Apie šią bėdą vengiama garsiai kalbėti, nors duomenys rodo, kad ji vargina daugiau kaip pusę vyresnių nei 50 metų moterų. Nusičiaudėjus ar nusikosėjus, vejantis troleibusą ar šokant, pakėlus vaiką ar krepšį su maistu, – kasdienių aplinkybių, kai dėl fizinio krūvio prateka šlapimo, yra gausu. Šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu – nemaloni problema, kuri slepiama, todėl daugelis nežino, kad ji lengvai pašalinama, nežiūrint į tai, kokio esate amžiaus. Tokie nemalonumai moteris gali užklupti ir po gimdymo. Moterys gelbstisi naudodamos šlapimą sugeriančius įklotus, stengiasi mažiau gerti. Tačiau joms gali padėti naujos, nesudėtingos ir efektyvios modernios operacijos, po kurių jau kitądien pacientės keliauja namo. „Svarbiausia – neslėpti  problemos, nes šiandien jos galima nesudėtingai atsikratyti visiems laikams“, – sako Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas dr. Gediminas Mečėjus.

Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Ginekologijos skyriuje atliekamos naujoviškos šlaplės fiksavimo procedūros yra žymiai efektyvesnės, nei daugelį metų praktikuotos sudėtingos chirurginės intervencijos, kai tekdavo prapjauti pilvo sieną.
Efektyvesnės ir už mažiau traumuojančias laparoskopines operacijas. Duomenys rodo, kad minėti būdai padėdavo tik 50 procentų atvejų, be to, vėliau bėda neretai atsikartodavo. Maždaug prieš 10 metų pasaulyje pradėta taikyti nauja gydymo metodika jau du metai taikoma ir mūsų ligoninės Ginekologijos skyriuje. Ji iš esmės nesiskiria nuo ankstesniųjų, tik daug paprastesnė ir saugesnė pacientėms. Operacija atliekama be pjūvio, histeroskopiniu instrumentu po šlaple įvedant maždaug 1-1,5 cm pločio juostelę, kurios pagrindą sudaro tinklelis. Ši sintetinė medžiaga suauga su moters jungiamuoju audiniu. Susiformavęs pusiau natūralus audinys užtveria kelią šlapimo nutekėjimui fizinio krūvio metu.
Operacija tetrunka 15-20 minučių, jos metu išvengiama šlapimo pūslės, tiesiosios žarnos pažeidimų. Procedūros metu taikoma spinalinė arba bendroji nejautra, gali būti naudojamas ir vietinis nuskausminimas. Naujosios metodikos efektyvumas – 80-90 proc. ir, dr. G.Mečėjaus teigimu, šiuo metu ji  yra veiksmingiausia iš visų esamų. Be to, maža tikimybė, kad bėda atsinaujins.
Po histeroskopinės operacijos moterys ligoninėje praleidžia tik parą ir paprastai jaučiasi pajėgios grįžti namo. Tokia yra dienos chirurgijos praktika. Dienos chirurgija turi tris pagrindinius privalumus: pirma, kuo pacientė guli ligoninėje trumpiau, tuo mažesnė hospitalinės infekcijos tikimybė; antra, kuo anksčiau ji keliasi iš lovos, pradeda judėti, tuo mažesnė trombų susidarymo rizika. Ir trečia, pacientė greičiau sveiksta savoje aplinkoje – savo lova, savas klozetas, savas televizorius. Moteris greičiau sveiksta ir grįžta į pilnavertį gyvenimą. Tačiau reikia žinoti, kad toks greitas grįžimas namo dar nereiškia, kad būtina tuoj pat pulti prie kasdienių buities darbų. „Kiekviena žaizda gyja mažiausiai savaitę. Tam, kad juostelė sėkmingai suaugtų su audiniais, patariama maždaug mėnesį nekiloti sunkių daiktų, vengti didelio fizinio krūvio“, – sako G.Mečėjus.
Neslėpkite šios nemalonios problemos ir nekentėkite varginančių nepatogumų. Jums tereikia su šeimos gydytojo siuntimu kreiptis į mūsų ligoninės Akušerijos Priėmimo skyrių, užsiregistruoti konsultacijai, ir gydytojas specialistas Jūsų problemą pašalins greitai, saugiai ir visam laikui.
iMed