JAV mokslininkai nustatė, jog žuvies produktai ir kiti omega-3 riebiųjų rūgščių maisto šaltiniai mažina diabeto riziką. Šeimose, kur tėvai serga cukriniu diabetu, vaikams vartojant daugiau žuvies produktų sumažėja rizika vaikams susirgti šia sunkia liga, rašoma žurnale Journal of the American Medical Association.

„Šis atradimas gali pagelbėti, siekiant tam tikru mitybos režimu išvengti diabeto“, teigia tyrimo grupės vadovas Jill Norris.

Pirmo tipo diabetas, dar vadinamas jaunatviniu diabetu, yra dažniausia diabeto forma pasireiškianti vaikų amžiuje. Jis pasireiškia sutrikus imuninės sistemos veiklai, kuomet imuninės sistemos ląstelės neatpažįsta savojo organizmo kasoje esančių insuliną gaminančių ląstelių ir jas pradeda naikinti.

Niekas tiksliai nežino, kas inicijuoja šią autoimuninę reakciją, tačiau paveldimumo ir aplinkos faktoriai, kaip maistas, atlieka tam tikrą vaidmenį.

JAV Kolorado universiteto mokslininkai, vadovaujami Jill Norris, nuo 1994 iki 2006 metų ištyrė 1770 vaikų, kurių tėvai ar broliai (seserys) sirgo pirmo tipo diabetu ir dėl genetinio paveldo turėjo didelę riziką susirgti diabetu. Pakartotinai apklausiant vaikus apie jų mitybą, gauta reikalinga informacija apie produktus, kuriuos jie valgydavo.

Kartą metuose buvo tiriamas vaikų kraujas ir jame ieškomi antikūniai prieš kasos ląsteles, kurie atsirasdavo dėl autoimuninių reakcijų, atakuodavo kasą ir sunaikindavo insuliną produkuojančias ląsteles. Dėl šių antikūnių atsiradimo dažniausiai išsivysto pirmo tipo diabetas.

Mokslininkai nustatė, jog vaikai, kurių dietoje buvo daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių, turėjo 55 proc. mažesnę riziką susirgti pirmo tipo diabetu.

Omega-3 riebiosios rūgštys veikia enzimus, kurie sukelia uždegimines reakcijas ir galimai inicijuoja autoimunines organizmo reakcijas.

Pasaulyje mažiausiai 194 milijonai asmenų serga diabetu. Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai prognozuoja, kad iki 2025 metų šis skaičius padidės iki 300 milijonų.