Europos Ligų Prevencijos ir Kontrolės Centras (ECDC) įspėja dėl sergamumo tymais pakilimo Europoje: nuo šios užkrečiamosios ligos neskiepyti žmonės rizikuoja susirgti. Stebėdamas sergamumo tymais pakilimą Europos šalyse, ECDC numato tymų protrūkius Europoje. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduoja atkreipti dėmesį į vaikų skiepijimus pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Suaugusiems, neskiepytiems ir nesirgusiems tymais, rekomenduojama skiepytis tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina.

Milijonai europiečių yra neapsaugoti nuo tymų – virusinės infekcijos, kuri gali sukelti sunkias ligos komplikacijas, ar net baigtis mirtimi. Tai ūmi, itin užkrečiama oro lašeliniu būdu plintanti infekcija. Šia liga užsikrečiama nuo sergančio asmens. Neskiepyti žmonės, ar žmonės, kurie niekada nepersirgo tymais, priklauso padidėjusios rizikos susirgti grupei.

2007 m. keliose Europos šalyse buvo stebėtas tymų protrūkis. Ypač didelis tymų atvejų skaičius buvo registruojamas Šveicarijoje, kiek mažiau Jungtinėje Karalystėje, Rumunijoje. Šiais metais Europoje (Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Danijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Ispanijoje ir Norvegijoje) užregistruota daugiau nei 1 300 tymų atvejų (neskelbti Europos Sąjungos duomenys). Padidėjęs ir vis augantis tymų atvejų skaičius registruojamas ir keliose Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybėse bei Kanadoje. JAV Ligų kontrolės ir Prevencijos Centrai kai kuriuos ligų atvejus susiejo su tebevykstančiais protrūkiais Europoje ir Izraelyje.

Profilaktiniai skiepijimai tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina – pagrindinė ir vienintelė efektyvi priemonė, užkertanti kelią infekcijos plitimui. Europoje tik kai kuriose šalyse pasiekiamos planuoto 95 proc. gyventojų skiepijimo apimtys nuo tymų. Žemas skiepijimo apimtis lemia skirtingos priežastys (pavyzdžiui, kai kurie žmonės atsisako pasiskiepyti, didelė gyventojų migracija ar religiniai įsitikinimai). Ligos protrūkius šalyse gali įtakoti neskiepytų gyventojų migracija ir turizmas į nepalankias šios ligos atžvilgiu šalis.

Pasaulio sveikatos organizacijos tikslas – pašalinti tymus Europos regione iki 2010 m. Didesnės vakcinacijos nuo tymų apimtys yra būtinos užkertant kelią ligos protrūkiams ir siekiant ligos pašalinimo.