+0
-1
-1

Pasaulinės Žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcijos ir tuberkuliozės (TB) epidemijos yra vienas iš didžiausių iššūkių pasaulyje tiek asmens, tiek visuomenės sveikatos požiūriu. Pasak Lietuvos AIDS centro direktoriaus, medicinos mokslų daktaro Sauliaus Čaplinsko, ŽIV infekcijos sukėlėjas – žmogaus imunodeficito virusas ir tuberkuliozės sukėlėjai – tuberkuliozės mikobakterijos, žmogaus organizme veikia sinergiškai, t. y. didina vienas kito patogeniškumą. S. Čaplinsko teigimu, dviguba infekcija – ŽIV ir tuberkuliozė – itin sunkus išbandymas žmogaus organizmui, todėl svarbu žinoti, kaip apsisaugoti nuo tuberkuliozės infekcijos.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, pirmasis ŽIV ir tuberkulioze užsikrėtęs asmuo Lietuvoje nustatytas 1992 metais. Per pastaruosius trejetą metų užsikrėtusiųjų dviguba infekcija – ŽIV ir tuberkulioze, skaičius augo: 2006 metais nustatyta 13 atvejų, 2007 metais – 21, 2008-aisiais – 20. Užsikrėtę ŽIV asmenys dažniau serga sunkiomis, labiau išplitusiomis tuberkuliozės formomis, kai pažeidžiami ne tik plaučiai, bet ir kiti organai. Net trečdaliui asmenų nustatytas tuberkuliozės sukėlėjo atsparumas daugeliui vaistų nuo tuberkuliozės, kas itin padidina mirštamumo riziką. Vien praėjusiais metais nuo tuberkuliozės mirė septyni užsikrėtę ŽIV pacientai. Lietuvoje, kaip ir visame Europos regione, tuberkuliozė yra viena iš dažniausių AIDS indikacinių ligų.

Pasak AIDS centro direktoriaus dr. doc. Sauliaus Čaplinsko, rizika užsikrėtusiam ŽIV asmeniui susirgti tuberkulioze yra kelis šimtus kartų didesnė nei rizika susirgti TB neužsikrėtusiam ŽIV asmeniui. Būtent todėl visus pacientus, sergančius tuberkulioze, nepaisant kitų rizikos veiksnių, rekomenduojama konsultuoti ir tirti dėl ŽIV infekcijos. Dėka Pasaulio sveikatos organizacijos inicijuoto ir pastaraisiais metais Lietuvoje bendromis pastangomis su AIDS centru vykdyto projekto, nemaža dalis Lietuvos plaučių ligų specialistų yra apmokyti įtarti ir diagnozuoti ŽIV infekciją savo pacientams. Siekiant užkirsti kelią TB išsivystyti, visi užsikrėtusieji ŽIV yra profilaktiškai stebimi gydytojų, ar nesivysto tuberkuliozei būdingi požymiai.

Europos užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro (EULPKC) direktorė S. Jakab (Zsuzsanna Jakab) viename iš ataskaitinių pranešimų pažymėjo, kad ŽIV infekcija yra didžiausias iššūkis Europos regionui. Laiku nustatyta tiek tuberkuliozės, tiek ŽIV infekcijos diagnozė leidžia suteikti pacientui reikiamą gydymą, pagerinti jo gyvenimo kokybę, sugrąžinti darbingumą, pailginti gyvenimo trukmę. S. Jakab pabrėžė, kad būtina didinti testavimo dėl ŽIV prieinamumą gyventojams, mažinant įvairius barjerus šioms paslaugoms. Tai Europos užkrečiamų ligų prevencijos ir kontrolės centro vienas svarbiausių veiklos prioritetų. S. Jakab – viena iš aukščiausio lygmens Europos pareigūnų, Lietuvos AIDS centro kvietimu, balandžio pabaigoje lankysis Lietuvoje, kur susipažins su AIDS centro 20-ties veiklos metų geriausia patirtimi bei išsamiai pristatys Europos ŽIV/AIDS ir susijusių problemų apžvalgą

iMed