Nuo šiol pacientai turėtų gauti kokybiškesnes šeimos gydytojų paslaugas, sulaukti daugiau jų dėmesio. Mat nuo šių metų pradžios gerai dirbantys šeimos gydytojai bus skatinami priemoka prie atlyginimo.

Tai leis padaryti nauja pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarka. Numatyta, kad šeimos gydytojų darbo kokybė bus vertinama pagal keturias kriterijų grupes.

Iki šiol šeimos gydytojams buvo mokamas bazinis atlyginimas bei skatinama už tam tikrų paslaugų teikimą, pvz., lankymąsi pas pacientus su negalia, tyrimus sergantiems cukriniu diabetu ir kt. Naujoje tvarkoje finansinis skatinimas ir priemokos numatytos už kokybišką darbą.

„Šeimos gydytojai bus motyvuojami dirbti kokybiškiau ir už tai gaus finansinį paskatinimą. Šis pokytis svarbiausias pacientui, kuriam gydytojas turės skirti daugiau dėmesio, atidžiau įvertinti jo sveikatos rizikas, sekti lėtinių ligų eigą, pasiūlyti pasitikrinti nemokamose prevencijos programose. Be to, tokia tvarka turėtų dar labiau sutrumpinti eiles sveikatos priežiūros įstaigose“, – pasakoja Haroldas Baubinas, Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius.

Rezultatai bus vertinami pagal 9 kriterijus
Pasak sekretoriaus, geri darbo rezultatai bus vertinami pagal 9 kriterijus, suskirstytus į keturias grupes. Pirmoji kriterijų grupė – vaikų ir suaugusiųjų priežiūros intensyvumas. Bus vertinama, ar prisirašiusieji pacientai apsilanko pas šeimos gydytoją bent kartą per metus profilaktiniam sveikatos pasitikrinimui.

Antroji kriterijų grupė padės įvertinti dviejų prevencinių programų – gimdos kaklelio piktybinių navikų ir priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos, vykdymą. Kiekvienas šeimos gydytojas, siekdamas gerų rezultatų, turėtų įvertinti pas jį prisirašiusių pacientus pagal riziką sirgti minėtomis ligomis ir pakviesti juos nemokamam prevenciniam pasitikrinimui. Bus stebima, koks procentas rizikos grupėms priklausančių pacientų dalyvauja prevencinėse programose. Kuo aukštesnis šis rodiklis bus, tuo didesnį priedą gaus šeimos gydytojas.

Kitas veiksnys, pagal kurį bus vertinama šeimos gydytojo veikla, yra pas jį prisirašiusių pacientų, sergančių tokiomis lėtinėmis ligomis, kaip cukrinis diabetas, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, arterinė hipertenzija, bronchinė astma, hospitalizacija.
„Jeigu bus pastebėta, kad labai didelę dalį šeimos gydytojo pacientų, sergančių lėtinėmis ligomis, tenka dažnai ir ilgam guldyti į ligoninę, galima daryti išvadas, kad nuolatinė, profilaktinė tokių pacientų priežiūra yra nepakankama. Ir priešingai, jeigu lėtinėmis ligomis sergančiųjų priežiūra bus užtikrinama ambulatoriškai, reikš, kad gydytojas atidžiai seka tokių pacientų sveikatą ir užkerta kelią ligų progresavimui ar komplikacijoms“, – aiškina ministerijos sekretorius. Paskutinioji veiklos kokybės nustatymo kriterijų grupė taip pat susieta su lėtinėmis ligomis sergančių pacientų priežiūra. Bus vertinama, kaip dažnai tokie pacientai lankosi pas savo šeimos gydytoją.

Pasak H. Baubino, kiekvieno šeimos gydytojo veiklos kokybės rodiklis bus lyginamas su kitų tos pačios apskrities šeimos gydytojų darbo rezultatais.
„Lyginimas apskrities mastais leis objektyviau įvertinti šeimos gydytojų rezultatus, atsižvelgti į pacientų sudėties skirtumus skirtinguose regionuose. Be to, ir lėšos bus skirstomos apskritims. Teritorinė ligonių kasa gavusi tam tikrą sumą šeimos gydytojų skatinimui, paskirstys juos priklausomai nuo specialistų darbo rezultatų“, – teigė H. Baubinas.