Mano 14-metis sūnus vis skundžiasi, kad jam skauda nugarą. Aišku, jis vaikšto su trumpute striuke, gal ir perpučia. Bet nerimauju, kad kokia rimtesnė liga nebūtų? Nuo ko taip gali būti?
Rosita

Vaikams nugaros skausmą bei jos iškrypimą dažnai sukelia netinkama laikysena, jų ūgiui nepritaikyti mokyklos suolai, nuo kurių tiesiogiai priklauso vaiko sėdėsena bei laikysena. Skausmą gali sukelti ir netinkama kėdė namuose.

Nors dažniausiai nugaros skausmas vaikų amžiuje yra netaisyklingos laikysenos, nejudrios gyvensenos, ilgalaikio sėdėjimo rezultatas, negalime pamiršti ir kitų priežasčių. Diagnostika ir adekvatus gydymas padėtų išvengti ligos ar sustabdyti jos progresavimą. Nugarą gali pradėti skaudėti ir dėl per didelio krūvio stuburui netinkamai kilnojant svorius, emocinės įtampos, medžiagų apykaitos sutrikimų, įvairių vidaus organų ligų, stuburo bei jo nervų pažeidimų.

Vaikui pradėjus skųstis, kad skauda nugarą, išsiaiškinkite priežastis, atkreipkite dėmesį į jo veiklą ir daugiau dėmesio skirkite jo užklasinei veiklai, taisyklingai laikysenai pamokų metu.

Vaikams, daug laiko praleidžiantiems sėdimoje padėtyje, būtina daryti pertraukas. Paraginkime atsistoti, patempti įvairius kūno raumenis. Ne mažiau svarbi yra taisyklinga laikysena sėdint. Prieš pirkdami kėdę, pasikonsultuokite su specialistais. Būtinai parinkite kėdę su atramomis alkūnėms – taip nukraunama įtampa nuo pečių lanko ir rankų. Kėdės aukštis turėtų būti toks, kad kojos per kelius būtų sulenktos stačiu kampu.
Skatinkite vaiką sportuoti. Rekomenduojama skirti 30-40 minučių greitam ėjimui arba pabėgiojimui. Tai geriausias būdas pagerinti kraujotaką kaklo ir pečių srityje bei pašalinti raumenų įtampą.

Lietuvos sveikata