyrimus dėl infekcinių ligų: hepatitų B ir C, ŽIV ir sifilio. Kartais tik po kraujo davimo paaiškėja, kad žmogus jau daug metų serga virusiniu hepatitu B ar C, tačiau pats to nežinojo, nes liga nepasireiškė jokiais būdingais simptomais. Jei paaiškėja, kad žmogus serga, jis siunčiamas gydytis pas infekcinių ligų gydytojus.
 
Persirgę hepatitu A, kitaip dar vadinama gelta, gali būti kraujo donorais. Ši liga neperduodama krauju.

SAM