Infekcijas sukeliantis rotovirusas bei norovirusas guldo į lovas ir vaikus, ir suaugusiuosius.Pastarosiomis savaitėmis išaugo sergamumas ūmiomis žarnyno infekcijomis, kurias sukelia rotovirusas bei norovirusas. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šios infekcijos nusineša nemažai vaikų gyvybių besivystančiose šalyse. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, mūsų šalyje mirčių nepasitaiko.
 
 
Liga nėra sunki
„Žarnyno infekcija nėra sunki liga, tad ligoniai dažniausiai pasveiksta namuose. Į ligoninę patenka tik vienas kitas“, – sakė Panevėžio vaikų gydytojas, šeimos klinikos vadovas Jonas Pauliukas. Pasak gydytojo, šiomis infekcijomis dažniausiai serga vaikai, tačiau, jiems užsikrėtus, į lovą paguldomi ir kiti šeimos nariai. J.Pauliukas pastebėjo, kad paprastai šios virusinės infekcijos žmones labiau puola rudenį – spalio ar lapkričio mėnesiais. O šį šaltąjį sezoną noroviruso ir rotoviruso infekcijos pavėluotai sustiprėjo. „Gal žarnyno infekcijos išplito dėl šaltų orų. Žmonės daugiau būna ir kontaktuoja patalpose“, – svarstė J.Pauliukas.
 
Puola norovirusas
Panevėžio infekcinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Laima Sakalauskienė tvirtino, kad pastarosiomis savaitėmis į stacionarą guldomų virusinėmis virškinimo trakto ligomis sergančių ligonių, kurie vemia ir viduriuoja, padaugėjo bemaž dvigubai. „Paprastai per dieną paguldome 5–6 naujus ligonius, o pastarosiomis savaitėmis jų atveždavo iki 10, kai kuriomis dienomis ir dar daugiau“, – sakė L.Sakalauskienė. Anot ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos, vemiantiems ir viduriuojantiems ligoniams dažniausiai diagnozuojamas norovirusas. „Šis virusas nėra sunkesnis, gal net lengviau persergamas nei rotoviruso infekcija. Noroviruso sukeltai ligai būdingesnis vėmimas. Dėl šių negalavimų atsiranda skysčių, elektrolitų disbalansas. Teoriškai galimos šios ligos komplikacijos, tačiau tokių atvejų nepasitaikė“, – aiškino gydytoja L.Sakalauskienė.
 
Virusas plinta greitai
Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, iki šių metų sausio 29 d. nepatikslintos etiologijos ūmia žarnyno infekcija sirgo 238 įvairaus amžiaus Panevėžio apskrities gyventojai. Daugiausia susirgusiųjų buvo Panevėžio mieste – 170 ir rajone – 50. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, dažniausiai šia infekcija serga šeimos nariai. Rotovirusinė infekcija dažniau puola vaikus, o norovirusas paguldo ir suaugusiuosius. Šie virusai plinta per užterštą maistą, nešvarias rankas, išmatas, neatmetamas ir kitas plitimo būdas – oro lašeliais. Anot gydytojų, virusas plinta labai greitai, todėl susirgimo protrūkių būna uždaruose kolektyvuose – darželiuose, mokyklose. Visuomenės sveikatos specialistai pastebėjo, kad pastarosiomis savaitėmis apskrityje plintančiai ūmiai žarnyno infekcijai būdinga 37,1–37,8 laipsnių temperatūra, viduriavimas, vėmimas, kai kuriems pasireiškia pilvo, galvos skausmai. Dažniausiai liga praeina per 1–3 paras.
 
Svarbu skysčiai ir asmens higiena
Gydytojas J.Pauliukas tvirtino, kad specialaus šių virusinių ligų gydymo nėra. Svarbiausia papildyti organizmą skysčiais, kurių netenkama daug vemiant ar viduriuojant. Medikai rekomenduoja gerti daug skysčių, kurie atkurtų druskų ir mineralinių medžiagų balansą organizme. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, taip pat būtina laikytis asmens higienos ir pasisaugoti, kad infekcija nebūtų platinama. Ligoniams, sergantiems ir lengva forma, rekomenduojama likti namuose, nekviesti ir neiti į svečius. Patartina kiekvieną dieną chloro turinčiais preparatais valyti ir dezinfekuoti tualetą, daiktų paviršius, kurie gali būti užteršti ligos sukėlėjais. Gydytojai tvirtina, kad, persirgus šiomis žarnyno infekcijomis, kuriam laikui įgyjamas imunitetas. Tačiau jis susidaro tik tai viruso grupei, nuo kurios susergama, todėl galima susirgti pakartotinai, jei užsikrečiama kitos grupės virusu.
 
iMed