Turiu nepatogią problemą. Jau kelinti metai man skauda raumenis apie išangę. Anksčiau gydžiausi hemorojų guminių ligatūrų metodu. Neseniai mane apžiūrėjo kitas chirurgas. Jis patvirtino anksčiau mane gydžiusio gydytojo nuomonę, kad hemorojaus man nebėra. Nusiuntė pas neurologę. Ji sako, kad man nervų šaknelių uždegimas. Skyrė “Dislomelan”, vėliau indometacino žvakučių, bet jos nelabai man padeda, ypač tada, kai būna laisvesni viduriai. Tuo metu skauda taip, kad negaliu nė sėdėti. Gal yra kokių liaudiškų priemonių. Ar man reikia susitaikyti su tuo, kad visą gyvenimą būsiu pasmerkta kęsti skausmą? Man 38 metai, esu kartą gimdžiusi.
R.
Atsako specialistas

Vilniaus universitetinės slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninės Neurologijos skyriaus
gydytojas neurologas Jokūbas Fišas:

– Analinės srities skausmingumą gali sąlygoti daug priežasčių. Visų pirma tai tiesiosios žarnos ligos: Jūsų paminėtas hemorojus/4357″>hemorojus, įtrūkimai, fistulės, pakankamai dažna liga paraproktitas, tumorai ir kai kurie kiti jau retesni. Gana dažnai gėla apie išeinamąją angą pasireiškia uodegikaulio skausmas – kokcigodinija, kurį irgi sąlygoja ne viena priežastis.

Dubenyje išdėstytų moters ir vyro lytinių organų patologija taipogi siunčia skausminius impulsus į sritį apie išangę. Skausminis sindromas būdingas hemorojaus pooperaciniu laikotarpiu. Dauguma paminėtų ligų turi gerybinę eigą ir įsijungus organizmo savireguliacijai, praeina. Taigi, jei Jūs esate nuodugniai ištirta, sunki patologija atmesta, buvusios organinės ligos pagydytos, reikia kantriai laukti.

Tiesa, kartais prireikia antidepresantų ar kitų centrinę nervų sistemą veikiančių vaistų. Pravartus kurortinis gydymas, dubens dugno mankšta, fizioterapija, ilgas plaukiojimas, geriausiai šiltoje jūroje.

Lietuvos sveikata