Paskutinį spalio penktadienį Kauno Klinikose buvo paminėta Pasaulinė žvynelinės diena. Šiemet ji skirta vaikų žvynelinės problemai. Taip norima priminti, kad žvynelinė yra dažna vaikų liga. Trečdalis pacientų ja suserga vaikystėje. Išbėrimai matomose kūno srityse, nerimas dėl neišgydomos ligos, o kartais ir sunki žvynelinės eiga kelia didelę psichologinę įtampą vaikams ir jų tėvams. Deja, mokslo įrodymais pagrįstų vaikų žvynelinės gydymo metodų stokojama. Nors vaikai dažniausia serga lengva žvynelinės forma, tačiau viena svarbiausių priežasčių, kodėl ją reikia greitai ir efektyviai gydyti –  yra psichologinis stresas vaikui ir tėvams, sužinojus apie nepagydomą ligą.

Žvynelinės dienos paminėjimo proga buvo surengta konferencija „Dermatologijos ir venerologijos aktualijos“, kurią organizavo Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Vilniaus universitetas, Lietuvos dermatovenerologų draugija bei Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugija. Konferencijoje dalyvavo ne tik daugybė gydytojų – specialistų, bet ir garbūs Lietuvos Respublikos Seimo, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos atstovai bei kviestiniai užsienio lektoriai.
Prieš prasidedant konferencijai vyko apskritojo stalo diskusija tema „Sunkios žvynelinės kontrolė“, kurios metu buvo aptartas sunkia žvynelinės forma sergančiųjų gydymas, vaistai, nauji ir efektyvūs gydymo metodai, sergančiųjų žvyneline gyvenimo kokybė. Vėliau žvynelinės gydymo aktualūs klausimai buvo aptarti konferencijoje, kurioje pranešimus skaitė ir Kauno Klinikų, ir kitų gydymo įstaigų specialistai dermatovenerologai, taip pat garbus svečias iš Vokietijos, Kylio universiteto, prof. habil. dr. E. Christophers, kalbėjęs apie biologinius vaistus žvynelinės gydymui.
 
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žvyneline serga apie 125 mln. gyventojų, ligos paplitimas – 4 proc. Lietuvoje tikslių šios ligos epidemiologinių duomenų nėra.
 
Žvyneline kiekvienas serga savaip. Dažniausiai išberiami alkūnių ir kelių tiesiamieji paviršiai, galvos plaukuotosios dalies oda. Visą kūną liga pažeidžia tik nedaugeliui. Dešimtadaliui pacientų išsivysto luošinantis artritas. Manoma, kad kai kurie žmonės polinkį sirgti žvyneline paveldi. Ši liga gali prasidėti bet kuriuo gyvenimo tarpsniu. Ją išprovokuoja infekcijos, medžiagų apykaitos sutrikimai, stresas, vaistai, traumos, cheminiai ir fiziniai dirgikliai. Žvynelinės priežastis neaiški, bet gerai žinoma, kokie yra jos simptomai, kaip pažeidžiama oda ir koks sudėtingas šios ligos gydymas. Kad liga būtų suvaldyta, reikalinga nuolatinė odos priežiūra, sveika gyvensena, psichologinė pusiausvyra, artimųjų ir visuomenės parama, nepavėluotas ir neretai ilgas gydymas. Įrodyta, kad žvynelinė pacientų gyvenimo kokybę pablogina panašiai kaip lėtinės širdies ligos, cukrinis diabetas ar piktybiniai navikai, nesvarbu, lengva, vidutinė ar sunki jos eiga.

iMed