Neišsenkanti grūdo energija ant mūsų stalo

Sveikos mitybos piramidėje lyderio vieta tenka grūdiniams augalams. Sėlenos,
gemalai – bene sveikiausios grūdo dalys.

Sėlenos – kas tai?

Sėlenos – tai luobelės, liekančios sumalus grūdus. Jose gausu įvairiausių
vitaminų, biologiškai veiklių skaidulinių bei mineralinių medžiagų. Dėl savo
poveikio organizmui jos dažnai vadinamos „žarnyno šluota“. 25–30 g sėlenų
kiekvieną dieną – puiki vidurių užkietėjimo profilaktika. Sėlenose esanti
ląsteliena gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio
koncentraciją kraujyje. Brinkdamos skrandyje jos sukelia sotumo jausmą – tai
naudinga norint suliesėti.

Kvietines sėlenas ruošiant maistui geriausia išbrinkinti vandenyje ir dėti į
įvairias sriubas, garnyrus, košes. Jas galima valgyti su jogurtu, pasukomis,
vaisių ar daržovių sultimis, įmaišant kelis arbatinius šaukštelius į stiklinę
pasirinkto gėrimo. Kotletus ar žuvį apibarsčius sėlenomis, patiekalas įgauna
malonų prieskonį, atrodo neįprastai ir yra sveikesnis. Sėlenų galima įmaišyti į
tešlą kepant blynus ar pyragą – bus skanu ir sveika.

Kuo naudingi grūdų gemalai

Kviečių gemalai – tai gamtos sukurtas fiziologiškai aktyvių medžiagų sandėlis,
kuriame susikaupia didžioji dalis riebalų rūgščių, baltymų, cukrų, mineralinių
medžiagų, vitaminų, fermentų. Gemaluose daug A, E, PP, B1, B2 grupės vitaminų,
baltymų, angliavandenių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir
kraujagyslių sistemos ligų riziką, gausu mineralinių bei kitų veikliųjų medžiagų,
būtinų normaliai viso organizmo ir smegenų veiklai. Kviečių gemalus naudinga
valgyti moksleiviams, studentams sesijų metu bei visiems dirbantiems aktyvų
protinį darbą.

Gemalais galima paskaninti įvairius patiekalus. Kelis šaukštelius įdėkite į
jogurtą, kefyrą, sultis ar pieną, pabarstykite sumuštinius, pagardinkite košes,
salotas, mišraines – įsitikinsite, kad tai skanu, originalu ir sveika. Paprastai
kviečių gemalus patariama valgyti termiškai neapdorotus, tačiau jie tinka ir
kepiniams apibarstyti, įberti į išvirusias košes.