Po truputį artėja vasara – atostogų metas. Dauguma galvoja, planuoja, kur išvyks pailsėti ir atsigauti po darbų maratono. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad kelionėse didėja rizika užsikrėsti įvairiomis ligomis ir kad dar prieš išvykstant reikėtų pasirūpinti savo ir vaikų sveikata. Viena iš dažniausiai keliautojų užkrečiamųjų ligų – hepatitas A. kitaip vadinamas„nešvarių rankų liga”. Tad plačiau apie šią ligą ir būdą kaip apsaugoti save, savo atžalas ir kitus artimus žmones.

Kokia yra rizika kelionėje užsikrėsti hepatitu?

Hepatitas A ir hepatitas B yra vienos labiausiai paplitusių keliautojų užkrečiamųjų ligų, nuo kurių pravartu pasiskiepyti ir taip apsisaugoti nuo šių infekcijų daugeliui metų.

Hepatitas A yra virusinė kepenų infekcija. Per metus pasaulyje virusiniu hepatitu A suserga apie 1,5 mln. žmonių. Virusas itin atsparus ir karščiui, ir šalčiui, net dezinfekuojamosioms priemonėms, tad gali ilgam išlikti gyvybingas aplinkoje. Nuo šios ligos nėra specifinio gydymo. Todėl specialistai rekomenduoja skiepytis ir taip apsisaugoti nuo pavojingų infekcinių ligų.

Hepatitas A – kitaip vadinamas „nešvarių rankų liga“, kadangi užsikrėsti galima pačiais netikėčiausiais būdais: rūkant kaljaną, gaivinantis gėrimais su ledo kubeliais sušaldytais iš nevirinto vandens, valgant virusu užkrėstus džiovintus vaisius ar ledus net ir viešbučio restorane, mėgaujantis termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis (apie 40 proc. Viduržemio jūros gėrybių yra užkrėstos hepatito A virusu), ragaujant užsikrėtusio virėjo pjaustytas žalias salotas, netyčia gurkštelėjus vandens maudantis užkrėstame vandens telkinyje, net buitinio kontakto būdu, pvz., naudojantis tais pačiais indais ar rankšluosčiais su jau užsikrėtusiu žmogumi. Dažnai infekcijos šaltinis lieka nežinomas. Blogiausia tai, kad mes net nepastebėsime, jog kelionėje sutiktas žmogus ar maistą gaminęs virėjas užsikrėtęs šia infekcija. Virusinis hepatitas A pasižymi ilgu inkubaciniu ligos periodu. Kai kuriems žmonėms nepasireiškia jokie išoriniai ligos simptomai, tad žmogus pats nežinodamas gali persirgti hepatitu A ir išplatinti virusą tarp aplinkinių.

Ką daryti tėveliams, kurie skrenda atostogauti kartu su mažais vaikais?

Keliaujant su vaikais ilsėtis į šiltesnio klimato šalis (Egiptą, Turkiją, Italiją, Ispaniją, Graikiją, Tunisą ir kt.), rekomenduojama vaikučius paskiepyti nuo hepatito A. Juo dažniausiai serga vaikai, nes jų menkai susiformavę higienos įgūdžiai. Hepatito A vakcina Havrix skirta vaikams nuo vienerių metų amžiaus ir suaugusiesiems. Paskiepijus imunitetas susidaro per 2 savaites, tad būtų gerai vaiką paskiepyti iki kelionės likus ne mažiau kaip dviem savaitėms, dar geriau – mėnuo. Antrasis skiepijimas nuo hepatito A reikalingas po 6 mėnesių. Tokia skiepijimo schema užtikrina imunitetą daugeliui metų.

Svarbu, kad keliaudami nuo hepatito A nepamirštų pasiskiepyti ir patys tėveliai. Suaugusiesiems, t.y. vyresniems kaip 16 metų amžiaus, kurie nėra skiepyti ar persirgę, prieš kelionę patartina pasiskiepyti ir nuo hepatito B (nuo 1998 m.. nuo šios klastingos ir pavojingos ligos skiepijami visi vaikučiai). Nuo abiejų hepatitų galima skiepytis kombinuota vakcina Twinrix, kuri vienu dūriu iškarto apsaugos ir nuo hepatito A, ir nuo hepatito B.

Ką daryti, kad parsivežtumėte tik malonius kelionių įspūdžius, o ne ligas?

Svarbu kelionėse laikytis elementarių higienos taisyklių: dažnai plauti rankas, nevalgyti termiškai neapdoroto, gatvėse ruošto maisto, lupti vaisius ir daržoves, negerti vandens iš čiaupo, neplauti juo vaisių ir daržovių, naudoti virintą vandenį valantis dantis, vengti vabzdžių įgėlimo, saugotis medūzų, vengti atsitiktinių lytinių santykių. Tačiau vien tai nuo užkrečiamųjų ligų rizikos neapsaugos. Patikimiausias apsaugos nuo infekcijų būdas – skiepai.

Kam rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatitų?

Virusiniam hepatitui A imlūs visi žmonės, kurie neturi imuniteto šiai ligai. Imunitetas įgyjamas persigus virusiniu hepatitu A ar pasiskiepijus. Skiepai nuo hepatito A rekomenduojami visiems, vykstantiems į endemines hepatito A šalis. Visa skiepijimo schema užtikrina apsaugą nuo hepatito A daugeliui metų.

Kadangi daugelyje šalių (Egipte, Tunise, Turkijoje, Bulgarijoje, Pietų ir Centrinės Amerikos, Afrikos, Azijos šalyse) didesnė ir hepatito A, ir hepatito B rizika, keliautojams rekomenduojama skiepytis kombinuota vakcina nuo A ir B hepatitų ir taip ilgam apsisaugoti nuo šių pavojingų infekcijų.

Plačiau apie hepatitą A

Kaip minėjome, virusinis hepatitas A – ūminė virusinė infekcija, kuri pasireiškia gelta, atsiradusia dėl kepenų ląstelių pažeidimo.

Paplitimas. Hepatitas A paplitęs visame pasaulyje, išskyrus Šiaurės Amerikos, Šiaurės ir Vakarų Europos, kai kurias Pietų ir Rytų Europos šalis, Australiją, Japoniją.

Užsikrėtimo būdas. Infekcijos šaltinis – ligoniai, išskiriantys virusą su išmatomis inkubaciniu ligos laikotarpiu ir pirmąją savaitę susirgę. Užsikrečiama per maistą, vandenį, nešvarias rankas, rečiau – per kraują ir jo produktus.

Ligos požymiai (ligos inkubacinis laikotarpis trunka 2–6 savaites):
• bendras silpnumas;
• karščiavimas;
• apetito stoka, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai;
• pageltę akių baltymai, taip pat oda;
• tamsus šlapimas, šviesios išmatos;
• padidėjusios kepenys.
Vaikai dažnai serga begelte hepatito A forma. Apie 1 proc. pacientų, užsikrėtusių hepatito A virusu, perserga sunkia ligos forma, kai išsivysto ūminis kepenų veiklos nepakankamumas, galintis baigtis mirtimi.

Diagnostika. Virusinis hepatitas A nustatomas atlikus specifinius kraujo serumo tyrimus.

Rizika keliautojams. Hepatitas A – viena dažniausių užkrečiamųjų ligų, kuriomis gali užsikrėsti keliautojai. Itin didelė rizika yra keliautojams, kurie gyvena blogomis sanitarinėmis sąlygomis ar neturi galimybių vartoti tik saugų geriamąjį vandenį ir maistą.

Profilaktika. Skiepai nuo hepatito A rekomenduojami visiems, vykstantiems į endemines hepatito A šalis. Saugi ir labai efektyvi vakcina nuo hepatito A Havrix naudojama nuo 1992 m., visa skiepijimo schema užtikrina apsaugą nuo hepatito A daugeliui metų.

Gydymas. Specifinių vaistų nėra. Skiriama speciali dieta, į veną lašinami tirpalai, skiriami medžiagų apykaitą reguliuojantys, tulžies apykaitą gerinantys ir kiti vaistai.
Paprastai pasveikstama per 2 savaites ar kelis mėnesius, liga nepereina į lėtinį hepatitą.

Pasiskiepyti galima privačiuose ir valstybiniuose skiepų kabinetuose įvairiose gydymo ir sveikatos apsaugos įstaigose.
 

"Sveikas žmogus"