Vizito pas pediatrą metu – puiki proga suaugusiesiems pasitikrinti dėl priklausomybės nuo alkoholio. Harvardo medicinos mokyklos (JAV) mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad tėvai, atvedę vaikus pas pediatrą, geranoriškai sutinka būti patikrinti, ar nėra priklausomi alkoholio. Be to, jie neprieštarautų, jei pediatras jiems patartų kreiptis pagalbos, jei paaiškėtų, kad to reikia.

 

Tai netikėtas ir svarbus atradimas, teigia tyrimui vadovavusi gydytoja Celeste Wilson iš Bostono ir Harvardo medicinos mokyklos vaikų ligoninės (angl. Children’s Hospital Boston and Harvard Medical School, JAV). Pasirodo, kad tėvai, rūpindamiesi vaikais bei jų saugumu, neprieštarauja, kad jiems patiems būtų daroma įtaka.

 

Mokslininkai apklausė 1000 tėvų, atvedusių savo vaikus į tris vaikų pirminės sveikatos priežiūros centrus miesto, priemiesčio ir kaimo vietovėse. Daugiau nei 70 proc. apklaustųjų, kurie neturi problemų dėl alkoholio vartojimo, teigė, kad neprieštarautų, jei būtų atlikta tokia apklausa. Jie pakankamai gerai jaustųsi, jei apklausa būtų atliekama kompiuteriu ar raštu.

Apklausa parodė, kad 77 proc. tėvų, kurie turi problemų dėl alkoholio vartojimo, taip pat neprieštarautų tokiai patikrai. Daugiau nei pusė jų jaustųsi pakankamai komfortabiliai, jei apklausą atliktų pediatras, 54 proc. būtų priimtina apklausa kompiuteriu, o 48 proc. labiau patiktų apklausa raštu. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad tėvams, priklausomiems nuo alkoholio, norėtųsi, kad būtent pediatrai pradėtų su jais kalbėtis apie alkoholio vartojimo žalą ir to įtaką jų vaikui, kad jie dalytų medžiagą apie alkoholizmą ir nusiųstų tirti ir gydyti.

 

Tyrimo autoriai mano, kad toks įtikinamas patvirtinimas rodo, koks svarbus ir unikalus bendravimo ryšys tarp tėvų ir pediatrų. Jie siūlo, kad į pediatrų ruošimo programą būtų įtrauktas mokymas apie tėvų patikrą dėl alkoholio vartojimo ir jų gydymą.

 

Žurnalas “Gydymo menas”