Lapkričio 21 d. Sandoros pagrindinėje mokykloje vyko renginys skirtas pasaulinei Pasisveikinimo dienai. Renginio metu moksleiviai turėjo puikią galimybę dalyvauti įvairiausiose atrakcijose. Kiekvienos klasės atstovas sveikinosi garsiai tardamas, o gal teisingau šaukdamas žodį: „ Labas „. Kaip garsiai jam pavyko buvo galima nuspręsti iš salėje griaudėjančių plojimų ir Šiaulių visuomenės sveikatos centro ( ŠVSC ) specialistų atliekamų matavimų.

– Visus nustebino šeštokas, kurio pasisveikinimas buvo net 124,8 decibelų. Devintos klasės atstovo pasisveikinimas siekė tik 114,8 decibelų, – pasakojo matavimus atlikęs, fizikas inžinierius Mantas Lukošius.

Po pavienių pasisveikinimų, net tris kartus, visi Sandoros mokyklos moksleiviai sveikino Šiaulius, Lietuvą ir pasaulį. Tuo metu specialistų užfiksuotas triukšmas siekė – 117,8 decibelų.

Renginyje dalyvavusi ŠVSC Saugos skyriaus vyriausioji specialistė Janina Jakuš, pedagogams priminė, kad neužmirštų, jog daugelis renginių vykstančių mokyklose yra gana triukšmingi.

– Triukšmo šaltiniai įprastai yra labai garsi ir žemo dažnio muzika. Šio renginio metu, užfiksuotas triukšmas buvo apie 88- 90 decibelų. O tai jau viršija leistiną garso lygį 3-5 dBA ( decibelai ) , arba 2-3,2 kartus leistiną normą. Išbuvus tokioje aplinkoje daugiau kaip 1-2 val. priklausomai nuo organizmo atsparumo, jau galimi trumpalaikiai vaikų sveikatos neigiamo poveikio rezultatai. Pavyzdžiui, skambėjimas ar zvimbimas ausyse, mums atrodo, kad kiti kalba prislopintu balsu, bet išėjus iš patalpos, kur buvo garsi muzika jūs sunkiai suprantate kitų kalbą, nors girdite visus žodžius, bet negalite jų suprasti.

– Pasaulį sveikinti tikrai reikia garsiai. Tačiau norėčiau palinkėti, kad kiekvieną rytą, kiekvienas iš jūsų pasisveikintumėte nuoširdžiai, bet nešauktumėte, kad sveikinantis girdėtumėte plakant savo ir draugo širdutę, kurios plakimas siekia tik 10 decibelų. Linkiu, kad mokyklose vykstantys renginiai būtų garsūs savo renginio idėjomis, siekiais, bet ne triukšmu, – kalbėjo gydytoja.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad šiais metais, įsigaliojo nauja triukšmo higienos norma. Gyvenamųjų patalpų miegamuosiuose kambariuose nuo 6 -18 valandos ekvivalentinis garso lygis gali būti 45 decibelai, maksimalus- 55 decibelai. Nuo 18 -22 valandos ekvivalentinis garso lygis gali būti 40, maksimalus – 50 decibelų. Nuo 22- 6 valandos atitinkamai 35 ir 45 decibelai.

Visada prisiminkite, jūsų keliamas triukšmas gali erzinti aplinkinius, trukdyti jiems išsimiegoti ir pailsėti, net jei sukeliamo garso lygis yra nekenksmingas klausai. Įprastinės kalbos garso lygis 50-60 decibelų, barantis jau ir 70 decibelų, šnabždesys – 30-40 decibelų. Lapų šnaresys – 30 decibelų, lietaus barbenimas – 50 decibelų. Elektrinė barzdos skutimosi mašinėlė – 60 decibelų, telefono skambutis ar durų trinksėjimas – 80 decibelų.

Daugiau informacijos:
ŠVSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus
Vyriausioji specialistė Janina Jakuš
Telef. 841596378

ŠVSC darbo organizavimo skyriaus
Vyriausioji specialistė ( ryšiams su visuomene )
Reda Ulinskaitė
Telef. 841596376