Pastaruoju metu Vilniaus visuomenės sveikatos centras gauna pranešimų apie mieste veikiančius nelegalius, nedidelius vaikų darželius, įsikūrusius privačiuose butuose. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyrius neseniai gavo penkis skubius pranešimus iš Antakalnio vaikų poliklinikos, kuriuose teigiama, kad susirgo penki vaikai iki dvejų metų amžiaus. Jie karščiavo, temperatūra buvo 39,5-40° C, vėmė, viduriavo iki 20 kartų per dieną, skundėsi pilvo skausmais. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad visi penki serga salmonelioze.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad susirgę mažyliai lankė vaikų priežiūros kambarį Vilniuje, daugiaaukščio gyvenamojo namo privačiame bute, kuriame dirba dvi auklės ir pagalbinė darbuotoja. Medicininių apžiūrų asmens knygelių ir higieninio mokymo kursų dokumentų su savimi darbuotojos neturėjo. Šis privatus vaikų priežiūros kambarys jokių dokumentų tokiai veiklai taip pat neturi. Tačiau, nepaisant to, vaikų priežiūros buveinę lanko 10 vaikų nuo vienerių iki dvejų metų amžiaus. Visi iš skirtingų šeimų. Tėveliai moka iš tikrųjų nemažus pinigus už vaikų saugą ir priežiūrą jų darbo metu, t. y. 10 kartų brangiau nei įprastame vaikų darželyje.

Kaip sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro gydytoja Biruta Zdanevičienė, pasikalbėjus su vaikus prižiūrinčiomis moterimis nustatyta, kad viena auklė anksčiau blogai jautėsi, viduriavo, ją krėtė šaltis. Tačiau moteris ėjo į darbą ir iš greta esančių parduotuvių pirko maisto produktų vaikų maitinimui. Taip pat ji prieš susirgdama, kaip pati sakė, gamino troškintas žuvis su daržovėmis, o pavakariams – trynė varškę su bananais be terminio apruošimo. Dienos, kai sunegalavo vaikai, pietums ji troškino balandėlius, o vakarienei – kepė omletą. Susirgę vaikai valgė visus aukščiau minėtus patiekalus. Beje, vaikai maitinami keturis kartus per dieną.

Dabar minėtas vaikų priežiūros kambarys nedirba. Nacionalinis visuomenės sveikatos tyrimų centras vaikų priežiūros bute atliko baigiamąją dezinfekciją.
Taip pat panašus atvejis registruotas ir kitame nelegaliame privačiame centre, kur vienas vaikas susirgo bakterine žarnyno infekcija. Tačiau Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistė į privačią valdą nebuvo įleista. Tokių vaikų priežiūros kambarių mieste yra ir daugiau.

Gydytoja Biruta Zdanevičienė mano, kad salmoneliozės ir kitų žarnyno ligų priežastis yra asmens higienos taisyklių ir maisto ruošimo technologijos pažeidimas. Tačiau stebina ir tėvelių pasitikėjimas tokiomis vaikų priežiūros įstaigomis, kur dirba ne visuomet kvalifikuoti ir turintys tam tikrus leidimus panašiai veiklai žmonės.

Parengė:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja, gydytoja
Biruta Zdanevičienė,
tel. (8-5) 231 4409
el.p. uzkrligos@vilniausvsc.lt
Atstovė ryšiams su visuomene
Roma Daškevičienė,
tel. (8-5) 264 96 61, mob. 8 611 33021
el.p. r.daskeviciene@vilniausvsc.lt