Nauji duomenys rodo poreikį teikti daugiau informacijos apie vėžį bei didinti vėžio prevenciją.
Šiandien Tarptautinė sąjunga kovai su vėžiu (International Union Against Cancer, UICC) pradeda kampaniją "aš myliu savo sveiką ir aktyvią vaikystę", kad padidintų žinias apie ryšį tarp per didelio kūno svorio bei vėžio.
"Nuo trijų iki keturių milijonų naujų susirgimų vėžiu gali būti išvengta kiekvienais metais, jei vengiama viršsvorio bei nutukimo, – pasakė Isabel Mortara, UICC generalinė direktorė. – "Geri įpročiai suformuojami anksti gyvenime, todėl mūsų dėmesys telkiamas į vaikų skatinimą valgyti sveiką maistą bei būti fiziškai aktyviais. Apskaičiuota, kad 22 milijonai vaikų, jaunesnių nei 5 metai, turi viršsvorio, ir ši problema vis didėja".
UICC kampanijos poreikis dar labai paryškinamas šiandien paskelbtoje su vėžiu susijusių tikėjimų bei elgesio (www.worldcancercampaign.org/reports) apklausoje, kur pateikiami nauji duomenys, rodantys, kad žmonės nesuvokia, jog pasirinkimai padidina jų pavojų susirgti vėžiu.
Pavyzdžiui, maždaug 40 procentų žmonių Amerikos žemynuose, Australijoje, Naujoje Zelandijoje bei vakarų Azijoje nežinojo, kad viršsvoris padidino jų pavojų susirgti vėžiu, o kituose regionuose tai žinojo dar mažiau žmonių.
Apklausa pirmą kartą suteikia tarptautiniu mastu palyginamus duomenis apie su vėžiu susijusius tikėjimus bei elgseną. UICC kartu su "Gallup International" dukterinėmis kompanijomis 2008 m. apklausė daugiau nei 40 000 respondentų 39 valstybėse. Naujoji ataskaita parodo, kokie duomenys gauti iš aštuonių JT regionų.
"Viršsvoris ir nutukimas yra priežastinės grandinės dalis daugeliui vėžio formų, – pasakė profesorius Davidas Hillas, UICC prezidentas. – Tai puikiai žinoma moksle, bet nėra tinkamai suvokiama visuomenės. Tiesą sakant, dabartinis nesuvokimas, kad yra ryšys tarp kūno svorio bei vėžio ko gero yra panašus į požiūrį į rūkymą bei vėžį 1950-ųjų pabaigoje.
Pasaulinė kovos su vėžiu diena yra metus laikus truksiančios kampanijos, kurios metu suaugusieji bus raginami mokyti sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo vaikus, pradžia.
"Surinkti įrodymai, siejantys viršsvorį bei nutukimą su vėžiu yra daugiausia grindžiami suaugusiųjų tyrimais, – sako Hillas. – Tačiau sveiki įpročiai visam gyvenimui lengviausiai sukuriami anksti vaikystėje".
Ši kampanija, remiama šiandien išplatintos Sveikos aktyvios vaikystės (www.worldcancercampaign.org/reports) ataskaitos, yra vienas iš būdų, kuriais UICC dirba su nariais bei partneriais, kad įgyvendintų Pasaulio kovos su vėžiu deklaraciją, priimtą 2008 m.
 
Medicine