Obuoliai – sveika ir skanu

Obuoliai – sveika ir skanu

Obuoliai – dažniausias sodo
vaisius, niekas nepaneigs, kad tai skanu, bet ar visi žino obuolių naudą mūsų
organizmui? Vaisiuje daug mineralinių druskų – mangano, geležies, natrio,
kalcio, kalio, ypatingai daug pektinų.

Obuoliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje

Norint palaikyti cholesterolio
pusiausvyrą, per dieną suvalgykite 2 ar 3 obuolius. Visa paslaptis slypi
pektine, kurio gausu vaisiuje. Pektinas iš organizmo šalina susikaupusias
bakterijas, taip reguliuodamas cholesterolio kiekį kraujyje. Norint išvengti
infarkto, valgykite per dieną 2 obuolius, kartų su 1 svogūnu ir per dieną
išgerkite silpnos žaliosios arbatos.

Obuolys – apsaugo nuo vėžio

Obuoliuose esantis falvonoidas
ir kvarcetinas padeda užkirsti kelią prostatos vėžio ląstelių augimą. Medikų
teigimu, falvonoidas sumažina plaučių vėžio riziką per pusę. Obuolyje
veikiantis vitaminas C kartu su kvarcetinu padeda organizmui kovoti su
laisvaisiais radikalais, kurie daro neigiamą poveikį mūsų organizmui. Minėtos
medžiagos, esančios obuolyje padeda atsikratyti iš organizmo švino ir arseno,
todėl nevenkite per dieną suvalgyti bent kelis obuolius.

Obuoliai – virškinimui

Obuoliai laikomi pirma priemone
nuo viduriavimo ir skrandžio sutrikimų. Obuolyje yra vyno rūgščių, kurios
padeda virškinti maistą. Norint sureguliuoti virškinimą, obuolius valgykite kol
skrandis tuščias, nes vaisiai virškinami apie 20-30 minučių. Suvalgius vaisių,
kai skrandis pilnas kitokio maisto, sutrinka skrandžio turinio virškinimas.
Įdomu tai, kad išvalyti organizmą, užtenka vieną dieną suvalgyti apie 2 kg
obuolių, taip Jūs numesite svorio.

Obuoliai – imuninei sistemai stiprinti

Obuoliuose esantis boras
stiprina kaulus ir teikia energijos, jos turėdami atsikratysite depresinių
nuotaikų ir tokiu būdu stiprinsite organizmo imuninę sistemą. Manoma, jog
vakare suvalgytas obuolys nuramina ne tik organizmą, bet ir mintis, o ryte –
pakelia apetitą ir nuotaiką.

Obuoliai skatina prakaitavimą
ir šlapimo išsiskyrimą, taip pravalydamas organizmą, nuo susikaupusių
kenksmingų medžiagų. Gerina kraujotaką, nes mažina trombų susidarymą ir
pagreitina žaizdų gijimą. Obuoliai ypač svarbūs rūkaliams, nes juose esantis
antioksidantų kiekis apsaugo plaučius ne tik nuo tabako įkvėpiamų dūmų, bet ir
esančių ore.

Liaudies patarimai

·        
Jei sergate
gastritu ar skundžiatės padidėjusiu rūgštingumu, kasos uždegimu obuolius
reikėtų vartoti itin atsargiai.

·        
Peršalus, gerkite
džiovintų obelų lapų arbatą. Paskanintą arbatą medumi gerkite po puse stiklinės
kas keletą valandų.

·        
Jei vargina
migrena, masažuokite galvą obuolių sultimis, pakilus temperatūrai sutarkuokite
obuolį ir dėkite storu sluoksniu ant kaktos, kaip kompresą.

·        
Norint pamaitinti
ir nuraminti veido odą, sutarkuokite vieną šviežią obuolį, įpilkite šlakelį
pieno ir gautą masę pašildykite. Dėkite ant veido ir laikykite apie 20 minučių.

·        
Gerkite obuolių
žievelių arbatą, nes ji skatina šlapimo susidarymą. Ji ypatingai tinka žmonėms,
turintiems antsvorį.

·        
Jei sergate kepenų
ligomis gerkite obuolių sultis su medumi. Į puse litro obuolių sulčių įdėkite
70 g medaus, tokį kokteilį gerkite 3-4 kartus per dieną.

·        
Atšalus orams,
kiekvieno lūpos tampa ypač sausos, todėl obuoliais galite jas nuraminti.
Smulkiai sutarkuokite obuolį ir į gautą tyrę įdėkite kelis arbatinius
šaukštelius sviesto. Šiuo mišiniu tepkite sutrūkinėjusias lūpas.

·        
Obuolių žievelės –
vienas iš karpų gydymo būdų. Nulupkite obuolį ir žieveles laikykite apie 3
savaites, po to trinkite jomis karpas 6 kartus per dieną neilgiau nei 5
minutes.

·        
Jei rytais vargina
patinimas akių srityje, trinkite šviežia obuolio skiltele veido odą, pajusite
kaip tinimas mažėja.

·        
Odos elastingumą
palaikyti pasigaminkite obuolių kaukę. Jums reikės: 1 sutarkuoto virto obuolio,
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus ir 1 arbatinio šaukštelio medaus. Viską
sumaišykite ir užtepę ant odos laikykite 20 minučių, kaukę nuplaukite drungnu
vandeniu.

·        
Esant nudegimams ar
ilgai negyjančioms opoms, dėkite ant jų šviežio tarkuoto obuolio tyrę, taip
pagreitinsite gijimą.

Obuolių receptai – sveika ir skanu

Net desertai gali būti
nekaloringi ir sveiki, tik reikia žinoti kaip ir iš kokių produktų juos
gaminti. Obuoliai tam puikiai tinka. Pasigaminkite sveiką ir mažai kaloringą
keptų obuolių desertą.

·        
4 porcijoms Jums
reikės: 4 rūgščių obuolių, 2 bananų, braškių ar kitokių uogų uogienės ir
šlakelio aliejaus.

Nuplautiems
obuoliams nupjaukite viršūnėles ir išskaptuokite vidų. Smulkiai supjaustytus
bananus sumaišykite su keliais valgomaisiais šaukštais uogienės. Gautą masę
krėskite į obuolių vidų ir uždėkite nupjautas viršūnėles. Obuoliukus aptepkite
aliejumi ir kepkite apie 220 C orkaitėje 20 minučių.

·        
Obuolių salotos: 2
saldūs obuoliai, saujelė graikiškų riešutų, 1 valgomasis šaukštas klevų sirupo
arba neriebaus jogurto.

Smulkiai
supjaustykite obuolius ir sumaišykite su traiškytais graikiškais riešutais.
Viską apliekite klevų sirupu arba jogurtu. Šių salotų energetinė vertė nesiekia
200 kcal, todėl nebijodami galite mėgautis patiekalu.