Omletas – kaskart vis kitoks

Kiaušinių tešlos gaminiai žinomi labai seniai. Pasakojama, kad į Kinijos
imperatoriaus virėjus priimdavo tik tą, kuris nepasimesdavo gavęs užduotį
pagaminti ką nors valgomo iš lygių dalių kiaušinių, vandens ir druskos, o
tiesiog išvirdavo imperatoriui kietą kiaušinį.

Tinka net garbingiausiam svečiui

Dabar omletas daug sudėtingesnis patiekalas. Kiaušinius būtinai reikia išplakti,
pageidautina – atskirai baltymus ir trynius. Masė skiedžiama pienu, kefyru,
grietine arba grietinėle, dažniausiai sutirštinama miltais arba manų kruopomis.

Atskirai galėtų būti apdainuoti omletai su žalumynais. Azerbaidžane tokiu omletu
vaišinami tik garbūs svečiai. Jis vadinamas čiučiu ar kiukiu, priklausomai nuo
regiono, kuriame gaminamas. Šiam patiekalui reikia daug įvairių prieskoninių
žolių – nuo špinatų iki bazilikų. Tinka krapai, petražolės, kalendros, mėtos,
svogūnų laiškai, peletrūnas, jauni česnakų laiškai ir net salotų lapeliai –
viskas, ką galite rasti savo sode ar turguje. Susmulkintos žolelės kepamos
svieste, kol suminkštėja ir išleidžia sultis. Tuo metu kiaušiniai labai gerai
išplakami su pienu ir šiuo mišiniu užpilamos kepamos žolės. Kai viskas sukepa,
ant viršaus tereikia užpilti truputį grietinėlės. Štai jums karališkas
patiekalas garbingiausiam svečiui.

Kaip pasijusti imperatoriumi

Austrijos-Vengrijos imperatoriui Pranciškui Juozapui turėtume būti dėkingi už
imperatoriškąjį, arba kaizerio, omletą. Pasakojama, kad tokiu omletu vienas
vargšas valstietis pavaišino medžioklėje pasiklydusį imperatorių ir taip jam
įtiko, jog kitokio omleto kaizeris esą daugiau ir nepripažindavo.

Tereikia išplakti du kiaušinius su 1 šaukštu cukraus, 1 stikline miltų bei 0,5
stiklinės pieno ir kepti svieste. Ant dar skystos masės užberti šaukštą razinų
ir žiupsnelį cinamono, tada apversti ir kepti, kol apskrus. Iškepusį omletą
lieka pabarstyti miltiniu cukrumi ir valgyti, kol namiškiai neatėmė!

Beje, kai jaunojo Velso princo, būsimojo Edvardo VII, mokytojas paklausė, kas
yra aukščiau nei karalius, šis nė nemirktelėjęs atsakė: „Tūzas!“ Kokia gėda! Juk
už karalių aukščiau yra imperatorius. Bet apie tai Edvardas VII sužinojo tik
vėliau, paragavęs imperatoriškojo omleto.

Receptai:

Omletas su svogūnų laiškais

6 kiaušiniai, 1 stiklinė pieno, 1 sauja susmulkintų svogūnų laiškų, druskos,
kvapiųjų pipirų, aliejaus.

Į išplaktus kiaušinius supilkite pieną, suberkite druską, pipirus ir dar truputį
paplakite. Tada sudėkite supjaustytus svogūnus, sumaišykite ir plakinį supilkite
į aliejumi pateptą įkaitusią keptuvę. Kepkite uždengę dangčiu ant nedidelės
ugnies. Patiekdami papuoškite žalumynais.

Ispaniškas omletas

6 kiaušiniai, 100 g alyvų aliejaus, 100 g virto kumpio, 1 svogūnas, 50 g
žalios paprikos, 50 g baklažano, 50 g cukinijos, 2 pomidorai.

Daržoves ir kumpį supjaustykite kubeliais. Viską pakepkite aliejuje, kol
daržovės suminkštės. Šį troškinį sumaišykite su išplaktais kiaušiniais. Omletą
kepkite keptuvėje iš abiejų pusių. Prieskonių berkite pagal skonį.