Daugelis moterų vis dar nemoka tinkamai pasiruošti motinystei. Dažniausiai dėl žinių stokos. Ypač klysta jaunos arba besilaukiančios pirmojo kūdikio. Apie jų klaidas kalbamės šiame straipsnyje.

Faktai šokiruoja

Jei nėščioji rūko, persileidimo tikimybė padidėja net 80 proc., priešlaikinis gimdymas gresia 1,5 karto, o apsigimimų pasitaiko net 30 proc. dažniau. Vaisiaus žūtis ištinka 20–25 proc. dažniau. Rūkymas 50 proc. sumažina pieno gamybą. Rūkančių nėščiųjų vaikai gimsta daug silpnesni, jautresni. Jie neatsparūs aplinkai, lėčiau auga ir daugiau serga, ypač kvėpavimo organų ligomis. Apskritai jų fizinė ir psichinė raida lėtesnė, jiems sunkiau mokytis.

Jei nėščia moteris surūko vieną cigaretę, gimdos kraujagyslės susitraukia pusei valandos. Ir vaikelis pusei valandos badauja – negauna nei maisto medžiagų, nei deguonies. Tai pagalvokite, jei surūkoma dešimt cigarečių per dieną?… Cigaretėse esantis anglies monoksidas (smalkės), patekęs į motinos kraują, nukeliauja į vaisiaus kraują. Ten jungiasi su vaisiaus hemoglobinu ir jį „užrakina”, todėl hemoglobinas nebegali prisijungti deguonies, dėl ko kūdikis jaučia nuolatinį deguonies trūkumą. Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos ugdymo centro direktorės lektorės ginekologės Astos DAMKUVIENĖS, tiesiog keista matyti nėščias merginas rūkančias.

„Kai einu pro gimdymo namus ir matau rūkančias nėščiąsias už kampo, tai yra baisu – kaip jos gali taip nuodyti vaiką?”, – stebisi ji. Beje, lektorė negali pamiršti įvykio, kai prieš porą metų nėščiosios gimdymo namuose pareikalavo įrengti rūkomąjį. Kad joms nereiktų eiti į lauką. Pasak A.Damkuvienės, tokie faktai tik šokiruoja. Pasitvirtina, jog nėščiosios nežino apie rūkymo padarinius. Arba nesirūpina būsimo kūdikio gerove. Apskritai nėštumas yra gera proga visiškai atsisakyti šio žalingo įpročio. Ne tik būsimai mamai, bet ir būsimam tėčiui.

Siauri džinsai ir aukštakulniai?…

A.Damkuvienė perspėja, jog jau nuo trečio nėštumo mėnesio reikia rinktis kuo laisvesnius rūbus. Tam, kad vaikelis galėtų normaliai vystytis – judėti ir vartytis. „Kaip jis vartysis, jeigu būsima mama vaikšto su tais pačiais džinsais, su kuriais vaikščiodavo dar nesilaukdama vaikelio,” – stebisi lektorė kai kurių nėščiųjų apranga. Kai kurios nėščios moterys vaikšto su išties siaurais džinsais. Nemažai jų nemoka pasirinkti tinkamos aprangos.

Atkreipiame dėmesį, kad reikia rinktis ir tinkamą avalynę. Neretai nėščia moteris vaikšto aukštakulniais bateliais. Tai yra blogai – taip jos sunkina savo eiseną, plečiasi kojų venos, iškrypsta stuburo ašis. Ir gimdymo metu į mažąjį dubenį neįsistato galvutė. Tad aukštakulnių batelių reiktų iš viso atsisakyti, rinktis su žemesniais kulnais, kuo patogesnius.

Šalin visus stresus!

Nėštumo metu keičiasi ne tik moters išvaizda, bet ir psichinė bei emocinė būsena. Nėštumo metu dauguma moterų tampa jautresnės, dirglesnės aplinkai. Kai kurias erzina net kvapai. Jautrumas ir irzlumas gali išprovokuoti įtampą ir nesusipratimus šeimoje.

Dažnai moterys, labai besirūpinančios savo išvaizda, bijo sustorėti. Pasikeitus figūrai, atsiranda nevisavertiškumo kompleksas. Bijoma pasijusti nepatraukliomis, nebeseksualiomis. Kyla klausimas, ar sugebės patenkinti vyrą. Atsiranda nerimastingumas.

Tačiau į viską reikėtų reaguoti ramiai, nesijaudinti. Džiaugtis tuo, kad esate nėščia. Vengti bet kokių stresų ir to, kas juos sukelia. Tarkime, stresų dėl mokslų. „Kaip pavyzdį pateikiu studentes, kurios mokosi, laiko egzaminus. Egzaminų su nėštumu jokiu būdu negalima derinti,” – sako A.Damkuvienė. Nėščioms studentėms nepatartina intensyviai ir su baime mokytis. Ypač naktimis. Po to į egzaminus eiti neišsimiegojus. Taip patiriama papildoma baimė ir stresas.

Kas ta gyvybė?…

Nemaža dalis nėščiųjų dar nesuvokia, kas tai yra nauja gyvybė. Jos nesuvokia, jog ji jau prasideda nuo pat apvaisinimo akimirkos. Jau nuo trijų savaičių pradeda plakti vaisiaus širdelė ir formuojasi visų organų užuomazgos. Aštuonių savaičių mažylis jau turi lūpas ir liežuvį, jau gali pajudinti kojų ir rankų pirštukus. Tai naujo žmogaus pradžia.
 

Justė GAUDINSKAITĖ

Nežalokite kūdikio!