Neseniai turėjai šventę? Greičiausiai dabar pats darbymetis tavo virškinimo sistemai

Žiemą dažnas mažiau juda, rečiau valgo daržovių. O kur dar pošventinis laikotarpis, atostogos, kurios nemažai kam sujaukia miego bei maitinimosi režimą. Tuomet ir užklumpa virškinimo sutrikimai (rėmuo, sutrikęs virškinimas, sunkumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje, vidurių pūtimas, pykinimas, žarnyne susikaupusios dujos, pilvo diegliai ir net viduriavimas). Gydytojos gastroenterologės Rasos Uogelienės (Vilniaus Antakalnio poliklinika) klausiame, ką svarbu žinoti apie mitybą norint išvengti minėtų negalavimų.

 Kokių taisyklių reikėtų paisyti, kad virškinimas būtų sklandus?

Valgyti po kąsnelį ir į lėkštę neprisikrauti įvairių valgių. Bėda ta, kad per šventes valgome ir daug, ir įvairaus maisto. Dėl ko dažniausiai kyla, pavyzdžiui, funkcinis kasos nepakankamumas? Valgome silkės, marinuotų svogūnų, konservuotų grybų, rūkytos ar keptos žuvies, pereiname prie karštų patiekalų. Be to, vartojama alkoholio ir dažnai per daug. Kasai tai „nepatinka“, todėl reikėtų rinktis vienodesnį maistą. Sau labai pakenkiame atėjus desertų ir saldumynų metui. Jais dažnai mėgaujamasi, kai svečiai jau būna sočiai prisivaišinę. Saldumynai yra kaloringi, vadinasi, kasa dar labiau apkraunama. Lipazę (vienas svarbiausių virškinimo fermentų) gamina tik kasa, joks kitas organas šio fermento negali pagaminti.

 

Kiek maisto gali sutilpti skrandyje?

Skrandžio tūris – maždaug 1–1,5 litro. Nutukusio žmogaus skrandis būna didesnis dėl dažnai vartojamo didesnio maisto kiekio. Persivalgius skrandžiosienelės įsitempia, todėl išskiriama daugiau skrandžio sulčių, stipriai susitraukia tulžies pūslė, stimuliuojamas kasos fermentų išsiskyrimas. Dėl to žmogus gali jausti rėmenį, skausmą viršutinėje pilvo dalyje ar po dešiniuoju šonkaulių lanku.

 

Kas gali išprovokuoti rėmenį?

Jeigu vartosime daug angliavandenių, pavyzdžiui, šokolado, arbatą saldinsime medumi, vartosime svogūnų, česnakų, o kai kam rėmuo kyla net nuo varškės. Rėmuo gali atsirasti nuo mechaninio maisto poveikio, pavyzdžiui, jeigu valgoma daug daigintų grūdų, sėlenų, rupių miltų patiekalų, riešutų. Maistas prastai sukramtomas dėl blogo įpročio greitai valgyti ar nesveikų dantų, daug valgoma vaisių, šviežių daržovių. Rūgštingumą gali padidinti ir vegetariški patiekalai. Gydytoja gastroenterologė R. Uogelienė įspėja, kad valgant daug skaidulinių maisto medžiagų mažėja riebalus skaidančio fermento lipazės aktyvumas.

 

Kokios mitybos patartumėte laikytis varginant rėmeniui?

Atliktais tyrimais nustatyta: kuo daugiau žmogus valgo skaidulinių medžiagų, tuo stipriau (maždaug perpus) mažinamas lipazės aktyvumas. Vadinasi, tai blogina riebalų virškinimą. Jei vargina virškinimo sutrikimai, rekomenduojama mažiau valgyti maisto, turinčio skaidulinių medžiagų, reikėtų papildomai vartoti fermentų. Deginimo jausmą po duobute gali sukelti maistas, kuris yra pernelyg saldus, sūrus, rūgštus, aštrus, kartus ar aitrus, nes jis dirgina chemiškai. Labai karštas arba labai šaltas gėrimas taip pat dirgina skrandį ir dėl to gali padidėti skrandžio sulčių rūgštingumas.

 

Kokie svarbiausi virškinimo fermentai?

Kiekvienai maistinei medžiagai skirtingi: riebalams virškinti – lipazė, angliavandeniams – amilazė, o baltymams – proteazė. Vidutinei porcijai suvirškinti reikia apie 40–60.000 veikimo vienetų lipazės priklausomai nuo suvalgytame maiste esančio riebalų kiekio. Tai vienas svarbiausių virškinimo fermentų, nes ji skaido riebalus. Lipazę gamina tik kasa, joks kitas organas šio fermento negali pagaminti. Lipazė yra labai jautri rūgščiai. Skrandžio rūgštis ją lengvai suardo. Lipazės dažniausiai reikia daugiausa, nes riebalai dažnai sudaro didžiąją maisto produkto dalį. Kai kurie virškinimo fermentų preparatai gaminami iš kiaulių kasos, pvz., Mezym, jų struktūra yra artimiausia žmogui.

 

Ką patartumėte, jei tulžies pūslė yra pašalinta ar dėl lėtinių kasos ligų ji negali pagaminti ar išskirti pakankamo virškinimo fermentų kiekio?

Tokiam žmogui reikėtų gerti virškinimo fermentų. Manau, tik sveikas žmogus gali vartoti maisto papildus, kurie galėtų stimuliuoti normaliai veikiančius organus – skrandį, tulžį ar kasą.

LT/Mez/2014/17