Patarimai šeimininkėms

Apie sriubą.

Vermišeliai ir kitų rūšių makaronai, taip pat ryžiai blogai išverda
piene. Todėl gaminant pienišką sriubą juos pirmiausia reikia išvirti sūdytame
vandenyje ir tik po to supilti į pieną. Kad pieniška sriuba nepridegtų, virkite
ją puode storu dugnu ir ant silpnos ugnies.

– Patyrę virėjai sriubą maišo iš lėto ratu. Taip jie išverda reikiamo tirštumo
sriubą ir nesuardo daržovių.

– Išvirtoje sriuboje niekada nepalikite lauro lapų. Jis tinka tik baigiant virti
sriubai, vėliau – tik gadina skonį. Pačioje pabaigoje į sriubą reikia dėti ir
česnaką.

– Prieš nukeldami sriubą nuo ugnies, įpilkite į ją šiek tiek natūralių morkų,
pomidorų ar kopūstų sulčių. Ši maža gudrybė patiekalui suteiks nepakartojamą
skonį.

– Daržovių sriuboje nereikia virti ilgai. Kuo ilgiau tai darysite, tuo mažiau
vertingųjų medžiagų jos išsaugos.

– Jeigu sriubą persūdėte, neskubėkite jos išpilti. Paimkite saujelę ryžių ir
suriškite marlėje. Įdėkite ryšulėlį į sriubą. Ryžiai sutraukia druskos
perteklių.

Apie bulves

– Keptas bulves sūdykite tik tada, kai jos jau bus gerokai apkepusios, priešingu
atveju, šios byrės ir bus ne tokios skanios.

– Virtos bulvės bus skanesnės, jei virdamos į vandenį įdėsite 2-3 skilteles
česnako arba krapų.

– Bulvių kotletai bus puresni, jei į juos įdėsite truputį sodos.

– Bulvių košės negardinkite šaltu pienu, nes ji taps pilkos spalvos. Košė bus
šilkinė ir itin skani, jei į ją pilsite virinto pieno.

– Senos bulvės virdamos nepajuoduos, jei į vandenį įdėsite šaukštelį citrinų
sulčių ir du gabalėlius cukraus.

– Jeigu į puodą, kuriame verda bulvės, įpilsite truputį raugintų agurkų ar
kopūstų sunkos, bulvės nesubyrės.

– Nemalonus sušalusių bulvių skonis pranyks, jeigu prieš tai jas kelias minutes
palaikysite šaltame vandenyje, o po to sudėsite į verdantį vandenį, į kurį, be
druskos, dar įpilsite šaukštelį acto.