Netikėkite, kad nuo bulvių tunkama

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja mūsų duona. Kaip ir grūdai, tai vienas
pigiausių energijos šaltinių.

O kiek daug įvairiausių patiekalų iš jų galima pagaminti!

Maistingas produktas

Įdomu, kad laimi tie, kas mėgsta bulves su pienu. Tai idealiai subalansuota
mityba. Taip valgydami gauname ir baltymų, ir vitaminų (Bı, C), ir fosforo bei
kalcio, kitų medžiagų. Beje, beveik 20 proc. maistingųjų medžiagų sudaro
krakmolas.
Bulvėse gausu mineralinių medžiagų. Suvalgę 300 g bulvių, išvirtų su lupenomis,
80 proc. patenkinsime kasdienį kalio, 20 proc. – geležies poreikį. Kalis
neleidžia audiniuose kauptis skysčiams, o geležis reikalinga kraujo gamybai.
Nemažai bulvėse ir fosforo bei kalcio. Yra jodo, labai svarbaus skydliaukei,
taip pat magnio, natrio, vario, cinko, mangano, kobalto.
Bulvėse esančius baltymus mūsų organizmas pasisavina geriausiai iš visų
augalinių baltymų.
Gumbuose gausu ir vitaminų. 100 g
ką tik iškastų bulvių yra apie 20 ml askorbo rūgšties (vitamino C). Suvalgę
200–300 g su odele išvirtų šviežių bulvių beveik patenkinsime dienos vitamino C
poreikį. Bulves laikant ilgiau vitamino C kiekis nuolat mažėja. Bulvėse taip pat
yra B grupės vitaminų (B1, B2, B5, B6), vitamino K, PP ir karotino – provitamino
A (daugiau gelsvose bulvėse).

Apdorokime atsargiai

Norėdami išsaugoti vertingąsias savybes, bulves apdorokime labai atsargiai.
Pernelyg stropios šeimininkės turėtų atminti, kad geriausios yra neskustos
bulvės. Juk sveikatai svarbūs baltymai, vitaminai, mineralinės medžiagos
susitelkia viršutiniame gumbų sluoksnyje. Jei mėgstate bulves paruošti iš anksto
ir mirkote vandenyje, o paskui dar dedade į šaltą vandenį ir verdate ant
nedidelės ugnies, žinokite – jas gadinate!
Kad išliktų kuo daugiau vitaminų, bulves reikia sudėti į verdantį vandenį ir
virti ant didesnės ugnies. Kuo greičiau bulvės išverda, tuo daugiau naudingųjų
medžiagų lieka.
Netikėkite teigiančiais, kad nuo bulvių tunkama. 100 g miltinių patiekalų turi
380 kcal, o tokiame pat kiekyje bulvių – tik 80 kcal. Bulvių patiekalų
kaloringumą lemia gaminimo būdas: 100 g virtų bulvių yra 80 kcal, keptų – 85
kcal, 100 g bulvių košės su pienu ir sviestu – jau 119 kcal, o tiek pat
riebaluose gruzdintų bulvyčių – 157 kcal.

Turi gydomųjų savybių

• Bulvių sultimis jau senovėje gydė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas,
opaligę, gastritą, vidurių užkietėjimą. Sultis rekomenduojama gerti ištisą
mėnesį po 0,5 stiklinės 30 minučių prieš valgį.
• Kaip skausmą malšinančią priemonę galima naudoti kompresą iš trintų bulvių ir
medaus. Ant skaudamos vietos jis laikomas ne trumpiau kaip valandą.
• Norint iš organizmo pašalinti druskų perteklių, naudinga vartoti bulvių
nuovirą. Prieš verdant bulves reikėtų supjaustyti, kad į nuovirą patektų daugiau
naudingųjų medžiagų.