Tinkama odos priežiūra padeda saugoti jos apsauginį barjerą. Jei jo nėra, atsiranda įvairių problemų: oda po truputį netenka drėgmės, praranda elastingumą, vientisumą, pradeda sausėti, pleiskanoja. Prisiminkime, kaip reikia prižiūrėti odą žiemos metu ir jai padėti.

Ko labiausiai bijo mūsų oda?

Odai labiausiai kenkia ir ją sausina įvairūs išorinės aplinkos veiksniai – maža santykinė oro drėgmė, stiprus vėjas, šaltis. Taip pat centrinis šildymas – prišildytos patalpos labai džiovina odą, ji žiemą suplonėja, tampa neatspari infekcijoms. Kenkia ir netinkamų priemonių, kurios sausina odą, naudojimas. Tada oda pradeda niežėti, pleiskanoti arba parausta dėmelėmis, praranda išvaizdą ir greičiau sensta.

Veido oda – mažiausiai pridengta ir geriausiai matoma

Drėgmė, esanti odos ląstelių viduje, labai svarbi, nes padeda jai išlikti elastingai, neleidžia sausėti, pleiskanoti. Kad oda neprarastų drėgmės, ypač dabar, šaltuoju metų laiku, einant į lauką reikia naudoti apsauginį riebų kremą. Puikiai tinka priemonės su šlapalu ir omega riebalų rūgštimis. Jos padės apsisaugoti nuo žvarbaus vėjo, šalčio ir neleis odai nušalti. O jeigu jūsų oda ypač sausa, sugrįžę į namus odą vėl patepkite riebiu kremu.

Lūpas prižiūrėti taip pat svarbu

Daugeliui lūpos, esant šaltam, vėjuotam orui, ypač džiūsta. Be to, pradeda šerpetoti, skilinėti, trūkinėti. Kad lūpos būtų sveikos ir gražios, kasdien jas masažuokite. Minkštą dantų šepetėlį pamirkykite vėsiame virintame vandenyje, žaliojoje arbatoje ar liepžiedžių nuovire ir 2–3 minutes švelniai juo braukykite lūpas sukamaisiais judesiais – nuo centro kampučių link.
Kad lūpos nebūtų tokios jautrios, dėkite maitinamąsias kaukes. Sumaišykite po 5 lašus morkų ir agurkų sulčių, įdėkite po ketvirtį šaukštelio medaus bei grietinės, išmaišykite ir patepkite lūpas. Po 10–15 minučių kaukę nuplaukite šiltu vandeniu ir patepkite lūpas alyvų, persikų ar kukurūzų aliejumi arba lūpų vazelinu, balzamu. Rinkitės juos stipresnio poveikio, skirtus specialiai sausoms lūpoms.

Kas slepiasi pirštinėse?

Atvėsus orams, rankas slepiame pirštinėse, tikėdamiesi apsaugoti jas nuo sausėjimo, šerpetojimo, nagų skilinėjimo. Tačiau rankas reikia saugoti ir šeimininkaujant namuose. Juk rankų odą sausina dažnas jų plovimas, ypač karštu vandeniu ir naudojant šarminės reakcijos muilus ar kitas priemones, bei dažnas ir stiprus odos šluostymas rankšluosčiu. Todėl svarbu pasirinkti tinkamas priežiūros priemones, galinčias drėkinti, maitinti ir apsaugoti odą.
Paprasčiausia – nusipirkti gero rankų kremo. Geras yra toks, kurių sudėtyje yra natūralių drėkinamųjų medžiagų, tokių kaip šlapalas. Jei mėgstate namines priemones, ištepkite ją tokiu mišiniu: 3 valgomuosius šaukštus glicerino sumaišykite su 1 šaukšteliu amoniako, truputėliu (ant šaukštelio galiuko) boro rūgšties, 1 šaukšteliu medaus. Viską gerai išmaišykite ir išplakite. Gauta mase ištepkite rankas ir užsimaukite medvilnines pirštines, 15–20 minučių palaukite ir nusiplaukite šiltu vandeniu. Po to rankas reikia ištepti greitai įsigeriančiu kremu. Rankų oda bus švelni ir minkšta.
Nagams, kaip ir rankų odai, reikia priežiūros. Dėl oro sąlygų, vitaminų trūkumo nagai skilinėja, lūžinėja. O kad nagai nelūžinėtų, nago plokštelę ir odą aplink jį reguliariai įtrinkite citrinų, spanguolių, raudonųjų arba juodųjų serbentų sultimis bei išmėginkite bičių vaško kompresus. Vašką pašildykite vandenyje, po to panardinkite į jį nagus. Ant pirštų atsiras „antpirščiai“, juos pasistenkite išlaikyti iki ryto.

Truputį dėmesio ir kojų pėdoms

Kojų pėdos – mažiausiai matoma vieta žiemos metu. Tačiau ir jos reikalauja priežiūros ir pagalbos, ypač tada, kai sustorėjusi oda trukdo dėvėti norimą avalynę ar šerpetojanti oda kimba prie kojinių. Kai kulnai skausmingai suskyla, prasideda uždegimai.
Padėti turėtų vonelės su aliejumi. Į vonelę įpilkite truputį augalinio aliejaus, kelis lašus eterinio (mėtos, melisos, rozmarino ar eukalipto) aliejaus. Vonelėje pėdas palaikykite 10–15 minučių, po to gerai nusausinkite ir įtrinkite kremu, balzamu ar kita kojoms prižiūrėti skirta priemone. Šiuo atveju vėlgi poveikis stipresnis, jei jų sudėtyje yra natūralios drėkinamosios medžiagos – šlapalo.
 

 
Gydytoja Jurgita VASILIAUSKAITĖ-TREINAVIČIENĖ
 
Oda rūpinkimės visais metų laikais